Експлоатација угља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Површинска експлоатације угља у Вајомингу Сједињеним Државама

Циљ експлоатације угља је вађење угља из земље. Угаљ се вредније због свог енергетског садржаја. О 1880-их се нашироко користи за производњу електричне енергије. У металној и цементној индустрији угаљ се користи као гориво за издвајање гвожђа из легура гвожђа и у производњи цемента. У САД, Великој Британији и Јужној Африци рудник угља и њене структуре су угљенокопови. У Аустралији кад се каже „угљенокопови“ мисли се на подземне руднике угља. Експлоатација угља се развила током последњих година, још од првих лјудских тунеловања, копања и ручног вађења угља на колицима до великих делова и дугух рударских зидова. Рдарство на овом нивоу захтева употребу покретних трака, камиона, транспортера и конектора.

Историја[уреди]

Индустријска револуција, која је почела у Британији у 18. веку, а касније се проширила по континенталној Европи и Северној Америци, базирана је на основу доступности угља за покретање парних мотора. Међународна трговина се брзо проширила када угаљем покретане парне машине су изграђене за парне локомотиве и пароброда. Нови рудници који су се сирили у 19. веку зависили су од мушкараца и деце да раде прековремено у често опасним радним условима. Било је много места за копање угља, а најстарији су у Њукеслу Дураму, Јужном Велсу, Шкотској, средњој Енглеској, као што су оне у Колбрукдејлу.

Најстарији у без престанка рада дубоки рудник у Великој Британији је Таувер Колери у Јужном Велсу долинама у срцу поља угља Јужног Велса . Овај Рудник је развијен у 1805, а њени рудари га купили крајем 20. века, да би се избегло да буде затворен. Таувер Колери је коначно затворен 25. јануара 2008, иако се производња наставља у Аберпергму рудника на клизшту у власништву Валтер енергије. Угаљ се копао у Америци почетком 18. века, а комерцијално рударство почело је око 1730 у Мидолтону у Вирџинији. Машине за сечење угља су измислио у 1880-им. Пре овог проналаска, угаљ се вади из подземља будацима и лопатом. До 1912, површински копови су спроведени са парним лопатама дизајниран за експлоатацију угља.

Референце[уреди]