Капичибашија

С Википедије, слободне енциклопедије
Двоје капачибашија у делу Антоан Лорен Кастела, 1812. година.

Капичибашија (турски: kapıcıbaşı) био је главни међу чуварима врата у османској палати. У раној фази османске државности постојао је један једини носилац титуле. Временом се умножавао и било је у 18. веку око 150 истовремених власника титула. Носилац је надгледао чуваре палате, био је задужен за чување капија, преносио поруке и наређења и извршавао наредбе Царског савета.[1][2]

Историја[уреди | уреди извор]

Као и у Мамелуцима, у Османском царству, вратари су имали разне дужности, попут чувара палате и службеника. Међу официрима бируна били су вратари који су чували стражу на првој и другој главној капији палате Топкапи. Заштита треће капије, била је дужност ага ендеруна. Вратари који су чекали на трећој капији, званој и Ортакапи, били су привилегованији. Овде је сваке ноћи један портир остао на дужности и надзирао вратаре. Они би пратили султана у петковским и бајрамским честиткама и стајали испред престола током свечаности.

Главне дужности вратара, осим страже, биле су да воде оне који су дошли у палату и да прате посао у данима када је сазван Диван, и да никога не пуштају наоружаног из Ортакапија.

Капачибашије су такође били деца из девширме система, киднаповани на Балкану и одведени у Османско царство да се школују и да служе.[3]

Познате капичибашије[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Giambattista Vico (2004). Statecraft: The Deeds of Antonio Carafa. Peter Lang. pp. 470–. ISBN 978-0-8204-6828-0.
  2. ^ Gibb, Hamilton Alexander Rosskeen; Bowen, Harold (1950). Islamic Society and the West: pt. 1 (на језику: енглески). Oxford University Press. 
  3. ^ „KAPICI - TDV İslâm Ansiklopedisi”. TDV İslam Ansiklopedisi (на језику: турски). Приступљено 2021-08-03.