Ерик Роберт Рудолф

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ерик Роберт Рудолф
Датум рођења (1966-09-19)19. септембар 1966.(51 год.)
Место рођења Мерит Ајланд
 Флорида (САД)

Ерик Роберт Рудолф (енгл. Eric Robert Rudolph, Мерит Ајланд, Флорида, 19. септембар 1966), познат и као Бомбаш из Олимпијског парка, је амерички држављанин који је одговоран за серију бомбашких напада на југу Сједињених Америчких Држава, међу којима је и бомбашки напад у Атланти за време Олимпијских игара. У нападима који су били мотивисани Рудолфовим ставовима против абортуса и хомосексуалаца погинуле су две особе док их је најмање 150 повређено. Федерални истражни биро сматра Рудолфа терористом.[1]

Иако је негирао да су његови злочини били верски или расно мотивисани,[2] Рудолф је такође себе називао римокатоликом у „рату да оконча овај холокауст“ (мислећи на абортус).[3]

Рудолф се годинама налазио на ФБИ листи 10 најтраженијих бегунаца, а ухваћен је 2003. године. Године 2005, после нагодбе, признао је кривицу по бројним тачкама оптужнице које су га теретиле за убиства и осуђен је на четири узастопне доживотне робије, избегавши тако суђење и могућу смртну казну.

Референце[уреди]

  1. ^ Eric Rudolph charged in Centennial Olympic Park bombing
  2. ^ Kristen Wyatt, Associated Press (2005). „Eric Rudolph, proud killer”. Associated Press/The Decatur Daily. Приступљено 11. 12. 2006. 
  3. ^ Gross, Doug. „Eric Rudolph lays out the arguments that fueled his two-year bomb attacks”. The San Diego Union-Tribune.