Едвард Старији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едвард Старији
Edward the Elder.jpg
Едвард Старији
Датум рођења 871.
Место рођења Wantage
Датум смрти 17. јул 924.
Место смрти Farndon, Cheshire
Династија Весекс
Отац Алфред Велики
Мајка Ealhswith
Супружник Ecgwynn, Ælfflæd, wife of Edward the Elder, Eadgifu of Kent
Потомство Етелстан Сјајни, Eadgifu of Wessex, Ælfweard of Wessex, Eadgyth, Edwin, son of Edward the Elder, Едмунд I Величанствени, Едред, Eadburh of Winchester, Eadhild
Претходник Алфред Велики
Наследник Етелстан Сјајни, Ælfweard of Wessex

Едвард Старији (енгл. Edward the Elder;) је био енглески краљ, рођен између 874. и 877. године, син краља Алфреда Великог од кога је преузео круну након његове смрти 899. године.

Владао је заједно са својом сестром Етелфледом, господарицом Мерсије. Војним освајањима територијално је заокружио енглеске територије поразивши Данце у деловима Мерсије и Нортамбрије који су били под њиховом влашћу. Након смрти сестре Етхелфледе, Едвард је свргнуо сестрину кћерку Аефвyн и тако ујединио територије Весекса и Мерсије под својом влашћу. Године 920. владари Шкотске, Јорка, енглеске Нортамбрије те Брити из Стратлyдеа изјавили су да прихватају Едвардову власт.

Упамћен је као способан војсковођа који је територијално ојачао Енглеску и створио темеље који су његовим наследницима омогућили даљу војну и територијалну експанзију. Погинуо је године 924. године водећи војску у сузбијању унутрашње побуне у Мерцији. Наследио га је син Етелстан.

Умро је 17. јула 924. године.

Литература[уреди]

  • Simon Keynes; Higham (2001), стр. 57

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Алфред Велики
Енглески краљеви
(899924)

Наследник:
Етелстан Сјајни