Plastična hirurgija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Plastična hirurgija predstavlja granu medicine koja se bavi ispravljanjem ili rekonstrukcijom delova ljudskog tela vraćajući im maksimalnu moguću funkcionalnost i normalan ili lepši izgled , kao npr. manji i lepši nos ili veće grudi. Iako je estetska hirurgija najpoznatiji oblik plastične hirurgije, plastična hirurgija nije nužno i estetska hirurgija, odnosno ona uključuje mnoge tipove rekonstruktivne hirurgije, hirurgije ruku, mikrohirurgije i saniranja opekotina.

Razvoj plastične hirurgije[уреди]

Lečenje uz pomoć plastične hirurgije je prvi put spomenuo Edvin Smit Papirus, u transkriptu drevnog egipatskog medicinskog teksta koji datira od vremena Starog carstva od 3000. do 2500. godine p.n.e, gde se spominje operacija polomljenog nosa.

Rekonstruktivne tehnike su prenešene u Indiju oko 800. godine p.n.e. Sushruta je bio lekar koji je imao značajan doprinos na polju plastične hirurgije u 6. veku p.n.e. Postoje pisani dokumenti na osnovu kojih se vidi da je Sušruta radio rekonstrukcije nosa metodom prenošenja kože sa čela. Amputacija nosa je u tom periodu bio način kažnjavanja lopova u Indiji, a osim toga bila je prisutna i kod vojnih invalida. Vertikalni, čeoni kožni režanj, čija je baza bila u predelu glabele, od tada se smatra prvom rekonstrukcijom u medicini, a metoda rekonstrukcije nosa kožom čeone regije se i danas naziva Indijska metoda rekonstrukcije nosa.


U razvoju današnje moderne plastične hirurgije, značajnu ulogu su odigrali britanski doktori koji su putovali u Indiju kako bi prisustvovali rinoplastici koja se izvodila domaćim indijskim metodama.

Ocem moderne plastične hirurgije se generalno smatra Ser Harold Giliz. Ovaj novozelandski otorinolaringolog koji je radio u Londonu razvio je mnoge tehnike današnje moderne facijalne hirurgije tokom brige o vojnicima koji su patili od teških povreda lica tokom Prvog svetskog rata. Kozmetički silikon se koristi u obavljanju estetskih operacija grudi. Poslednjih 40 godina, ovakve operacije nisu nikakva tajna u SAD i u svetu , među poznatim ličnostima i glumcima u Holivudu i među običnim svetom. Operacija nosa, klempavih ušiju , zatezanje kože lica od bora ili fejslifting , uklanjanje viška sala ili liposukcija su samo neke vrste estetskih operacija. Pamela Anderson i Majkl Džekson su samo neki od primera poznatih ličnosti sa velikim brojem plastičnih operacija na licu i telu. U Srbiji estetska hirurgija je postala znatno prisutna u poslednjih 30 godina, naročito kod javnih ličnosti i pevačica koje imaju silikone u grudima i usnama kao što su Svetlana Ceca Ražnatović i Jelena Karleuša , zatim Lepa Brena, Vesna Zmijanac i Suzana Mančić, pa je postala pristupačna i dostupna među običnim građanima u poslednjih 15 godina. Ljudi često mešaju plastičnu hirurgiju sa antiging medicinom, što nije isto, jer antiging medicina podrazumeva upotrebu filera i botoksa u cilju manjih promena i modifikacija na telu i na licu. Antiaging medicinom mogu se baviti i osobe koje nisu plastični i estetski hirurzi.

Literatura[уреди]