Зграде партизанске штампарије "Борба"

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграде партизанске штампарије "Борба"
Zgrada partizanske stamparije Borba.jpg
Зграда партизанске штампарије "Борба"
Опште информације
МестоКоштица
ОпштинаУжице
Држава Србија
Време настанка1941.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Зграде партизанске штампарије "Борба" у Ужицу, у Дринској улици бр. 17 – Коштица, биле су 1941. године, објекти у којима је била смештена штампарија, по доласку Врховног штаба. У централном регистру Споменика културе Републике Србије се води под јединственим називом Историјске зграде у Ужицу, као непокретно културно добро од изузетног значаја.

Доласком Врховног штаба у Ужице почеле су припреме за поновно покретање листа "Борба", чији је последњи број изашао у доба монархистичке диктатуре. Први број ужичке Борбе појавио се 19. октобра, из Ужица је Борба редовно упућивана у све ослобођене крајеве земље, а издато је 18 бројева, штампаних у тиражу од по 10.000 примерака. Зграде потоње партизанске штампарије подигла је пре Другог светског рата Државна хипотекарна банка. После ослобођења у њима је био смештен Дечији дом Жељо Ђурић, а потом Дом ученика у привреди.

Спољне зидове зграде су сачувале у првобитном изгледу, док су у ентеријеру вршене знатне измене.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.