Кабловски модем

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 17.01.2012. и налази се у категорији Рачунарство и информатика‎.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Кабловски модем је уређај који је неопходан корисницима кабловске телевизије да користе услуге Интернета тј. кабловског интернета. Функција кабловског модема је да раздвоји делове спектра који се односе на пренос радио и ТВ сигнала од података који се односе на Интернет.

Кабловски модем има најмање три прикључка. Први прикључак је стандардни F-port конектор, односно контектор за коаксијални кабл који је сличан конектору на полеђини ТВ апарата или видео-рекордера. Кабловска телевизија се прикључује на тај порт. Други и трећи интерфејс су Ethernet (мрежни) и USB конектори, којим се кабловски модем повезује са рачунаром.

Изглед типичног кабловског модема

Упркос и могућим „загушењима“ у 99 од 100 случајева кабловски модем обезбеђује далеко веће брзине и поузданост од телефонског модема. Брзина преузимања података са интернета теоретски може имати вредност до 36 мегабита у секунди, а слања података чак до 10 мегабита у секунди.

Брзина је постигнута захваљујући томе што је кабловском модему за пренос информација на располагању један или два канала са опсегом од 6 MHz што је далеко изнад пропусног опсега класичне телефонске линије од 3 kHz.

Стандард који испуњавају овакве врсте модема у САД је DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) - постоје DOCSIS 1.0, DOCSIS 1.1, DOCSIS 2.0 и DOCSIS 3.0 који се разликују према пропусној моћи.

Спољашње везе[уреди]