Кабловска телевизија

С Википедије, слободне енциклопедије
Коаксијални кабл се користи за пренос ТВ сигнала.

Кабловска телевизија је систем емитовања ТВ програма путем коаксијалног кабла или у новије време оптичког кабла. Главне предност у односу на антенско примање ТВ сигнала су: бољи квалитет слике, више ТВ канала и отпорност на временске непогоде. Са развојем технологије поред дистрибуције ТВ и радио сигнала сад су у понуди и друге не-телевизијске услуге као што су брзи интернет, ИП телефонија ...

Кабловска телевизија је првобитно настала у САД и носила је назив енгл. Community Access Television, CATV.

Компоненте и преносни медијуми[уреди | уреди извор]

Основне компоненте КДС-а су

И као преносни медијуми користе се следећи телекомуникациони каблови :

Главна станица[уреди | уреди извор]

Захваљујући двосмерном преносу сигнала од главне станице ка претплатнику и од претплатника ка главној станици поред преноса ТВ и радио сигнала ка кориснику могућ је и пренос сигнала од корисника ка главној станици што омогућава и примену других услуга, интернета пре свега.

У главној станици, која је обично смештена на врху посебно високе зграде а по потреби се користе и додатни антенски стуб, врши се пријем земаљских и сателитских ТВ и радио сигнала. Потом следи обрада тих сигнала: демултиплексирање, прерасподела сигнала на нове позиције у фреквентном спектру, поновно мултиплексирање и претварање електричног сигнала у светлост. Овај комплексан сигнал се путем оптичких каблова доставља, преко подстаница (ако постоје) до оптичких чворова. У оптичким чворовима се поново врши конверзија сигнала у електрични и посредством коаксијалних каблова и појачавача сигнала, дистрибуира до корисника.

Оптички каблови[уреди | уреди извор]

Примена оптичких каблова омогућује веома квалитетан пренос сигнала без деградације што обезбеђује високи квалитет ТВ слике и радио-сигнала. С обзиром на веома мало слабљење сигнала у оптичким кабловима, могућ је пренос сигнала на велика растојања. Ова особина оптичких каблова омогућиће да се уместо по једне главне станице у сваком граду, формира једна главна станица за целу државу.

Примена оптичких каблова такође омогућује да се ТВ и радио сигнали достављају из ТВ студија у главну станицу са студијским квалитетом сигнала.

Дистрибуција ТВ и радио сигнала корисницима се може вршити и путем система старије концепције ЦАТВ.

Легални аспекти[уреди | уреди извор]

Изградња и давање услуга кабловске телевизије има више легалних аспеката:

Легалност изградње, што подразумева изградњу по важећим законима. То значи да се градња реализује по пројекту, да су прибављене све одговарајуће дозволе, да градњу изводе за то верификовани извођачи са акцентом на заштити људских живота и животне средине, како приликом изградње, тако и касније експлоатације.

Легалност дистрибуције ТВ и радио канала, тј да се дистрибуција врши са одобрењем и уз плаћање надокнаде произвођачу програма, тј. конкретној ТВ или радио станици. Подразумева се да ТВ станица има дозволу за емитовање и да програм поштује законе из те области. На пример забрањено је распиривање расне и других мржњи, емитовање неодговарајућих програма за децу и сл…

Кабловски интернет[уреди | уреди извор]

Да би се кориснику омогућило да користи услуге интернета, посредством КДС-а исти у стану мора имати и кабловски модем.

За пријем услуга типа „гледај сад, плати касније“ (Pay per wiev) или „видео на захтев“ (Video on demand) корисник мора да има сет топ бокс (Set top box). Постоји могућност да сет топ бокс и кабл модем буду интегрисани у једно кућиште.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]