Пређи на садржај

Енглески поинтер

С Википедије, слободне енциклопедије
Енглески поинтер
Поинтер
ПореклоЕнглеска
Особине
Тежина Мужјак 20 — 30 kg
Женка 20 — 25 kg
Висина Мужјак 60 — 69 cm
Женка 58 — 65 cm
Длака кратка, глатка и сјајна
Боја лимунска,
бела,
наранџасто-бела,
јетрено-бела и
црно-бела
Животни век 10 — 12 година
Класификација / стандарди
ФЦИ Група 7, Секција 2 #1 стандард
АКЦ Sporting стандард
АНКЦ Group 3 (Gundogs) стандард
ЦКЦ Group 1 - Sporting Dogs стандард
КЦ (УК) Gundog стандард
НЗКЦ Gundog стандард
УКЦ Gun Dogs стандард
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Енглески поинтер (енгл. English Pointer) је раса ловачког пса. Један је од неколико врста поинтера. Најчешће се користи за проналажење дивљачи.

Заједно са ретриверима и шпанијелима, поинтери чине једну већу групу раса ловачких паса која се у Британији зове гандог (енгл. Gundog). Назив поинтер потиче од енглеског глагола to point — „показати”, расе овог типа и чине када пронађу ловину. Овако пси показују ловцу место где се ловина налази и да је постави у свој пушкомет. Веома је битно да ове расе не уплаше ловину, односно да приликом проналаска ловине стоје мирно и њушком показују на плијен (за разлику од шпанијела који исту када нађу, аутоматски и „дигну” — многи профињени ловци са поинтерима сматрају лов са шпанијелима „риболовом са динамитом”). Код ових раса ловачки инстинкт се мора показати већ у другом месецу живота, а онда се ставља акценат на тренирање мирноће приликом „поинтирања”.

Поинтерске расе су се првобитно користиле од стране ловаца који су своју ловину хватали мрежама. Пас би се заледио или поставио у себи својствен положај (овако је енглески глагол to set — „ставити”, „поставити”, дао свим сетерима име), који је дозвољавао ловцу да баци мрежу преко ловине.

Када је у питању екстеријер, поинтерске расе долазе у свим могућим варијететима крзна, од краткодлаких поинтера, преко оштродлаких раса до свиленкастих сетера.

Спољашњост[уреди | уреди извор]

Могу бити црно-беле боје, наранџасто-беле, а ни једнобојни бели или тробојни нису реткост.

Темперамент[уреди | уреди извор]

Врло су живахни и издржљиви пси, па им је потребно доста слободе и кретања; са децом и осталим псима врло су мирољубиви и пријатни. Ниво агресивности им је толико низак да скоро па и не постоји.

Здравље[уреди | уреди извор]

Имају нешто осетљивију кожу од других птичара, па их је потребно чешће чистити од кожних паразита.

Историја[уреди | уреди извор]

Карактеристике расе[уреди | уреди извор]

Енглески поинтер

Њушка и руб очију су црни, а код паса лимунске боје и код белих паса су светлији. Средње дуге уши постављене су прилично високо, тесно приљубљене уз главу и на доњем делу шиљасте. Реп је средње дужине, постављен равно у висини леђне линије. Длака је кратка, глатка и сјајна. Боје: лимунска, бела, наранџасто-бела, јетрено-бела и црно-бела. Може бити и једнобојан. Доживи 10 до 12 година старости.

Енглези су оплеменили старог шпанског гонича. Поинтеру је специјалност тражење, праћење и указивање. Када стоји високо диже главу и интензивно прикупља мирис. Тражи изузетно брзо по великом простору и јако се удаљује од ловца. Када се постави на специфичан начин ствара јединствену слику — чини се као бела тачка у пољу (енгл. point — „тачка”), по чему је и добио име.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]