Пређи на садржај

Доктор Стрејнџ

С Википедије, слободне енциклопедије

Доктор Стрејнџ
Информације из публикације
ИздавачМарвел комикс
ТворциСтен Ли (писац)
Стив Дитко (уметник)
Прво појављивањеStrange Tales #110 (јул 1963)
Информације у причи
Значајни савезнициОсветници
Клеа
Вонг
Древна
Способности
 • мајстор магије
 • користи мистичне артефакте, као што су Плашт Левитације и Око Агамота
 • интелект генија
 • обучени лекар
 • вешт у борилачким вештинама

Доктор Стивен Винсент Стрејнџ (енгл. Doctor Stephen Vincent Strange) је измишљени суперхерој који се појављује у америчким стриповима издавача Марвел комикс. Лик су створили уметник Стив Дитко и писац Стен Ли,[1] а први пут се појавио у стрипу Strange Tales #110 у јулу 1963. године. Доктор Стрејнџ је Врховни чаробњак, главни заштитник Земље од магичних и мистичних претњи.

Прича о пореклу Доктора Стрејнџа указује да је он некада био егоистичан хирург. Након што су у саобраћајној несрећи његове руке озбиљено повређене, што га је спречило да даље оперише, он претражује читав свет како би нашао начин да их излечи. У тој потрази наилази на Древну. Након што је постао студент једног од старих Врховних чаробњака, Стрејнџ постаје практичар и мистичних уметности и борилачких вештина. Има одело које се састоји од две главне реликвије, Плашта левитације и Ока Агамота, који му дају додатне моћи. Стрејнџу помаже његов пријатељ и слуга, Вонг, као и велики асортиман мистичних објеката. Он се настанио у вили названој Санктум Санкторум, која се налази у Њујорку. Касније, Стрејнџ добија титулу Врховног чаробњака како би одбранио свет од будућих претњи.[2]

Доктор Стрејнџ се на филмском платну први пут појавио 1978. године у филму Питера Хутена Др Стрејнџ. Бенедикт Камбербач глуми Доктора Стрејнџа у филмовима Марвеловог филмског универзума, прво у филму Доктор Стрејнџ (2016),[3] затим у филмовима Тор: Рагнарок (2017),[4] Осветници: Рат Бескраја (2018),[5] Осветници: Крај игре (2019),[6] Спајдермен: Пут без повратка (2021) и Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила (2022).

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ „The Creator of Doctor Strange Will Not See You Now”. www.vulture.com. Приступљено 30. 1. 2019. 
 2. ^ „Doctor Strange: The Sorcerer Supreme”. Marvel Entertainment. Приступљено 30. 1. 2019. 
 3. ^ „Doctor Strange (2016) | Cast, Villains, Release Date | Marvel”. Marvel Entertainment (на језику: енглески). Приступљено 30. 1. 2019. 
 4. ^ „Thor: Ragnarok (2017) | Cast, Release Date, Characters | Marvel”. Marvel Entertainment (на језику: енглески). Приступљено 30. 1. 2019. 
 5. ^ „Avengers: Infinity War (2018) - Cast and Crew”. www.moviefone.com (на језику: енглески). Приступљено 30. 1. 2019. 
 6. ^ „Avengers: Endgame Cast and Crew - Cast Photos and Info”. Fandango. Приступљено 30. 1. 2019. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]