Срчани удар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Инфаркт миокарда

Срчани удар или инфаркт миокарда је једна од манифестација исхемијске болести срца (уз стабилну/нестабилну ангину пекторис и исхемијску кардиомиопатију и напрасну срчану смрт узроковану исхемијом) које је најчешћи узрок смрти у земљама са високим стандардом. Најнапредније индустријске земље највише су погођене овом болешћу, а то су САД и Велика Британија. У Европи највећи проценат овог обољења има Финска, а и у Србији ова болест је најчешћи узрок смрти. Најјаче угрожени крајеви су са вишим стандардом, а то су: ужа Србија, а посебно Војводина. Најмања учесталост овог обољења је на Косову.

Узроци[уреди]

Најчешћи узрок инфаркту је закречавање крвних судова (атеросклероза) који снабдевају крвљу срчани мишић. Закречавање крвних судова започиње још у раној младости, јаче се испољава после 30 година, а касније се све брже развија. Инфаркт срца настаје када дође до пуцања плака на атеросклеротској промени, тада се садржај плака ослободи и запуши неку од коронарних артерија. Део срца који она исхрањује убрзо одумире (настаје некроза). Други, ређи, узрок је грчење срчаног мишића око артерије, а постоје и неки други сасвим, сасвим ретки узроци.

Предиспозиције[уреди]

Постоје извесни фактори који убрзавају ову болест а то су:

  • породична склоност ка обољењу, јер је болест чешће испољена у појединим породицама.
  • чешће је запажено обољење код гојазних особа, као и код особа са повишеним масним материјама и Холестеролом у крви.
  • повишени крвни притисак значајно доприноси овом обољењу.
  • болест се чешће јавља код страсних пушача, који пуше већи број цигарета, а посебно уколико је пушење присутно више година.
  • Код болесника од шећерне болести чешћи је инфаркт, нарочито ако се болест нередовно лечи, при чему код њих пролази са слабије израженим боловима, или чак и без њих.
  • Физичка неактивност и чести психо стресови такође су доказани као фактори који фаворизују болест.

Шта урадити у случају напада[уреди]

Када дође до појаве болести тада је најдрагоценија хитна лекарска помоћ. Утврђено је да 2/3 умрлих од инфаркта умире ван болнице. Због тога околина оболелог треба брзо да смири болесника, забрани сваку даљу активност и да позове лекара или да болесника пребаци у најближу здравствену установу. Такође је неопходно дати оболелом нитроглицерин(у облику таблете или спреја), како би се ублажили болови, проширили крвни судови, а можда и спречи даљи развитак срчаног удара. Такође је од користи сажвакати таблету аспирина.

Симптоми[уреди]

Најважнији симптоми инфаркта су: продужен и веома јак бол, стезање и притисак у грудима и/или испод грудне кости. Бол често сева у леву руку, врат или вилицу. Бол је често праћен слабошћу, малаксалошћу, знојењем понекад повраћањем и јако израженим гушењем. Болови обично настају после тежег физичког замора, нервирања и излагања хладноћи, али могу настати и без ових провокативних фактора тј. из чиста мира па чак и у сну. Проценат оболелих у САД је за 50% већи зими него лети, код особа које нису навикле да раде физички - чисте снег.[тражи се извор од 07. 2013.]

Превентива[уреди]

Да би се друштво могло организовано супростављати овој тако честој и опасној болести, данас се у развијеним срединама организују широке акције за мере превентиве и здравственог просвећивања широких народних маса. Ово се чини из тога разлога, јер ако погледамо узроке настајања обољења види се да се може веома много учинити превентивним мерама.

Организују се активности за заштиту средине од загађивања и тровања, за увођење васпитних мера у школама, за правилну хигијенску исхрану и употребу лекова, за правилну примену физичке активности и психичке релаксације. Такође се организују разна друштва за борбу против болести срца и крвних судова.

Организовање и прикупљање материјалних средстава за све акције, а чланове овог друштва поред медицинских стручњака чине представници радних организација или и све друге особе које су боловале од инфаркта. Сви они својим радом и прилогом учествују у извршавању општих задатака овог друштва.

Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).