Квилска језера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Квилска језера
IUCN категорија IV (станиште)
Piping plover2.jpg
Charadrius melodus је најбројнија врста Квилских језера
Мјесто  Канада
Најближи град Саскачеван Вадина, Саскачеван
Површина 635 км²

Квилска језера (енгл. Quill Lakes) представљају замочварено и ујезерено ендореично подручје у централном делу канадске провинције Саскачеван између насеља Вадина на североистоку и Вајнјард на југу. Чине их три засебне и међусобно повезане језерске површине: Велики Квил (Big Quill Lake), Средњи или Блатни Квил (Mud Lake, Middle Quill Lake) и Мали Квил (Little Quill Lake).

Површина језера налази се на надморској висини од 152 м. Хране се углавном преко неколико мањих водотока и путем падавина, док воду губе искључиво евапорацијом. Од интензитета евапорације зависи и салинитет воде и то су највећа слана језера у целој Канади. Језера су име добила по перју које су енглески трговци скупљали на обалама језера и отпремали за Енглеску где су служила за прављење писаљки (енгл. quill - перо).

Укупна површина сва три језера је 635 км². Велики Квил јима дужину око 27 км и ширину до 18 км, и најдубље је иако му је максимална дубина свега 1,5 метар. Острва која се налазе на Блатном Квилу су важни резервати за угрожене птичије врсте (амерички бели пеликан и ћубасти корморан).

Језеро Дужина Ширина
Велики Квил 27 км до 18 км
Мали Квил 24 км 11 км
Блатни Квил 6 км до 3 км

У складу са одредбама Рамсарске конвенције Квилска језера су 27. маја 1987. проглађена мочварним подручјем од светског значаја.

Број птичијих врста и јединки које обитавају на језеру превасходно зависи од годишњих доба, и варира у зависности од методологије истраживања. Тако је према истраживањима из 1988. на подручју Великог језера регистровано око 155.000 јединки на обалама, а рачунајући цело подручје ту обитава око 197.155 различитих птичјих јединки.[1] Подручје је од изузетне важности за угрожену врсту, Charadrius melodus[2] а најбројније су гуске (око 85.000 јединки), патке (100.000 јединки) те ждралови (око 12.000 јединки).

Референце[уреди]

  1. ^ „Quill Lakes, Saskatchewan (International)”. Western Hemisphere Shorebird Reserve Network. Environment Canada. Приступљено 28. 1. 2008. 
  2. ^ „The Annotated Ramsar List: Canada”. The Annotated Ramsar List of Wetlands of International Importance. Ramsar Convention Bureau. 10. 1. 2000. Архивирано из оригинала на датум 30. 12. 2007. Приступљено 28. 1. 2008. 

Спољашње везе[уреди]