Езотеризам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Езотеризам је тајно учење, неразумљиво и забрањено за непосвећене, којем је циљ да посвећене доведе до трансценденталних, метафизичких знања. Само они који су иницирани у тајно друштво или тајне религијске доктрине и ритуале могу бити упућени у мистерије езотеричног учења. Кршење норми тајног учења као последицу има изопштење из тајног друштва.

Езотеричан је унутрашњи, тајни. Може бити обред, систем догми и симбола или нека доктрина која је позната само онима који су посвећени. Атрибут езотеричан има и сакрални смисао када означава неку религијску мистерију, само повлашћенима доступну свету тајну.

Законска забрана у Републици Србији[уреди]

Законом о јавном реду и миру Републике Србије, који је донет 2016. године, у члану 15, ставци Узнемиравање грађана врачањем, прорицањем или сличним обмањивањем, у шта се може убрајати астрологија, тарот, нумерологија и друга паганска/политеистичка (многобжачка) веровања стоји:

„Kо се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем, на начин којим узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир − биће кажњен новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.”

— Закон о јавном реду и миру Републике Србије

.[1] [2] [3]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]