Корисник:Стевам/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Бискајски мост (баскијски: Puente de Vizcaya, шпански: Puente de Vizcaya) је најстарији транспортни (трајектни) мост на свету, који повезује градове Portugalete i Las Arenas (Getxo),), покрајину Biskaja u Baskij, преко Нервион Ривер. Од изградње 1893. године, становници овог краја називају га Puente Colgante (висећи мост), иако се његова конструкција веома разликује од конструкције висећег моста. Од 13. јуна 2006. проглашена је УНЕСЦО-вом светском баштином као изузетна архитектонска иновација индустријске револуције.


Најстарији транспортни мост изграђен је 1893. године и пројектовао га је Ајфелов ученик Алберто Паласио[1]. Решен је проблем повезивања два града без прекидања бродског саобраћаја од луке Bilbao до мора и без изградње масивних дугих рампи. Уместо тога, Palacio је комбиновао традиционалну гвожђу са новом технологијом лакших упредених челичних каблова, и створен је први мост који је превозио путнике и аутомобиле у покретној висећој гондоли, и служио је као модел за многе друге сличне структуре.

Мост је дугачак 164 метра, висок 45 метара, а његова висећа гондола (покретни део моста) може да превезе шест аутомобила и неколико десетина путника целом дужином за око минут и по. Путује сваких 8 минута, 24 сата дневно, током целе године. Једино што се мења је цена прелаза, која варира у зависности од доба дана, а део је превозних тарифа саобраћајне картице Creditrans..

Саобраћај на мосту био је прекинут само једном, четири године, током Шпанског грађанског рата, када је горњи део минирао динамитом. Занимљиво је да је Palacio видео рушење моста из свог кревета у Portugaleteu непосредно пре своје смрти.

Мост и данас ради, а на 50 метара високим стубовима моста, преко којих се сада може прећи пешке преко платформе са које се пружа диван поглед на залив Абра, изграђени су нови лифтови за посетиоце.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Алберто Палацио”. 

Галерија[уреди | уреди извор]