Каризма

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Каризма
Активни период1985 - 1994
2005 -
Место оснивањаСрбија
Жанр(ови)хард рок, хеви метал, глем метал
Издавачка кућаOne Records

Каризма је југословенска и српска хард рок група, основана у Београду 1985. године.

Историја[уреди]

Групу је основана 1985. године. Названа је по песми Charisma групе Кис. 1988. године Каризма је освојила прво место на Зајечарској гитаријади, а 1989. године објавила свој први албум Време је за нас у следећој постави: Душан Зарић - Дуле (вокал), Душан Јањићијевић - Дуца (гитара), Драгољуб Поповић - Ђоки (гитара), Зоран Милетић - Боске (бас-гитара), Дејан Томовић - Томке (клавијатуре) и Срђан Миленковић - Срђа (бубњеви). Пошто је албум издат Зарић је напустио групу због одласка у војску и на његово место је дошао Дејан Јелисавчић - Јелфан, бивши певач групе Откровење. 1990. године група је на фестивалу МЕСАМ добила награду као откриће године. Исте године Каризма је наступала као предгрупа на турнеји групе Кербер.

Године 1992. група је издала свој други албум У сновима. На њему је свирао оригинални бубњар групе Горан Тадић - Еди (био у војсци током снимања првог албума). На албуму се нашла и обрада песме Љуљај ме нежно Оливера Мандића. Наредне године су Томовић и Тадић напустили групу, а заменили су их басиста Саша Ђокић и бубњар Драган Живковић - Пици. 1994. године група је снимила демо материјал за албум који никада није објављен.

Године 2005. група се поново окупила и издала компилацију Retro-active на којој су се нашле ремастеризоване песме са албума У сновима, песма Лудница снимљена 1994. године и нова верзија песме Врати се.

Дискографија[уреди]

Студијски албуми[уреди]

  1. 1989. Време је за нас (ПГП РТБ)
  2. 1992. У сновима (ПГП РТБ)

Компилације[уреди]

  1. 2005. Retro-active (One Records)

Литература[уреди]