Државни савјет Републике Кубе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Државни савјет Републике Кубе (шп. Consejo de Estado) је орган који врши законодавну власт између засједања Народне скупштине. Састоји се из 31 члана.

Државни савјет је колегијални орган и одлуке доноси већином гласова. Он представља Републику Кубу у земљи и иностранству. Има право законодавне иницијативе, као и право да доноси законе када Народна скупштина не засједа. Има право да позове Народну скупштину да се ванредно састане, поред њена два годишња редовна засједања. Народна скупштина мора потврдити све законе које донесе Државни савјет. Њему припада и право помиловања и додјељивања ордена и других одликовања. Задужен је за именовање дипломатских представника у иностранству, као и за потврђивање иностраних дипломатских представника у земљи. На предлог предсједника Државног савјета, а када Народна скупштина не засједа, Државни савјет може именовати и разрјешавати министре.

Државни савјет се састоји из предсједника, првог потпредсједника, пет потпредсједника, секретара и 23 члана. Истовремено, предсједник, први потпредсједник, пет потпредсједника и секретар Државног савјета такође су чланови Савјета министара Републике Кубе. Стога, предсједник Државног савјета је уједно шеф државе и шеф владе.

Види још[уреди]