Клуб фото аматера Београд

С Википедије, слободне енциклопедије
Снимак са оснивачке скушштине Клуба фото аматера „Београд“, 1939. Слева надесно: Делеон, непознати, Хирос, Столипин, Дебељковић, Миле Петровић, Јарослав Богдановић, Томић и Мешулам.

Клуб фото аматера „Београд“ (КФАБ) основан је 2. децембра 1939. године. Клуб су основали дотадашњи чланови Фото-секције Српског планинарског друштва. Наиме, фото-секција је имала обавезе према Друштву и није могла самостално да иступа, а неки истакнути чланови су желели да показују своје фотографије на изложбама. Клуб је започео са радом у улици Космајској 24 на 4. спрату, а убрзо, исте године, пресељен је у Улицу Краља Фердинанда 3 (касније је то улица Кнеза Милоша). Први председник је био Звонимир Јановић, потпредседник Миле Илић, а секретари Бранибор Дебељковић и Самуило Мешулам. Клуб је деловао укупно 15 месеци, до почетка Априлског рата 1941.

Почетна активност[уреди | уреди извор]

Нови фото клуб је већ у почетку развио велику активност, како у погледу прикупљања нових чланова тако и у организовању друштвеног живота. Први задатак је био организовање фото-лабораторије, која је набављена добровољним прилозима имућнијих чланова. Нарочита пажња била је посвећена уздизању ликовне културе чланова која је спровођена кроз критику фотографија.

Учешће на изложбама[уреди | уреди извор]

На изложби Хрватског фотоаматерског савеза у Осијеку чланови клуба добили су две награде (Лазаревић сребрну и Дебељковић бронзану). Поред тога, клуб је учествовао и на изложби Четири нације (Југославија, Мађарска, Швајцарска и Италија) у Дебрецину, Мађарска, која је затим пренета и у друге земље. Рат је прекинуо сваку даљу активност. У мају 1941. у просторије клуба је усељена немачка Пропаганда компанија. Ствари фото-клуба су пребачене на Калемегдан у Боб-клуб, одакле им се губи сваки траг.

Оснивачи и први чланови клуба[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Има знакова да су Миле Илић и Миле Петровић једна иста личност

Литература[уреди | уреди извор]

  • Бранибор Дебељковић, „20 година од оснивања „ФК Београд“, Фото кино ревија, бр. 2 (фебруар 1960), стр. 22.
  • Горан Малић, „Путеви и размеђа 1945-1989“, Фотографија код Срба 1839-1989, св. 69. Београд : Српска акдемија наука и уметности, стр. 115-121.
  • Горан Малић, Летопис српске фотографије 1839-2008. Београд : Фотограм, 2009.