Замак Карлштејн

С Википедије, слободне енциклопедије
Карлштејн

Карлштејн (чеш. Karlštejn) је готички замак који је саградио Карло IV у 14. веку. Замак је служио за чување круне, реликвија и других вредности владарске породице. Налази се на 20 km југозападно од Прага, у градићу Карлштејн и један је од најпознатијих и најпосећенијих замкова у Чешкој.

Историја[уреди | уреди извор]

Замак је изграђен 1348. а Карло IV је лично надгледао конструкционе радове и декорацију унутрашњости. Радови су завршени неких 20 година касније кад је ризница - Капела Светог Крста која је смештена у Великој кули - освећена 1365. За време Хуситских ратова Чешка круна је пренесена у замак где је чувана скоро два века.

Замак је имао неколико реконструкција: у касном Готичком стилу после 1480, у Ренесансном стилу у задњој четвртини 16. бека и реконструкцију у нео-Готичком стилу између 1887. и 1889. која је замку дала данашњи изглед.

Изглед[уреди | уреди извор]

Папа Грегор I, Капела Светог Крста

Засебне зграде замка су постављене на различитим висинама истичући своју важност. На врху брда доминира 60m високо одвојено утврђење Велика кула изграђено на масивним зидовима у којој је смештена капела Светог Крста. Одатле се може сићи у Маријанину кулу, петоспратну Цардку палату и доћи до Изворне куле и Бургравове палате смештене на најнижем нивоу.

Туристичке атракције[уреди | уреди извор]

Потпуно је уникатна оригинална декорација зидним сликама која датира из 14. века, колекција од 129 слика на дрвеним плочицама из Капеле Светог Крста, највећа галерија портрета Чешких владара у земљи, изложена копија круне Св. Вацлава - крунидбене круне Чешких краљева.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]