Пређи на садржај

Константин Богородски

С Википедије, слободне енциклопедије
Константин Богородски
Лични подаци
Пуно имеКонстантин Алексејевич Голубев
Датум рођења1852
Место рођењаБарановка, Волски реон, Саратовска област, Царска Русија
Датум смрти1918
Место смртиБогородск, Совјетски савез
Узрок смртиСтрељање
Световни подаци
Канонизацијаавгуст 2000 од стране Архијерејски собор РПЦ
Празник19 септембар (2 октобар)

Константин Богородски, Константин Алексејевич Голубев (1852, село Барановка, Саратовска губернија - јесен 1918, код града Богородска) - духовник Руске православне цркве, протојереј; ректор Богојављенског храма у Богородску[1].

Канонизован је међу светитељима Руске православне цркве 2000. године као мученик Константин Богородски.

Светитељ се празнује 19. септембра по јулијанском календару (2. октобра по грегоријанском), у Сабору Новомученика Руских и у тамошњем Сабору Новомученика Богородских 7. новембра (20. новембра).

Породица

[уреди | уреди извор]

Рођен у породици читалаца псалама. Сироче са девет година. Супруга – Марија Никитина, рођена Анисимова († 1913), из грађанске породице у граду Волску.

Деца: Марија, удата Солодовникова, жена свештеника; Александра, удата за Часовникова, жена свештеника; Константин (1898-1970), протојереј, био је настојатељ Тројичког храма у Наташину; Леонид, завршио Московску богословску академију, био је директор гимназије; Анна; Борис; Мариамне.

Мисионарски рад

[уреди | уреди извор]

Завршио Саратовску богословију. Од 1874. године био је мисионар Саратовског братства Часног крста у свом родном селу Барановка, где су живели многи староверци. Као резултат његовог рада као учитеља и учитеља закона у мисионарској школи коју је отворио, за само годину и по дана, сеоска парохија - 1.500 људи - приступила је Синодалној православној цркви. Од 1876. - наставник руско-словенског језика у Волској богословској школи. Од 1879. - Саратовски епархијски антисекташки и антишизматички мисионар, учествовао је у споровима са староверцима и молоканцима.

Свештеник

[уреди | уреди извор]

Од 12. марта 1895. био је свештеник, био је настојатељ Богојављенске саборне цркве у Богородску и декан 16 парохија, где су се и староверци ширили, био је мисионар против раскола.

Од 1897. године, у исто време, руководио је Истомкинском парохијском школом у фабрици Шибајев, где је од 1901. био наставник права.

Од 1900. године био је старешина и учитељ права женске парохијске школе коју је отворио при Богојављенској саборној цркви. Био је председник окружног огранка Ћирило-Методијевског братства (од 1895), директор Богородског окружног огранка Затворског старатељског одбора (од 1895; у том својству много је помагао затвореницима) и члан окружног комитет Попечитељства народне трезвености (од 1901).

Протојереј

[уреди | уреди извор]

Гувернер Москве Владимир Џунковски је у својим мемоарима окарактерисао оца Константина Голубева као човека екстремно десничарских ставова, „оштрог и неумереног у својим судовима“. Активно је био укључен у политичке активности, био је председник Монархистичког друштва града Богородска и Богородског одељења Савеза руског народа.

Мучеништво

[уреди | уреди извор]

12-13. маја 1918. године у Богородску, на иницијативу црквеног савета Богојављенског сабора, одржана су црквена слава уз учешће мноштва епископа на челу са патријархом Тихоном. Завршени су великом верском литијом око града (према речима савременика, у њој је учествовало око 100 хиљада људи). Представници совјетске власти су ову процесију сматрали изазовом цркве. Нешто касније, у јесен 1918. године, отац Константин је ухапшен и после вишедневног затвора у Богородском затвору стрељан.

Када су стражари довели свештеника до места погубљења, он је поновио: „Они не знају шта раде. Према извештају Василија Шеина на Помесном сабору 1917-1918, протојереј Константин Голубев је само тешко рањен током погубљења и сахрањен полумртав, упркос захтевима умирућег свештеника и његове ћерке да га докрајче, тако да је умро у мукама. Место његовог сахрањивања на ивици борове шуме поштовали су верујући мештани свих наредних година: ту су доношене и паљене свеће и кандила и служени су помени.

Постоји сведочење да су заједно са свештеником стрељане још две особе: војник који је одбио да изврши наређење (према неким изворима, у детињству га је крстио отац Константин) и жена која је покушала да заштити мученика[2].

Мошти светитеља су пронађене 20. новембра 1995. године и пренете су у цркву Тихвинске иконе Богородице у Ногинску, а 2. октобра 2004. године – у Богојављенски сабор. Од 2007. године, на дан проналаска моштију, прославља се локални празник – Синаксија новомученика Богородских.

Канонизација и поштовање

[уреди | уреди извор]

Дана 18. априла 1996. године, протојереј Константин Голубев и двојица страдалих са њим канонизовани су за локално поштоване светих Московске епархије. На Архијерејском сабору Руске православне цркве у августу 2000. канонизовани су за општецрквено поштовање.

У част новомученика освећена је црква у Ногинску и болничка црква у Реутову. У његовом родном селу Барановка постоји храм у име Константина Богородског[3].

Сваке године 2. октобра, на дан мученичке кончине светитеља у Богородску, у Богојављенском Саборном храму се врши литија и крсни ход[4].

  1. ^ „Голубев Константин Алексеевич”. web.archive.org. 2007-02-10. Приступљено 2024-09-12. 
  2. ^ „ЖИТИЕ СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА КОНСТАНТИНА ГОЛУБЕВА (1852-1918)”. web.archive.org. 2007-09-17. Приступљено 2024-09-12. 
  3. ^ „Храм священномученика Константина Богородского с. Багай-Барановка Вольского района | Официальный приходской сайт”. baranovka.cerkov.ru. Приступљено 2024-09-12. 
  4. ^ „День памяти священномученика Константина Богородского в Ногинске 02.10.2021”. Московская митрополия Русской Православной Церкви (на језику: руски). Приступљено 2024-09-12.