Компаративна митологија

С Википедије, слободне енциклопедије

Компаративна митологија је поређење митова из различитих култура у покушају да се идентификују заједничке теме и карактеристике.[1] Користила се у различите академске сврхе, на пример како би научници истражили развој религија и култура, пронашли заједничко порекло митова из различитих култура и подржали различите психоаналитичке теорије. Упоредно проучавање митологија је открило транснационалне мотиве који глобално обједињују духовно разумевање.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Антрополог Скот Литлетон је дефинисао компаративну митологију као „систематско поређење митова и митских тема извучених из широког спектра култура”.[3] Упоређујући митологије различитих култура, научници покушавају да идентификују основне сличности и да реконструишу „протомитологију” из које су се те митологије развиле.[3] У одређеној мери, све теорије о митологији прате упоредни приступ, „по дефиницији, сви теоретичари траже сличности међу митовима”.[4] Међутим, проучаваоци митологије могу се грубо поделити на партикуларисте који истичу разлике између митова и компаративисте који истичу сличности. Партикуларисти имају тенденцију да траже сличности које су компаративистима „нејасне и површне”, док компаративисти имају тенденцију да „тврде да су разлике које су урезали партикуларисти тривијалне и успутне”.[5] Компаративна митологија је имала велику популарност међу научницима из 18. и 19. века и многи од њих су веровали да сви митови указују да су еволуирали из мисли. Према овој теорији поетски описи су се временом изобличили у наизглед различите приче о боговима и херојима.[6] Међутим, савремени научници више нагињу партикуларизму.[7] Компаративни митолози обухватају различите области међу којима је фолклор, књижевност, историја, лингвистика и веронаука и користили су различите методе за упоређивање митова.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Littleton, стр. 32
  2. ^ Golden, Kenneth L. (1992). USES OF COMPARATIVE MYTHOLOGY: Essays on the Work of Joseph Campbell. London & New York: Routledge. стр. 6—7. 
  3. ^ а б Littleton, стр. 32
  4. ^ Segal, "The Romantic Appeal of Joseph Campbell"
  5. ^ Segal, Theorizing About Myth, p. 148
  6. ^ Leonard
  7. ^ Northup, стр. 8

Спољашње везе[уреди | уреди извор]