Пређи на садржај

Колаген

С Википедије, слободне енциклопедије
Синтеза колагена

Колаген је јак и дугачак молекул (300nm, пречника 1,5nm), карактеристичан за животиње, који чини чак 25% свих протеина организма сисара.

Колаген се ствара у цистернама гранулисаног ендоплазматичног ретикулума као проколаген. Проколаген је изграђен од три левогира полипептидна ланца, који су међусобно десногиро увијени и стабилизовани водоничним везама, са слободним крајевима. Када се дејством ензима уклоне крајеви, добија се структурна јединица колагена звана тропоколаген. У екстрацелуларном матриксу јединице тропоколагена се спонтано удружују у издужена влакна колагена.

Постоји 28 типова колагена, описаних у литератури. Најзаступљенији је колаген I, који чини основна влакна везивног ткива. Поред њега чести су колаген II, III и IV. Колагена влакна су главна структурна компонента екстрацелуларног матрикса, за коју се везују друге структуре (еластин, протеогликани, адхезивни протеини екстрацелуларног матрикса), али влакана има и у неким ћелијама. Јако је важан у хрскавици, лигаментима, тетивама, костима, зубима, омогућава затегнутост коже и крвних судова. Присутан је и као кристалин у очном сочиву.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]