Пређи на садржај

Корисник:Davidnrt10618/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Latte Art[уреди | уреди извор]

Cappuccino sa oblikom "tulipa"

Latte Art je metoda pripreme kafe koja je stvorena izlivanjem mikropena[1] u komad esspresa i rezultirajući uzorkom ili dizajnom na površini late-a. Takođe se može stvoriti ili ukrasiti jednostavnim „crtanjem“ u gornjem sloju pene. Latte umetnost je naročito teško stvoriti dosledno, usled zahtevnih uslova potrebnih za espresso šot i mleko. [1] To je zauzvrat ograničeno iskustvom barista i kvalitetom espresso mašine. Sam pljusak postaje poslednji izazov za latte umetnika. Izraz nije rezervisan samo za latte kafu, već se odnosi i na druga pića koja sadrže mlečnu penu kao što su kapućino i topla čokolada.

Istorija[уреди | уреди извор]

Latte umetnost razvijala se nezavisno u različitim zemljama, posle uvođenja espressa i razvoja mikro pene, kombinacije kreme (koja je emulzija kafenog ulja i kafe) i mikropene koja omogućava uzorak; verovatno je prvobitno razvijena u Italiji.[2]

Kafa u boji

U Sjedinjenim Državama latte umetnost se razvijala u Seattlu tokom 1980-ih i 1990-ih, a posebno je popularizovao David Schomer. [2] Schomer je za razvoj mikrofona („baršunasta pena“ ili „tekstura mleka“) Jacku Kelliju iz Uptovn espressa dao 1986., a do 1989. godine uspostavljen je obrazac srca i potpis u Schomer's Espresso Vivace. Šomer je 1992. godine razvio uzorak rozete, stvarajući tehniku zasnovanu na fotografiji koju je video iz kafea Mateki u Italiji.[3] [3] Schomer je potom popularizovao latte umetnost tokom svog kursa "Caffe Latte Art". U isto vreme Luigi Lupi iz Italije upoznao je Schomer na internetu i razmenjivali video snimke koje su snimili o Latteartu i Cappuccini Decorati. Luigi Lupi je uključio i razvio ovu umetnost i izumio tulipan u Salonnici tokom izložbe na štandu MUSETTI (2004).

Hemija[уреди | уреди извор]

Latte art je mešavina dva koloida: krema, koja predstavlja emulziju kafenog ulja i kave koja se vari; i mikropena, koja je pena vazduha u mleku. Mleko je emulzija maslačka u vodi, dok je kafa mešavina čvrstih sastojaka od kafe u vodi. Nijedan od ovih koloida nije stabilan - krema se odvaja od espressa, dok se mikropena odvaja u sušiju penu i tečno mleko - oba se razgrađuju u samo nekoliko sekundi, pa tako latte art traje samo kratko.

Tehnika[уреди | уреди извор]

Latte umetnost zahteva prvo da se proizvede espresso sa kremom i mikropenom, a zatim ih kombinuje da bi se napravila latte art. Pogledajte mikropenu: postupak za pravljenje mikropena; ovaj se članak koncentriše na latte umjetnost nakon što se napravi pena.

Pre dodavanja mleka, sot za espresso mora imati kremastu smeđu površinu, emulziju poznatu kao krema. Dok se bela pena iz mleka diže u susret crvenoj / smeđoj površini snimka, stvara se kontrast i pojavljuje se dizajn. Dok se mleko uliva, pena se odvaja od tečnosti i diže se do vrha. Ako su mleko i espresso šot „sasvim u redu“, a vrč se pomera tokom izlivanja, pena će se povećati i stvoriti uzorak na površini. Alternativno, uzorak se može utisnuti štapom nakon što se mleko izlije, umesto tokom tečenja.

Unutar zajednice kafe postoje neke polemike oko toga da li postoji ili ne postoji preterano fokusiranje na umetnost lattea među baristima. Argument je da previše fokusiranja na površinski izgled pića dovodi do toga da se ignorišu važnija pitanja, poput ukusa[4]. [4] Ovo je posebno relevantno kod novih barista.

Stilovi[уреди | уреди извор]

Postoje dve glavne vrste latte umetnosti: slobodno izlivanje (uzorak stvoren tokom izlivanja) i jetkanje (pomoću alata za kreiranje uzorka posle izlivanja). Slobodno polivanje je sve češće u američkim kafićima i zahteva malo više vremena za pripremu pića.

Slobodno izlivanje[уреди | уреди извор]

Dva najčešća oblika izlivene latte umetnosti su oblik srca i "rozeta" ili "rozeta", poznata i pod nazivom "paprati" koja podseća na vrstu cveća ili paprati.[5] [5] Od njih su srca jednostavnija i češća kod makijata, dok su rozete složenije i češće u lattama.

Za slobodno sipanje, šolja se drži ili je nagnuta u jednom pravcu. Dok se mleko sipa ravno u šolju, pena počinje da se pojavljuje na jednoj strani (zbog nagiba). Barista tada pomiče vrč s jedne na drugu stranu dok izravnavaju čašicu ili jednostavno pomeraju pljusak napred-nazad, a završava brzim udarcem po prethodno izlivenom uzorku. Ovaj „štrajk“ stvara deo stabljike u cvetnom dizajnu i savija cik-cak u oblik cveća.

Direktnije polivanje i manje vijuganje daje oblik srca, a manja varijacija (smanjeni režnjevi, veće stabljika) daje oblik jabuke.

Mogući su složeniji obrasci, za neke je potrebno višestruko izlivanje. Neki primeri naprednih tehnika latte umetnosti su tulipan, talasno srce, labud ili čak škorpion.[6] [6]

Jedrenje[уреди | уреди извор]

Izrezbareni obrasci kreću se od jednostavnih geometrijskih oblika do komplikovanih crteža, poput umrežavanja, slika životinja i cveća i obično se izvode pomoću kafe mešalice. Izrezbarena latte umetnost obično ima kraći vek trajanja od slobodno namočene latte umetnosti, jer se pena brže rastvara u latte.

Sirova, ali brza metoda sa kapućinom je sipati čokoladni prah kroz metalni izrez u koji je utisnuta slika, obično cvet. Tome su naklonjeni lančani kafići poput Koste, gde je brzina od suštinske važnosti prilikom opsluživanja velikog broja klijenata tokom maksimuma.

Varijante[уреди | уреди извор]

Latte umetnost nastaje dodavanjem mikro pene u espresso. Slični obrasci, iako mnogo bliži, mogu se postići dodavanjem mikropene u kafu koja se vari, kao u kafiću au lait ili čaju. Alternativno, uzorci se mogu utisnuti u kremu espressa, bez dodavanja mleka, kako bi se dobila umetnost espressa.

Eksterni linkovi[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „микропена - Microfoam - qwe.wiki”. ru.qwe.wiki (на језику: руски). Приступљено 2020-05-20. 
  2. ^ David Schomer (на језику: енглески), 2019-10-25, Приступљено 2020-05-20 
  3. ^ „Latte Art 101”. www.espressovivace.com. Приступљено 2020-05-20. 
  4. ^ „CoffeeGeek - Anti Latte Art”. coffeegeek.com. Приступљено 2020-05-20. 
  5. ^ „Rosetta Yoga Burn Gym, Healthy Tea & Fitness Reviews”. Rosetta Yoga Gym (на језику: енглески). Приступљено 2020-05-20. 
  6. ^ „What Is Latte Art?”. Latte Art Guide. 2013-04-28. Приступљено 2020-05-20.