Конгамато

Из Википедије, слободне енциклопедије
Mail-mark-junk red.svg Један од корисника је предложио овај чланак за брзо брисање.

Као разлог је навео: Без релевантног садржаја. Ускоро ће неко од администратора да провери овај захтев и предузме неопходне кораке.

Уколико се не слажете с брисањем, немојте уклањати овај шаблон, него образложите своје неслагање на страници за разговор:


Администратори: не заборавите да проверите шта је овде повезано и историју странице (последња измена).

Последњу измену на овој страници начинио је корисник 176.104.110.11 (разговор · доприноси), на датум 28. август 2015. у 20:37.

Илустрација.
илустрација могућег изгледа Конгамата

Конгамато (енг. Kongamato) ("онај који ломи бродове") је назив за крилато створење које се појављује у Јуинду мочварама Мвинилунга дистрикта на западу Замбије, у Анголи и у Демократској Републици Конго и наликује Птеросауре. Будући да нема ни слика ни видео-записа, о овоме створењу постоје само приче, али постоји пуно људи које је ово створење наводно озледио. Слична створења се наводно појављују и у Гани и Камеруну.

Опис[уреди]

Путописац Франк Х. Меланд док је путовао по Анголи, Замбији и Демократској Републици Конго написао је причу о створењу које је назвао конгамато. Док је путовао од становништва тих држава је чуо приче о летећем створењу које некада напада људе. Описивали су га као летећег гмизавца са нетопирским крилима. Према опису крила су му дугачка између 1,2 и 2,5 метра, без перија и са великим зубатим кљуном.[1]

Сусрети са бићем и виђена[уреди]

Први пут је постао познат 1923. у књизи Франка Х. Меланд. Две године раније је истраживач Стани чуо приче о огромном летећем гмазу. Било је још много виђења овог створења.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]