Каноникал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Каноникал
ДОО
ДелатностРазвој софтвера
Основано5. март 2004.
ОснивачиМарк Шатлворт
СедиштеЛондон,
 Уједињено Краљевство
Руководиоци
Џејн Силбер
генерана директорка
ПроизводиУбунту,
Кубунту
Број запослених
500+[1]
Веб-сајтwww.canonical.com

Каноникал (енгл. Canonical Ltd.) је приватна компанија коју је отворио и коју финансира јужноафрички бизнисмен Марк Шатлворт за промоцију пројеката слободног софтвера. Каноникал је регистрован на Острву Мен, где се налази и седиште компаније, а запошљавају раднике широм света.

Софтверски пројекти отвореног кода које спонзорише Каноникал[уреди]

Промотивни пројекти отвореног кода које спонзорише Каноникал[уреди]

  • Дан слободе софтвера
  • Go Open Source, јужноафричка кампања стварања свесности и образовања о софтверу отвореног кода. То је важно, након што је свест о ОСС-у креирана, да заинтересовани појединци имају могућност добијања приступа софтверу и сервисима, и да имају приступ додатним ресурсима за подршку и тренирање.
  • Лига Гик Слободе, јужноафрички пројект дизајниран да споји све најбоље из опен соурце света и огромну заједницу људи који имају за циљ да доведу што више нових људи да користе опен соурс софтвер. Свако с могућностима и жељом може се пријавити и добити све потребне материјале. Људи ће моћи водити евиденцију о догађајима и пратити свој напредак.[2]

Референце[уреди]

  1. ^ About Canonical | Canonical
  2. ^ Лига слободе Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 1, 2006) (на језику: енглески), Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]