Зеленаш

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Зеленаш (вишезначна одредница).

Зеленашем се назива особа која се бави давањем неосигураних новчаних позајмица приватним лицима по изузетно високим ("зеленашким") каматним стопама, а приликом наплате дуга од дужника се најчешће служи уценама или претњама насиљем. Зеленаштво је илегална активност, а зеленаши су обично део организованог криминалног подземља. Муштерије зеленаша су најчешће особе којима из било ког разлога није могуће одобрити кредит у банци. Услови за позајмицу код зеленаша су неретко толико тешки да дужник до краја живота није у стању да врати дуг.

Зеленаш у изворном значењу је особа која од сељака купује жито у зеленом стању тј. у фази док оно није сазрело. При томе зеленаш има и одговарајући ризик да ли ће година бити родна, да ли ће евентуално невреме уништити род и каква ће бити цена зрелог жита на берзи.

Зеленаши тргују на берзи и њихове акције (документа да су власници жита које ће тек сазрети) се зову фјучерси (енгл. futures — будућност), јер је стварна наплата везана за будућност. Трговина фјучерсима је легална.

Имајући у виду и честу тешку ситуацију земљорадника коме је новац неопходан за плаћање пореза и сл., зеленаши неретко до крајњих могућности обарају цену код куповине зеленог жита. Уговор склопљен под оваквим условима назива се зеленашки уговор и под одређеним околностима се сматра ништавним.

У српском језику реч зеленаш има негативно и увредљиво значење.

Зеленашењем се баве они који имају слободних средстава, појединци који „играју“ на берзи, банке...

Поред жита тргује се и другим производима земљорадње као што су кукуруз, соја, шећерна репа...

Види још[уреди]