Пређи на садржај

Како се калио челик

С Википедије, слободне енциклопедије
Како се калио челик
Корица књиге
Настанак и садржај
АуторНиколај Островски
ЗемљаСовјетски Савез
Језикруски
Издавање
Издавање1932–1934. (наставци у новинама Молодаја Гвардија)
1936. (књига)

Како се калио челик” (рус. Как закалялась сталь) је роман совјетског књижевника Николаја Островског из 1936. године. Сматра се једним од најуспјешнијих и најпопуларнијих остварења књижевности социјалистичког реализма.

Историја[уреди | уреди извор]

Радња романа је инспирисана стварним животом аутора и догађа се у Украјини у драматичним тренуцима Првог светског рата, Октобарске револуције и Руског грађанског рата. Главни лик романа је Павле Корчагин, младић који се уз доста искушења определио за бољшевике.

Роман је оригинално објављиван у наставцима од 1930. до 1934. године у листу „Молодаја Гвардија”, органу совјетског Комсомола, омладинске организације КПСС. Из оригиналне верзије, објављене недуго пред смрт аутора, 1936. године, избачени су сви делови који описују његове породичне недаће изазване обогаљеношћу и болешћу.

„Како се калио челик” је екранизован четири пута — најпре као совјетски играни филм 1942. и 1957. године, као совјетска мини-серија 1973. године и као кинеска мини-серија 1999. године са украјинским глумцима.