Ендру Карнеги

С Википедије, слободне енциклопедије
Ендру Карнеги
Andrew Carnegie, three-quarter length portrait, seated, facing slightly left, 1913.jpg
Карнеги на фотографији из 1913.
Датум рођења(1835-11-25)25. новембар 1835.
Место рођењаДанфермлајн
 Уједињено Краљевство
Датум смрти11. август 1919.(1919-08-11) (83 год.)
Место смртиЛинокс
 САД

Ендру Карнеги (енгл. Andrew Carnegie; 25. новембар 1835 – 11. август 1919.) био је шкотско-амерички индустријалац који је предводио огромну експанзију америчке индустрије челика крајем 19. века. Био је један од најистакнутијих филантропа свог доба. Његов чланак из 1889. "Јеванђеље богатства" (The Gospel of Wealth) позивао је богате да помогну побољшање друштва и изазвао је велики талас филантропије, а остаје битан и до данас.

Ендру Карнеги је рођен у Дамферлајну у Шкотској у врло сиромашној породици. Године 1848. одселио се за САД. Најпре је радио као телеграфиста, а до 1860 већ је улагао у железницу, производњу спаваћих кола, мостоградњу и транспорт нафте. Даље богатство је створио тако што је продавао америчке обвезнице у Европи. У Питсбургу је изградио компанију Carnegie Steel Company, која је 1901. године продата JP Morgan-у за 480 милиона долара, чиме је створена US Steel Corporation. Карнеги је посветио остатак живота добротворним активностима, посвећујући посебну пажњу локалним библиотекама, светском миру, образовању и научним истраживањима. Саградио је Карнеги Хол и између осталог основао Карнеги корпорацију Њујорк (Carnegie Corporation of New York), Фондацију Карнеги за међународни мир (Carnegie Endowment for International Peace), Научни институт Карнеги (Carnegie Institution for Science), Универзитет Карнеги Мелон (Carnegie Mellon University) и друге. Његов живот се често наводи као илустрација приче о успеху, од немаштине до богатства.

Часопис Форбс је 2007. проценио богатство Ендруа Карнегија у тренутку његове смрти на 298,3 милијарди данашњих америчких долара, што га чини једним од најбогатијих Американаца, као и најбогатијих особа у читавој историји.

Средствима његове фондације подигнута је зграда Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у Београду.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]