Диницов алгоритам

С Википедије, слободне енциклопедије

Диницов алгоритам је строго полиномијални алгоритам за израчунавање максималног протока кроз транспортну мрежу осмишљен 1970. године од стране израелског (претходно совјетског) изучивача компјутера Јефим Динитз[1][1] алгоритам се извршава у временском периоду О(В2Е) и сличан је Емонд-Карп Алгоритму који се извршава у времену О(ВЕ2) у томе да користи најкраће промењене путање. Увод концепта о графа са нивоима и блокирања тока омогућују Диницовом алгоритму да постигне своје извођење.

Историја[уреди | уреди извор]

Динитц алгоритам је 1970. године објавио бивши руски изучивач компјутера Јефим А. Динитц, који је данас члан Одсека за науку рачунарства нa Бен-Гурион Универзитету Негав (Израел), пре Едмондс-карп алгоритма који је објављен 1972. године али је раније откривен. Независно су показали да у Форд-фулкерсон алгоритму[2][2] ако је свака промењљива путања најкраћа, онда дужина променљивих путања не опада.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Нека је мрежа са и тежина и проток грана (у том редоследу).

Преостала тежина је Сликање дефинисано као
1. ако
2. иначе
Преостали граф где:
Промењљива путања је путања у преосталом графу .
дефинишемо дист(в) да буде дужина накраће путање од с до в у графу . Онда граф са нивоима је граф где:
Блокирајући ток је ток такав да граф са не садржи путању

Алгоритам[уреди | уреди извор]

Диницов алгоритам

Улаз граф
Излаз: ток максималне вредности
  1. иницијализујемо за свако
  2. Конструишемо уз помоћ од . Ако је стани и стави на излаз.
  3. Нађемо блокирајући ток у
  4. Ускладимо успомоћ и вратимо се на други корак

Анализа алгоритма[уреди | уреди извор]

Може бити показано да се број грана у сваком блокирајућем току повећава за барем 1 сваки пут тако да има највише блокирајућих токова у алгоритму, где је број чворова у графу. Граф са нивоима може бити конструисан претрагом у ширину у времену а блокирајући ток у сваком нивоу графа се може пронаћи у времену. Дакле Време извршавања овог алгоритма је .

Користећи структуру података звану динамичко дрве време потребно за налажење блокирајућег тока се може смањити на , па се време извршавања овог алгоритма може побољшати на .

Специјални случајеви[уреди | уреди извор]

У графу са јединичним тежинама, постоји много јача временска граница. Сваки блокирајући ток се може наћи за и може се показати да број фаза не прелази и . Тако да се алгоритам извршава у времену[3].

У графовима насталим током решавања проблема бипартитивног упаривања број фаза је ограничен са , одтле водећи временску границу . Резултујући алгоритам је познат као Хопцртфт-Карп алгоритам. Генералније ова граница држи било који граф -- граф у којем сваки чвор осим извора и понора има или једну улазну грану тежине један или једну излазну грану тежине један, а све остале тежине су произвољни цели бројеви.[4]

Пример[уреди | уреди извор]

Следеће је симулација динитц алгоритма. У гафу са нивоима чворови у црвеној боји су вредности . Путање плаве боје су блокирајући ток.

1.
Г1
Гф1
Гл1

Блокирајући ток се састоји од

  1. са 4 јединице тока
  2. са 6 јединице тока
  3. ца 4 јединице тока

Дакле блокирајући ток је састављен од 14 јединица тока , и вредност тока је 14. приметити да свака промењљива путања у блокирајућем току има 3 гране.

2.
Г2
ГФ2
Гл2

Блокирајући ток се састоји од

  1. са 5 јединица тока.

Дакле блокирајући ток се састоји од 5 јединица и вредност тока је 14+5=19. Приметити да свака промењљива путања има 4 гране.

3.
Г3
Гф3
Гл3

Пошто не може да се достигне у алгоротам завршава са радом и враћаток са максималном вредношћу 19. Приметити да у сваком блокирајућем току број грана у промењљивим путањама се повећава за барем 1.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [[Јефим Динитз|Yefim Dinitz (1970). „Algorithm for solution of a problem of maximum flow in a network with power estimation” (PDF). Doklady Akademii nauk SSSR. 11: 1277–1280. Архивирано из оригинала (PDF) 22. 08. 2016. г. Приступљено 10. 04. 2017. ]]
  2. ^ Ilan Kadar; Sivan Albagli (2009-11-27). [http://www.powershow.com/view/c6619-OThkZ/Dinitzs_algorithm_for_finding_a_maximum_flow_in_a_network_powerpoint_ppt_presentation „Dinitz's algorithm for finding a maximum flow in a network”]. 
  3. ^ Even, Shimon; Tarjan, R. Endre (1975). „Network Flow and Testing Graph Connectivity”. SIAM Journal on Computing. 4 (4): 507—518. ISSN 0097-5397. doi:10.1137/0204043. 
  4. ^ Тарјан 1983. п. 102.