Касија Константинопољска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Касија Константинопољск
Датум рођења 810
Место рођења Цариград
Датум смрти 865
Место смрти Константинопољ

Касија Константинопољска је грчка православна монахиња, светитељка, оснивач манастира, песник и химнограф из 9. века.

Рођена је око 805. године у Цариграду. У историјском спису Симеона Логотета, византијског писца из 10. века, Касија је као млада девојка учествовала у такмичењу невести међу којима је византијски цар Теофило (829-842) себи бирао будућу супругу. Обзиром да је био последњи цар-иконоборац на цариградском престолу, није му се свидело Касијино величање мајке Исуса Христа. Зато је он јабуку дао Теодори каснијој византијској царици.

Касија је подигла женски манастир у ком је примила монаски завет и прихватила испоснички начин живота. Занимала се филозофијом и до краја живота остала посвећена само Богу.

Умрла је између 843. и 867. године.

У прилично богатој писаној заоставштини Касије налази се велики број химни и епиграма. Још у византијско време она је била веома цењена, а потоњи учени људи су је уважавали.

Касијину писану заоставштину углавном чине две групе текстова - изреке, односно епиграми и химне. Изреке и епиграми по свом садржају могу да се уброје у дела која се баве моралним и етичким темама. Касијини епиграми били су римовани и као по правилу кратки и једноставни, схватљиви и лишени учених захтева, не прелазећи размере један или два стиха. Као и остали песници 9. века, и Касија је следила Георгија Писидију, највећег византијског поету који је живео у првој половини 7. века.

Једна од честих тема Касијиних кратких књижевних форми је пријатељство. У тим епиграмима она је пуна хвале за умног, оданог и образованог пријатеља, а истинско пријатељство супротставља разметљивом и лажном.

Мудра песникиња Касија, увек критички настројена и са изоштреним смислом да уочи све негативности, у својим епиграмима није мимоилазила ни поједине људске слабости.

Касија умногоме пренебрегава правила античке метрике, а има и врло мало утицаја античких и византијских песника. Она, такође, веома мало пише о црквеној догматици и религији, а нигде непосредно не наводи Свето писмо. То је, уосталом, и било књижевно усмерење у византијској култури прве половине 9. века.

Књижевно стваралаштво песникиње Касије није било ограничено само на изреке и епиграме. Из њеног пера, као што је речено, изашло је и неколико црквених химни за које је она не само писала текстове него и компоновала музику.

Спољашње везе[уреди]