Пређи на садржај

Корисник:Dragana Vukelic

С Википедије, слободне енциклопедије

Лекси Греј[уреди | уреди извор]

Чајлер Ли

Александра Керолајн Греј је лик којег тумачи Чајлер Ли у улози доктора медицине, у серији телевизијске куће АБЦ медицинске драме Греј'с Анатоми коју је креирала Шонда Рајмс. Помиње се први пут у другој сезони серије, али се касније појављује као полусестра Мередит Греј, у трећој сезони.

Биографија[уреди | уреди извор]

Александра Керолајн „Лекси“ Греј[1] (1984) је ћерка Сузан (Маре Винингем) и Тачер Греј (Џеф Пери), и старија сестра Моли Греј-Томпсон (Менди Зигфрид).

Лекси није знала да има полусестру са очеве стране, односно, Мередит Греј је ћерка од Тачер Греј и његове прве жене Елис (Кејт Бартон) као познатог хирурга. Лекси се преселила код Мередит и од тада су постале нераздвојне и као рођене сестре. Лекси није имала лоше детињство за разлику од њене полусестре Мередит. Мередит је једном рекла за Лекси: "Одгајана је како треба. Са родитељима и правилима и постерима са смајлијем на зиду." Када је Лекси напунила 7 година, родитељи су јој организовали рођенданско изненађење које је увек памтила као један од својих најбољих рођендана.Лекси је показивала високу интелигенцију од раног детињства, има еидетичку меморију и због тога су јој у друштву дали надимак „Лексипедија”. Нарочито је надарена за неурохирургију и пластику, била је и један од најбољих млађих хирурга у својој генерацији.

3. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 3 „Греј'с' Анатоми”

Тачер и Моли помињу Мередит да Лекси студира медицину на Харварду.[2] Након дипломирања Лекси одлази у општу болницу у Масачусетсу да тамо заврши своју специјализацију. Сузан изненада умире од можданог удара и Лекси одлучује да се пресели у Сијетл и да стаж заврши у Сијетл Грејс болници, самим тим може да буде ближе оцу и да се о њему брине. На дан сахране, Тачер каже Мередит да није пожељно да дође на сахрану и тако се полусестре тада не упознају. Касније тог дана, Лекси је отишла у Џо бар где је упознала Дерек Шеперда и нуди му пиће али Дерек одбија. Сутрадан, на првом дану стажирања у болници Сијетл Грејс, у свлачионици, Лекси упознаје Џорџа о'Мелија који је на крају прве године стажа. Џорџ је након малог разговора и упознавања са Лекси, схватио да је она Мередитина полусестра.[3]

4. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 4 „Грејс Анатоми”

Лекси се доста спријатељила са Џорџом, сазнала је да није положио свој приправнички испит и о томе ћути и жели да буде прави пријатељ. Кристина Јенг, Мередитина најбоља другарица је Лексин ментор. Кристина је сама по себи доста груба и оштра према свима, па је тако било и према Лекси. Међутим Лекси је осетила потребу да се заузме за саму себе и поправи себи самопоуздање па је тако и Кристина попустила и прихватила Лекси као свог најбољег ученика у њеној генерацији. Лекси се трудила да упозна своју полусестру на било који начин али се сваки пут завршило одбијањем.

Лекси је упала у однос са Алексом Каревом, који је открио да је Тачер почео неконтролисано да се алкохолише након смрти његове жене Сузан па је и врло често злостављао Лекси.

Алекс и Лекси су прекинули свој однос у ком су били.

Лекси је била на случају Ника Ханскома, коме пуца артерија, губи превише крви[4] и Лекси успева да заустави крварење, међутим Ник и након свега тога умире, што Лекси веома тешко пада. Кристина се сажалила на Лекси и пружила јој мало пажње где је позвала да се придружи њој и Мередит и тако су се полусестре коначно мало зближиле. Мередит се трудила да оствари што бољи однос са Лекси[5], чак јој је сутрадан направила доручак који је Лекси јела упркос алергији на јаја. Џорџ и Лекси одлучују да изнајме стан, међутим нису у најбољој финансијској ситуацији, па могу да приуште само оронули стан који покушавају да опреме украденим украсима и намештајем из болнице.

5. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 5 серије "Грејс анатоми"

Лекси развија емоције према Џорџу, али касније схвата да он не узвраћа истим емоцијама. пријатељство између њих се полако губи Лекси почиње да учествује у неовлашћеним медицинским операцијама да би доказала своју способност, а међу њима је и предложено уклањање слепог црева Сејди Харис, након што се Лекси слаже да учествује у операцији уклањања слепог црева, брзо схвата да је превише за њу. Мора да затражи помоћ Мередит и Кристине да спасе живот Сејди. Након што се овај инцидент открије, сви стажисти су подложени условној казни. Дерек, када пронађе Лекси преплашену, омогућава јој да привремено борави на тавану његове и Мередитине куће.

Лекси почиње да гаји симпатије према Марку[6] и фасцинирана је његовим талентом и умећем на најсавременијој операцији. Доста су се зближили, што Дереку смета и наговара Марка да се удљи од Лекси, због разлике у годинама а и због тога што је Мередитина млађа полусестра. Међутим, Сијетл посећује Дерекова мајка, која оправдава везу између Марка и Лекси.

Лекси жели да Марк каже Дереку за њихову везу међутим та конверзација се завршава њиховом свађом што се Лекси уопште не свиђа.

Мередит је затражила од Лекси да јој буде деверуша на венчању ње и Дерека, иако на крају целог догађаја дају на значају Алексу и Изи која је оболела од рака.

Лекси жели да упозна Марка и Тачера, што Марк у почетку не жели али на крају ипак одлазе на вечеру.[7] Убрзо након упознавања, Марк купује кућу и позива Лекси да живе заједно, што Лекси одбија јер јој све пребрзо иде у њиховом односу.

6. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 6 серије „Греј'с Анатоми”

Након смрти Џорџа о'Мелија, Лекси осећа кривицу, јер је одбила да буду пријатељи након што он није успео да јој узврти исте емоције као што је она имала према њему.[8] Марк је теши и Лекси ипак прелази да живи са њим нако што је постала постала хируршки специјализант. Вебер саопштава да ће доћи до административног спајања са болницом Мерси Вест, што значи да постоји шанса за отпуштањем великог дела особља Сијетл болнице. Лекси је доста уплашена од од отпуштања али је Марк теши, јер верује у њене способности и њеном значају који придје самој болници. Овен води њих петоро Лекси, Марка, Дерека, Мередит и Кристину на голф да би се мало опустили. Касније, Тачер, Лексин и Мередитин отац, примљен је у болницу због болести јетре коју је задобио претходним алкохолизмом. Лекси сазнаје да није одговарајући кандидат за трансплантацију дела јетре и Мередит ради то уместо ње, највише је то урадила због Лекси, јер зна да би она највише туговала због губитка оца.

Марк и Лекси су шокирани када се појавила трудна тинејџерка тврдећи да је Маркова ћерка, што се касније обистинило. Марк одлучује да пусти Слоан и њену бебу да се трајно уселе без Лексине дозволе, што доводи до краја њихове везе јер Лекси осећа да је још увек превише млада да би била бака. Уплашена и пијана, Лекси има везу за једну ноћ с Алексом, али касније се осећа кривом и признаје Марку. Иако је и сам признао везу за једну ноћ с Едисон, Марк је бесан на Лекси.

Убрзо, Слоан даје своју бебу на усвајање и одлази из Сијетла, где се Марк враћа код Лекси покушава да је емотивно врати назад. Међутим он тврди да је сада Алекс њен дечко. Лекси касније, учествује у операцији Алисон Кларк, обавештава њеног мужа да је опеација успела али да је Алисон доживела мождани удар и да је у коми из које Дерек и Вебер тврде да се неће пробудити. Лекси је приморана да искључи апарате које Алисон одржавају тренутно у животу, упркос Геријевим молбама да то не уради.

Гери је покушао да тужи болницу, међутим безуспешно.[9] Затим се у болницу враћа са пиштољем са жељом да се освети Веберу, Дереку и Лекси. Лекси и Марк покушавају да спасе Алекса, где Лекси схвата да он и даље воли Изи, своју бившу жену. Лекси одлази у болницу да потражи неке залихе и у датом моменту суочава се са Кларком, међутим чланови полиције СВАТ га рањавају и Лкеси успева да побегне. Гери Кларк након разговора са Вебером, изрвшава самоубиство након што је убио једанаесторо људи и ранио седморо, уз све то је и Мередит имала побачај.

7. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 7 серије „Греј'с Анатоми”

Лекси је ишла терапију код саветника за трауме Ендрјуа Перкинса као и остали специјализанти. Масовно убиство је доста утицало на њихово психичко здравље. Лекси касније доживљава нервни слом и бива примљена на психијатријско лечење на коме проводи више од 50 сати под седативима и Мередит јој се ту показала као највећа подршка. Алекс прекида везу са Лекси, и она изреволтирана, на венчању Кристине и Овена, се суочава са њим и говори му да је остао жив због ње.

Лекси се труди да се опорави скроз психички и да је други људи не гледају као повређену и крхку особу. Труди се максимално да буде што боља у свом послу и то јој иде од руке. Марк и Лекси упорно покушавају да ступе у емотивни однос, али је она у већини времена непријатељски настројена према њему.[10] Убрзо се сазнаје да је Кели остала трудна са Марком и Лекси то не може да поднесе јер није спремна на децу,[11][12] самим тим поново прекидају однос. Након што се родила Маркова и Келина беба, Марк саопштава Лекси да је она једина ствар која њему тренутно фали[13] без обзира на све, међутим Лекси је ускочила у романсу са Џексоном, Марковим учеником, и Марк им даје благослов и коначно оставља Лекси на миру.[14]

8. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 8 серије „Греј'с Анатоми”

Лекси је постала доста узнемирена јер је сазнала да се Марк виђа са офталмологом Џулијом и када је видела да флертују на софтболу, осетила је велику количину беса и ударила лоптом Џулију и повредила јој је тако груди.[15] Џексон је приметио љубомору и самим тим морао да рљскине везу са Лекси јер је схватио да је она и даље заљубљена у Марка.

Лекси је сада у Дерековој служби на случајевима високоризичних операција и људима којима углавном нема помоћи.Током једне од операција, Дерек је позван хитно и у операционој сали остају Лекси и Мередит, поред Дерекових инструкција да само отклоне део тумора на мозгу, Лекси је уз Мередитину дозволу отклонила цео тумор, што се завршава оштећењем мозга и губљењем могућности говора.

Лекси остаје да живи са Дереком и Мередит али се у њиховој кући осећа усамљено, јер у њихов дом улази и Зола, усвојено дете.

Лекси на Дан заљубљених остаје да чува Золу и прикупља храброст да Марку призна да је и даље заљубљена у њега. Одлази код њега у стан и тамо затиче Џексона са којим је Марк учио, Лексин изговор је био да је остала сама са Золом и да је хтела да се деца друже.

Марк признаје Дереку да су он и Џулија размишљали о заједничком животу и Дерек упозорава Лекси да не проупшта више своје шансе, и она касније признаје своје искрене емоције Марку, на чијој искрености је Марк само захвалан. Али касније признаје Дереку да и он осећа исто према Лекси, међутим не зна како да направи неки корак.

Касније током сезоне, Лекси је убачена у део тима хирурга који се састоји од Марка, Кристине, Дерека, Мередит и Аризоном Робинс, они ће заједно отићи да раздвоје сијамске близанце у Боисе.

Током лета њиховог авиона, авион се руши у дивљину и Лекси бива смрскана деловима авиона. Лекси схвата да су веома мале шансе да она преживи. Кристина тражи кисеоник и воду да спасе Лекси а Марк заа то време држи Лекси за руку и признаје јој све своје емоције и прича јој да ће се венчати, да ће имати много деце и да је њима суђено да буду заједно.

Лекси умире на Марковим рукама[16] само пар тренутака пре Мередитиног доласка.

9. сезона[уреди | уреди извор]

У сезони 9 серије „Греј'с Анатоми”

Сви остали хирурзи су спашени из шуме, а Лексино тело је враћено. Марк саветује Џексону да када некога воли, треба то и да му каже, по цену свега.

Марк је остављен на апаратима који су га одржавали у животу због повреда које су га све више опседале. Апарати се искључују након 30 дана не буђења из коме.

Преостали учесници ваздушне несреће, скупили су сав новац од одштете, купили Сијетл Грејс Мерси Вест болницу и преименовали исту у Греј Слоун мемориал болницу, у част Лекси и Марку.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lexie Grey (на језику: енглески), 2024-05-01, Приступљено 2024-05-20 
  2. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  3. ^ Didn't We Almost Have It All (на језику: енглески), 2024-04-09, Приступљено 2024-05-20 
  4. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  5. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  6. ^ „Mark Sloan (Eric Dane) Bio - Grey's Anatomy - ABC.com”. web.archive.org. 2012-01-13. Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  8. ^ Good Mourning (Grey's Anatomy) (на језику: енглески), 2024-04-05, Приступљено 2024-05-20 
  9. ^ Lexie Grey (на језику: енглески), 2024-05-01, Приступљено 2024-05-20 
  10. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  11. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  12. ^ Lexie Grey (на језику: енглески), 2024-05-01, Приступљено 2024-05-20 
  13. ^ List of Grey's Anatomy episodes (на језику: енглески), 2024-05-17, Приступљено 2024-05-20 
  14. ^ Lexie Grey (на језику: енглески), 2024-05-01, Приступљено 2024-05-20 
  15. ^ Lexie Grey (на језику: енглески), 2024-05-01, Приступљено 2024-05-20 
  16. ^ Flight (Grey's Anatomy) (на језику: енглески), 2024-04-15, Приступљено 2024-05-20 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]