Пређи на садржај

Корисник:Djordje3821/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Ограде (енгл. Fences) је амерички драмски филм из 2016. године. Поред тога што глуми у филму, Дензел Вашингтон је уједно и продуцент и режисер истог. Сценарио је написао Аугуст Вилсон, заснован на његовој истоименој драми из 1985. године награђеној Пулицеровом наградом. Поред Вашингтона, у филму играју и Вајола Дејвис, Стивен Мекинли Хендерсон, Јован Адепо, Расел Хорнсби, Мајкелти Вилијамсон и Санија Сидни.

Снимање је трајало од 25. априла до 14. јуна 2016. у Питсбургу, Пенсилванија.

Филм је објављен у Северној Америци 16. децембра 2016. од стране Paramount Pictures (транскр. Парамаунт Пикчерс). Добио је позитивне критике и похвале од стране критичара. Филм је зарадио 64 милиона долара наспрам буџета за продукцију од 24 милиона долара.[1]

Филм је одабрао Амерички филмски институт као један од десет најбољих филмова у 2016. години.[2] Такође, био је номинован за бројне награде, укључујући четири номинације за Оскара: најбољи филм, најбољи глумац (Вашингтон), најбоља споредна глумица (Дејвис) и најбољи адаптирани сценарио.[3]

Ограде
Филмски постер
Жанрдрама
ТворацДензел Вашингтон
РежијаДензел Вашингтон
СценариоАугуст Вилсон
ПродуцентДензел Вашингтон

Тод Блек

Скот Рудин
Главне улогеДензел Вашингтон

Вајола Дејвис

Јован Адепо
МузикаМарсело Зарвос
МонтажаХјуз Винборн
Продуцентска
кућа
Bron Creative

Macro Media Escape Artists

Scott Rudin Productions
ДистрибутерParamount Pictures
Година2016.
Трајање139 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет24 милиона долара
Зарада64.4 милиона долара
IMDb веза

Радња[уреди | уреди извор]

Радња филма се одвија у Питсбургу 1950-их у кући Троја Максона (Дензел Вашингтон) у којој живи са супругом Роуз (Вајола Дејвис) и њиховим сином Коријем (Јован Адепо). Трој ради као ђубретар заједно са својим најбољим пријатељем Џимом Боном (Стивен Мекинли Хендерсон). Трој је напустио кућу са 14 година након што је претукао свог насилног оца и почео да пљачка како би преживео. Док је служио казну за убиство човека током пљачке, упознао је Бона и показао се као талентован играч бејзбола. Затим је играо у професионалним црначким лигама. Није се остварио у МЛБ-у која је држала "баријеру у боји" до 1947. године.[4]

Тројев млађи брат, Габријел (Мајкелти Вилијамсон), задобио је повреду главе у Другом светском рату због које је остао ментално оштећен. Габријел упада у проблеме са законом због свог недоличног понашања, па Роуз сугерише Троју да би му можда било боље да борави у болници. Лајонс (Расел Хорнсби), Тројев најстарији син из претходне везе, долази код њега у нади да ће добити одређени новац од пристигле плате.

Роуз саопштава Троју да његовог најмлађег сина, Корија, тражи фудбалски тим колеџа. Трој одбацује Коријеву могућност да заигра професионални фудбал и одбија да потпише дозволу. Роуз тражи од Троја да направи ограду око њихове куће, а он од Корија да му помаже суботом. Трој и Кори ступају у расправу око његове будућности услед чега долази до конфликта.

Након што се пожалио на расистичку праксу запошљавања у његовој компанији, Трој је унапређен у возача камиона за смеће, постајући први Афроамериканац који је то учинио у Питсбургу. Боно сазнаје да Трој вара Роуз са Албертом, женом коју је упознао у бару, саветујући му да престане. Трој одбија да послуша пријатеља. Након неког времена, Алберта је затруднела. Роуз сазнаје да је муж вара. То доводи до свађе у којој је он агресивно хвата за руку. У том тренутку се појављује Кори који, како би заштитио мајку, одгурује Троја у недовршену ограду.

Неколико месеци касније, Алберта приликом порођаја умире али беба остаје жива. Трој доводи своју ћерку Рејнел (Санија Сидни) кући, а Роуз пристаје да је одгаја као своју. Кори размишља да се пријави у Корпус маринаца Сједињених Држава, пошто је изгубио могућност да похађа колеџ са фудбалском стипендијом. Једног дана, када се Кори врати кући, опијени и огорчени Трој му препречи пут изазивајући тучу. Кори узима бејзбол палицу и замахује ка Троју, који га, зграбивши палицу, истерује из дворишта.

Шест година касније, Трој је умро од срчаног удара, а Кори, сада каплар Маринског корпуса САД, враћа се кући. У дворишту затиче малу Рејнел како се игра. Сусреће се са Роуз којој саопштава да неће присуствовати сахрани. Она му том приликом признаје да је волела Троја упркос његовим бројним манама.

Кори се присећа Троја разговарајући са Рејнел. Лајонс служи три године затвора због фалсификовања и добија одсуство да присуствује сахрани. Истим поводом, Габријел је пуштен из болнице. Породица се поново уједињује опраштајући се од Троја. Сунце их обасјава.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Дензел Вашингтон Трој Максон
Вајола Дејвис Роуз Максон
Стивен Мекинли Хендерсон Џим Боно
Јован Адепо Кори Максон
Расел Хорнсби Лајонс
Мајкелти Вилијамсон Габријел
Санија Сидни Рејнел Максон

Мотиви[уреди | уреди извор]

Сукоб између оца и сина[уреди | уреди извор]

Филм је испуњен великим бројем сукоба између Троја и Корија. Било да је у питању мала или велика ствар, скоро увек се посвађају. Развијају се теме попут одговорности, амбиција и циљева. Кроз ове сцене се подпуњује лик Троја, неодговорног оца који ради лошег, сопственог искуства, није у стању да подржи сан свог сина. Његова неспособност да се прилагоди променама у друштву и остави своја осећања по страни нарушава њихов однос до те мере да Кори не жели да присуствује сахрани свог оца.

Афера[уреди | уреди извор]

Аутор користи Тројеву аферу са Албертом да додатно пружи увид у његов лик. Афера доводи до уништења његовог односа са супругом, сином Коријем, као и са старим пријатељем Боном.

Датум изласка[уреди | уреди извор]

Филм је 15. децембра 2016. године одржан премијерно у театру Карен (енгл. Curran) у Сан Франциску, Калифорнија.[5]

Филм је отворен за широку масу у 2.223 биоскопа 25. децембра исте године.[6]

Зарада[уреди | уреди извор]

  • Зарада у САД и Канади - 57.700.000 $
  • Зарада у иностранству - 6.700.000 $
  • Зарада у свету - 64.400.000 $

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Fences”. Box Office Mojo. Приступљено 2023-03-20. 
  2. ^ Hipes, Patrick (2016-12-08). „AFI Awards: Best Of 2016 Film List Includes ‘Silence’, ‘Hacksaw Ridge’ & More”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-20. 
  3. ^ Staff, T. H. R. (2016-12-12). „Golden Globes 2017: The Complete List of Nominations”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-20. 
  4. ^ „Boston Braves vs Brooklyn Dodgers Box Score: April 15, 1947”. Baseball-Reference.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-20. 
  5. ^ „san-franciscos-curran-reopens-to-host-fences-film-premiere”. 
  6. ^ Mendelson, Scott. „Box Office: 'Sing' Soars, 'Passengers' Recovers, 'Fences' Breaks Out On Christmas Day”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]