Дух времена (филм)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дух времена
Жанр документарни
Режија Питер Џозеф
Сценарио Питер Џозеф
Продуцент Питер Џозеф
Издавачка кућа GMP LLC
Година 2007.
Трајање 122 минута
Језик енглески
Веб-сајт www.zeitgeistmovie.com
IMDb веза

Zeitgeist, the Movie или само Zeitgeist (од немачког О овој звучној датотеци [ˈt͡saɪtɡaɪst]  што значи Дух времена) је амерички документарни филм из 2007. године. Филм представља документарни експозе о религији, власти и глобалној економији. Централне теме филма укључују мит о Исусу Христу, терористички напад на Америку 11. септембра 2001. године, и америчке Федералне резерве. У филму су представљене теорије завере које проистичу из ове три теме.

Радња филма[уреди]

Филм почиње са анимираним апстрактним приказима, садржи снимаке, карикатуру и аудио цитате о духовности, затим снимке рата, експлозија и напада на Америку 11. септембра. Увод филма завршава се са монологом покојног комичара George Carlin-a о религији уз цртани филм.

Први део, под називом Највећа бајка икада испричана, бави се питањем религије и Богом, тврдећи да је хришћанска религија углавном потиче из других религија, повезана са астрономским чињеницама, астролошким митова и традицијама, који су изведени из зајєдничких елемената са другима. У циљу објашњења мита o Исусу, овај део тврди да не постоји историјски Исус нєго књижевни и астролошки хибрид, направљєн из политичких потреба Римског царства.

Други део, Цео свет је позорница, користи интегралне снимаке о неколико 9 / 11 теорија завере, филмове који илуструју нападе 11. септембра да су били или оркестрирани, или дозвољени да се догоде од стране САД у циљу стварања масовног страха, уз оправдање за рат против тероризма, имају изговор за ускраћивање грађанских слобода, производе економску корист банкарима и мулти-националним компанијама. Овде се тврди да је америчка влада унапред знала о нападима, намерно дозвољено да авиони достигну своје циљеве, као и да су Светски трговински центар, зграду 1, 2, и 7 подвргнули контролисаном рушењу.

Напади 9/11 су део филма

Трећи део, под насловом Не брини за Људе иза завесе, тврди да су се три рата САД-a током двадесетог века водили чисто за економску добит, изазвани од „интернационалних банкара“ (породице Ротшилд, Рокфелер, Лиман, Варбург. Филм наводи да су одређени догађаји пројектовани као изговор да САД уђу у рат, укључујући потапање РМС Луситанија, напад на Перл Харбур, и Инцидент у Тонкиншком заливу .

Према филму, САД је била приморана од стране Банке Федералних Резерви да буде уплетена у ове ратове, и то не са циљем да победи, него да се одржи сукоб, јер то тера америчку владу да позајмљује новац од банке, и самим тиме повећава профит „међународним банкарима“ који су власници Банке Федералних Резерви (Акционарско Друштво од 1913-e). Филм затим тврди да су Савезни порези на доходак противзаконити.

Federal Reserve

Награде[уреди]

Филм је приказан 10. новембра 2007 у Египатском позоришту у Холивуду, као део четвртог Артивист филмски фестивал, где је освојио награду најбоље остварење у Артивист Дух категорији дугометражних документарних филмова. Септембра 2008, Цајтгајст филм је добио посебно признање, награду на Рутгер Хауер ICFILMS филмском фестивалу у Милану, Италија.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]