Енки

Из Википедије, слободне енциклопедије

Енки познатији и под именом Еа је један од великих богова у сумерској митологији и вавилонској митологији. Енки је првобитно био покровитељ града Ериду а касније се утицај његовог култа проширио по пространствима Месопотамије. Он је био божанство воде, мудрости, креације и магије.

Велики број митова који су везани за њега покупљени су са различитих локација. Енки је описан у Енума Елиш, досада најстаријем познатом тексту који је писан клинастим писмом. Постоји веровање да су многи митови о њему имали велики утицај на многе библијске приче.

Енки

Атрибути[уреди]

Енки је бог мудрости, креатор света као и свих магија које служе само за добробит човека и богова који затраже помоћ од њега. Енки је господар Абзу слатководног подземног мора које се налази у унутрашњости земље. Енки је господар подземља, он управља оплодњом, он је господар воде и сперме. Према веровању Енки је поклонио људима дар краљевања.

Енки се често показује са рогатом круном на глави, обучен у кожу шарана. Његови симболи су коза и риба. у астрологији његова планета је Меркур. Енки је унук Абзу док је његова мајка богинја праисторијске креативности Наму.

Описивање[уреди]

Енки је сматран богом живота и често је био приказиван са две водене струје које му излазе из рамена и обе представљају Тигар и Еуфрат. Поред њега су два дрвета која представљају мушки и женски аспект природе. Енки је бог који никада не лаже и када бива преварен он није будала. Енки својом магијом помаже другима.

Спољашње везе[уреди]