Корисник:Jenic02/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Tom Clancy's Splinter Cell[уреди | уреди извор]

Tom Clancy's Splinter Cell
Произвођач(и)Ubisoft Montreal

Ubisoft Milan Ubisoft Shanghai Ubisoft Toronto Gameloft

Red Storm Entertainment
Издавач(и)Ubisoft

Microsoft Game Studios Gameloft

Aspyr Media
Жанр(ови)Stelt

Akcija Avantura

Pucačina
Систем(и)Xbox

Microsoft Windows PlayStation 2 GameCube Game Boy Advance Mobile phone N-Gage OS X Nintendo DS PlayStation Portable Xbox 360 Wii PlayStation 3 iOS Nintendo 3DS Android Windows Phone Wii U Oculus Quest

Oculus Rift

Tom Clancy's Splinter Cell je serijal stelt akciono-avanturističkih igara, od kojih je prva objavljenja 2002. godine, i njihovih vezanih romana koje je objavio Tom Clancy. Serijal prati Sam Fisher-a, visoko obucenog izmisljenog pododeljenja Black-Ops u okviru NSA, nazvanog "Third Echelon". Nivoi su kreiranu u Unreal Engine i naglasavaju svetlost i tamu kao elemente igre. Serijal je dobio pozitivne reakcije, i jedno vreme se smatrao kao vodeća Ubisoft franšiza. Serijal je rasprodao preko 19 miliona primeraka do 2008.godine[1]. Od 2013. godine ni jedna nova igra nije pustana ni jedna nova igra. Medjutim, od tada je najavljen remake. prve igre[2]

Igre[уреди | уреди извор]

Tom Clancy's Splinter Cell (2002)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell

Tom Clancy's Splinter Cell je razvijen u periodu od dve godine od strane Ubisoft Montreal-a i originalno objavljen od strane Microsoft Game Studios-a[3] kao Xbox ekskluziva. Ksnije 2003. godine Ubisoft portuje igricu na ostale platvorme kao sto su Microsoft Windows, Mac, PlayStation 2, GameCube, i Game Boy Advance. Inspirisan Metal Gear serijalom, koristi Unreal Engine 2 koji je modifikovan da omogući igranje u svetlu i tami.

Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow (2004)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow je razvijen od strane Ubisoft Shanghai i Ubisoft Milan i prvi put je predstavljen multiplayer nacin igranja u serijal. U single-player modu, neprijatelji se mogu adaptiratirati na osnovu vestine igraca.

За разлику од других игара у серијалу, gde je tematika uglavnom povratak ili unistavanje informacija od neprijateljske organizacije, radnja Pandora Tomorrow se fokusira na zaustavljanu bioloskog rata, gde teroristička grupa iz Indonezije preti da zarazi ljude

virusom "smallpox". Protagonisti su dodeljenje nove vestine poput SWAT okretanja i zviždanje pomoću kojih moze da privuče pažnju protivnika.

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (2005)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory

Ubisoft Montreal i Ubisoft Milan su zaslužni i za treću igru u serijalu, Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory. Dodat je novi koperativni mod[4], koji omogućava prelaženje misija sa prijateljima. Prvenstveno igra je najavljena u jesen 2004. godine, ali na kraju izlazi u martu 2005. godine. Igra takodje koristi Unreal Engine koji je modifikovan do novije verzije 2.5. Igra uključuje niz novih funkcije, novo oružije kao sto je borbeni nož i nove mape u multiplayer modu.

Tom Clancy's Splinter Cell: Essentials (2006)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Essentials

Tom Clancy's Splinter Cell: Essentials prosiruje Splinter Cell serijal na PSP platformu. U ovom delu igrajuci flashback misije otkrivamo nesto vise o proslosti Sama Fišera. Za razliku od ostalih igara iz serijala koje su dobijale dosta pozitivnih komentara, Tom Clancy's Splinter Cell: Essentials je dobio dosta kritika upućenih losem multiplayer modu i samoj mehanici igre.

Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent (2006)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent

Za cetvrtu igru u serijalu, Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent, kreirane su dve verzije odvojene verzije, jedna za konzole seste generacije i Wii konzolu, a druga verzija za XBox 360, Playstation 3 i Microsoft Windows. Double Agent je prava igra u serijalu koja ima novi "trust system"[5]koji igračima postavlja moralne dileme. Ovo je takođe jedina igra u seriji koja ima različite završetke na osnovu odluka igrača, ali se samo jedan završetak smatra ispravnim.

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction (2010)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction je najavljen 23. maja 2007. godine, kada je Ubisoft objavio trejler za igru. Igra je trebala da bude objavljena 16. novembra 2007. Međutim, igra je propustila svoj početni datum lansiranja, a 19. maja 2008. objavljeno je da je Conviction „zvanično na čekanju“ i da je igra vraćena na ponovnu izradu. Ubisoft je objavio da je igra vraćena na fiskalnu godinu 2009–10. Na E3 sajmu 2009. godine, developeri su potvrdili da je „novi“ Conviction bio u razvoju od početka 2008. godine, komentarišući da je „gameplay mnogo evoluirao“ i „vizuelni pravac jednostavno bolji“. Datum izlaska igre je pomeren nekoliko puta. Demo verzija igre je izašla 18. maja 2010. godine za Xbox 360. Ubisoft je želeo da petu igru učini pristupačnijom, pa je Conviction dizajniran oko novih osnovnih elemenata „Mark and Execute“ i „Last Known Position“, dok su skriveni elementi prisutni u prethodnim igrama izostavljeni, kao što je mogućnost zviždanja, obivanje kvake i skrivanje tela. Conviction koristi sistem zaklona i dodaje jednostavne sekvence ispitivanja u seriju.

Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist (2013)[уреди | уреди извор]

Glavni artikl: Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist je šesta igra po redu u serijalu, koju je razvio Ubisoft Toronto i objavio 20. avgusta 2013. godine. Blacklist se može pohvaliti novim karakteristikama kombinacijom igara Chaos Theory i Conviction. Kanadski glumac Michael Ironside u ulozi Sam-a. Fišer-a zamenio je glumca Eric-a Johnson-a. U igri Fisher je postavljen za komandanta novog "Fourth Echelona", tajne jedinice koja odgovara isključivo predsednuku Sjedinjenih Država. Ona je negirala postojanje agencije, a Četvrti Ešalon radi na zaustavljanju nove terorističke zavere, poznate kao „crna lista“. Četvrti Ešalon takođe ima sekundarni cilj da zaustavi sve operacije u kojima Treći Ešalon još uvek radi. Karakteristike koje se vraćaju uključuju pokretni „Mark and Excute“, čuvene Fišerove naočare za noćni vid i novi nož, Karambit, i mogućnost da se izvode „otmice“ i uspavljivanje neprijatelja.

Budućnost[уреди | уреди извор]

Na E3 2017 u vezi sa Splinter Cell-om, izvršni direktor Ubisofta Ives Guillemot je izjavio: „Ne mogu mnogo da kažem o tome. Ali, sigurno, sve Clancy igre su zbrinute. Samo imamo dosta toga da ponudimo u ovom trenutku ...Sve Clancy igre zaista dolaze, tako da ne zaboravljamo Splinter Cell.[6]"Kasnije u objavi na Redditu "Ask Me Anithing", on je izjavio: "Nemamo ništa specifično da podelimo trenutno ali timovi rade na različitim stvarima, pa ostanite sa nama da saznate više.[7]

U maju 2019.godine, Julian Gerighty, kreativni direktor Ubisofta, objavio je na svojim društvenim mrežama da je igra trenutno u razvoju. U svojoj izjavi, on je rekao da je radio na igri sa kreativnim direktorom Ubisoft Montreal, Romanom Campos-Oriolom, i izvršnim producentom Denom Hejjem.[8] Međutim, Ubisoft je kasnije to negirao[9].

Dana 16. septembra 2020. godine na Facebook Connect-u je objavljeno da verzija serije virtuelne realnosti dolazi ekskluzivno za Oculus VR platformu, zajedno sa igrom Assassin's Creed. Njih će razviti Red Storm Entertainment.[10] 21. jula 2022.godine igra VR Splinter Cell je otkazana.[11]

U decembru 2021. godine Ubisoft je otkrio da rade na rimejku prve igre.[12] U oktobru 2022. godine David Grivel, direktor igre, napustio je Ubisoft.[13]

Romani[уреди | уреди извор]

Tom Clancy's Splinter Cell (2004)[уреди | уреди извор]

Splinter Cell[14] je prvi deo serije romana zasnovanih na uspešnom serijalu video igrara. Napisao ju je Rejmond Benson pod pseudonimom David Michaels. Radnja prati Sema Fišera dok istražuje terorističku grupu pod nazivom „The Shadows“ i srodnu organizaciju za trgovinu oružjem „The Shop“. Članovi „The Shop-a” koriste insajderske informacije da pokušaju da ubiju članove „Third Echelona”, uključujući Fišera. Ubrzo nakon objavljivanja u decembru 2004. godine, proveo je 3 nedelje na listi bestselera Njujork Tajmsa. Takođe je dospeo na listu najprodavanijih knjiga Wall Street Journal-a za masovno tržište.

Tom Clancy's Splinter Cell: Operation Barracuda (2005)[уреди | уреди извор]

U Operation Barracuda, koja je objavljena 1. novembra 2005. godine, a koja je takođe dospela na listu bestselera Njujork Tajmsa, Rejmond Benson (ponovo kao David Michaels) nastavlja priču o prvom romanu Splinter Cell.

Tom Clancy's Splinter Cell: Checkmate (2006)[уреди | уреди извор]

Za Checkmate, Grant Blackwood je preuzeo ulogu autora pseudonima David Michaels, pošto je Benson izjavio da je "završio sa Splinter Cell-om".[15] Za razliku od prve dve knjige, Checkmate nije napisan iz Fišerove perspektive prvog lica, niti Checkmate nastavlja sa tematikom iz prethodne knjige. Ovaj roman je objavljen 7. novembra 2006.godine. Knjiga počinje tako sto brod pod imenom Trego plovi prema istočnoj američkoj obali. Sem Fišer je pozvan sa trening misije da onesposobi brod. Nakon što je Fišer sprečio brod da zagadjuje američku zapadnu obalu nuklearnim otpadom, obavešten je da grad po imenu Slipstone biva radioaktivno napadnut i da je više od 5.000 ljudi nastradalo. Svi ovi događaji dovode do novih pitanja koja na kraju odvode Fišera u Ukrajinu, Iran, Dubai i Ašhabat grad u Turkmenistanu.

Tom Clancy's Splinter Cell: Fallout (2007)[уреди | уреди извор]

Dana 6. novembra 2007. godine objavljen je Fallout, drugi Blekvudov roman Splinter Cell i četvrti u nizu. Kao i prethodni roman, napisao ga je Grant Blackwood, pod pseudonimom David Michaels. Priča prati Sema Fišera dok se bori protiv islamskih fundamentalista koji su preuzeli vladu Kirgistana.

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction (2009)[уреди | уреди извор]

Conviction, je vezana za istoimenu igru. Objavljena je 3. novembra 2009. godine, a napisao ju je Peter Telep pod pseudonimom David Michaels. Objavio ga je Berkley Books, u okviru Penguin Group. Knjiga prati Sema Fišera nakon ubistva Lamberta. Fisher je u bekstvu i 'postao begunac'. Progoni ga tim novajlija Splinter Cella predvođen Benom Hansenom. Priče o Samovoj izdaji se sire podzemljem. Neće dozvoliti da Lambert umre uzaludno dok putuje po svetu dok razotkriva špijunaže,ubistava i međunarodu trgovinu oružjem.

Tom Clancy's Splinter Cell: Endgame (2009)[уреди | уреди извор]

Endgame je druga „polovina“ romana Conviction. Radnja teče paralelno sa romanom Conviction, ali iz ugla Fišerovih antagonista koji počinje dok pokušava da uđe u trag fabričkoj zaveri Doppelganger. Objavljena je 1. decembra 2009. godine. Priča je ispričana iz perspektive Bena Hansena i ostatka tima koji juri Fišera. Događaji otkrivaju zaplet međunarodne intrige.

Tom Clancy's Splinter Cell Blacklist: Aftermath (2013)[уреди | уреди извор]

Objavljen u oktobru 2013. godine, ovaj roman se odvija nakon završtka video igre Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist.

"Ekscentrični milijarder Igor Kasperov je vlasnik jedne od najuticajnijih i najuspešnijih kompanija za softver i zaštitu od virusa na svetu. Ali kada mu Kremlj naredi da oslobodi katastrofalan kompjuterski virus protiv Sjedinjenih Država, on je primoran da pobegne da bi spasio svoj život. Sam Fišer i Echelon su zaduženi da pronađu Kasperova i iznesu ponudu američkog predsednika za politički azil. Jer ima i drugih koji traže Kasperova. I jedino što će mu ponuditi je brza smrt."

Aftermath je napisao Peter Telep i prvi u seriji koji je napisan bez upotrebe pseudonima David Michaels.

Tom Clancy's Splinter Cell: Firewall (2022)[уреди | уреди извор]

Firewall je objavljen 1. marta za Kindle i 15. marta za štampanje. Napisao ju je James Swallow i predstavljaće ćerku Sama Fišera, Sara, koja radi zajedno sa svojim ocem.[16] Zaplet otkriva da se Fišer suočava sa plaćenim ubicom iz svoje prošlosti i zlim pretnjom upućenoj globalnoj bezbednosti - moćnom tehnologijom sajber-ratovanja poznatom kao Gordian Sword, sposobnom da preseče bilo koji zaštitni zid koji postoji, da bi se prodao na aukciji najvišoj ponudi u galeriji odmetnika. terorista, kriminalaca i korumpiranih država.[17]

Tema i zaplet[уреди | уреди извор]

Prva igra nam govori da se „Splinter Cell“ odnosi na elitnu izviđačku jedinicu koju čine individualni operativci (kao što je Sem Fišer) koje na terenu podržava visokotehnološki udaljeni tim.

U prve tri igre (Splinter Cell, Pandora Tomorrow, Chaos Theory), teroristi planiraju napade, obično koristeći informacioni rat, koji Fišer, operativac Third Echelona, tajnog ogranka NSA, mora da spreči. Misije se kreću od prikupljanja obaveštajnih podataka do hvatanja i/ili eliminisanja terorista.

U četvrtoj igri, Double Agent, Fisher preuzima identitet traženog kriminalca kako bi se infiltrirao u teroristički lanac.

Peta igra, Conviction, počinje odmah nakon Double Agent-a. Nakon što je napustio Third Echelon, Fišer otkriva da smrt njegove ćerke Sare nije bila nesrećan slučaj (kao što se to tvrdilo na početku Double Agent-a), što ga je navelo da sam krene u potragu za odgovornima, dok njegova istraga ne otkrije zavere unutar njegove stare agencije.

U šestom i najnovijem delu, Blacklist, predsednik Sjedinjenih Država je rasformirao Third Echelon. Fourth Echelon, formira predsednik i stavlja pod komandu Fišera sa misijom da zaustavi napade od strane pokreta 'Blacklist' i organizacije 'Engineers'koja stoji iza svega. Blacklist se bavi moralom rata i koliko daleko Fišer i njegov tim idu da bi sprečili zavere protiv Amerike.

Tрифокалне наочаре[уреди | уреди извор]

Prikaz zastitnogznaka serijala "Trifokalne naocare"

Uređaj koji se koristi za gledanje u mraku ima značajnu ulogu u seriji. Prvobitno, Tom Clancy je odbacio ideju da Fisher ima "trifokalne naočare", izjavivši da je takve naočare (i sa termalnim i sa noćnim vidom) nemoguće napraviti. Kreatori su tvrdili da bi posedovanje dva odvojena seta naočara zakomplikovalo mehaniku igre i ubedili Tom Clancya da ih odobri. Ovo je takođe dalo Splinter Cell serijalu zaštitni znak. Chaos Theory je dodala treći, elektromagnetni prikaz, koji prikazuje putanju struje u oblasti, uglavnom električnih kablova i bilo kojeg uređaja koji provodi struju, kao što su televizori, kompjuteri, itd. Conviction omogućava četvrti element, sonar skenira zidove u potrazi za objektima koji se krecu, kao što su dronovi, ljudi i konzole.

Međutim,trifokalne naočare, nisu ostale potpuna fikcija. 2004. godine, Northrop Grumman je proizveo i isporučio jedan takav uređaj. Uređaj, nazvan Fused Multispectral Veapon Sight (FMVS) bio je sposoban da kombinuje termalno i intenzivirano snimanje. Kasnije 2007. godine, ITT Industries je razvio još jedan takav uređaj, nazvan AN/PSK-20.

Likovi[уреди | уреди извор]

Likove, kao i organizaciju "Third Echelon", kreirao je J. T. Petty. Glavni likovi koji se ponavljaju kroz serijal su:

  • Sem Fišer je glavni protagonista serije. Ovaj lik zauzima 24. mesto na listi „Ginisovih 50 najboljih likova video igara svih vremena“.[18]
  • Irving Lambert, vođa "Third Echelona", je osoba koja iz baze pomaže Fišeru u misijama, sve dok ga Sem ne ubije u Double Agentu.
  • Ana „Grim“ Grimsdóttír je glavni haker i analitičar Third Echelona, koji pomaže Fišeru u prevazilaženju tehničkih prepreka na misijama. U Conviction preuzima ulogu vodiča od Lamberta. Njen lik postaje i izvor dramske napetosti u priči. Na Blacklistu, postaje oficir za tehničke operacije i zajedno Fisherom postaje komandant Fourth Echelona.
  • Sara Fišer, Semova ćerka i jedini član porodice. U Double Agentu retpostavlja se da je ubijena, ali Conviction je otkrio da je njeno ubistvo bila obmana.

Mehanika igre[уреди | уреди извор]

Način napredujete kroz igre je da ostanete skriveni, krećete se neočiglednim rutama da biste prošli stražare. Prvu igru u serijalu može igrati samo jedan igrač, Pandora Tomorrow uvodi režim za više igrača, dva na dva. Chaos Theory dalje uvodi kooperativni mod. Kooperativni mod igre je sličan kao i mod za jednog igrača, ali dodaje situacije koje se mogu prevazići samo uz pomoć saigrača. Priča u kooperativnom modu u Chaos Theory i verziji šeste generacije Double Agent paralelne su sa Fišerovim misijama za jednog igrača, omogućavajući igračima da zajedno prikupljaju informacije ili da jedan drugome pruže podršku na terenu.

Double Agent uvodi biranje strane: Fisher sada može naići na konfliktne ciljeve između svojih nadređenih i terorista. Na primer, teroristi nam mogu zadati misiju eliminisanja neprijatelja, dok NSA istovremeno daje uputstva igraču da spreči atentat. Ovo stvara delikatan balans između sticanja poverenja terorista i ispunjavanja zadataka misije. Pored toga, Fišer ne sme da uradi ništa da otkrije teroristima da je dvostruki agent (kao na primer, ne sme biti viđen sa negovim nadređenima iz NSA), inače će odmah izgubiti poverenje terorista

Conviction koristi mnogo brži i nasilniji oblik stelt akcionog načina igranja od prethodnih igara u serijalu. Zadržava kooperativni režim za više igrača iz dve prethodne igre. Oružje koje Sem Fišer koristi je preciznije zasnovano na oružju iz stvarnog sveta, svo oružje se može nadograditi sistemom bodova. Ovaj sistem bodovanja je zasnovan na postignućima koja odključavamo u toku misija. Poboljsanja su u vidu prigušivača, nišana, poboljšane municije, laserskog ciljanja i drugih nadogradnji, sa do tri nadogradnje po oružju. Ova igra pruža interaktivnu sekvencu ažuriranja misije koja je ugrađena u same nivoe. Umesto linije na ekranu koja nas usmerava gde da idemo, smernice se mogu pojaviti na zidovima zgrade, kolima itd. Stelt element igre omogućava Fišeru da se sakrije u senci i postane gotovo nevidljiv. Čuvari mogu biti ubijeni neprigušenim ili prigušenim oružjem, napravama ili borbom prsa u prsa. Nakon svakog uspešnog ubistva nožem ili rukama, igrač dobija bonus za 'izvršenje', koji omogućava igraču da označi dve do četiri mete (u zavisnosti od odabranog oružja) kao što su neprijatelji ili objekti, i pokrene animaciju izvršenja koja zasigurno neutrališe označene mete. Uveden je novi način ispitivanja neprijatelja, tako sto Fišer tuče neprijatelja sve dog ne dobije informacije koje su mu potrebne. Takodje ako Fišer dođe nečmu sto sadrzi neku informaciju,na primer televozor, laptop itd, pokrenuće se animacija.

Istorija i razvoj[уреди | уреди извор]

Poreklo[уреди | уреди извор]

Iako se u serijalu koristi njegovo ime, Tom Clancy nije bio uključen u razvoj bilo kojeg dela igre. Prema rečima producentu serijala Mathieu Ferlanda, originalna igra je razvijena kako bi Ubisoftov studio u Montrealu mogao da pokaže svoj puni potencijal. Posle Tom Clancy's Rainbow Six i Tom Clancy's Ghost Recon, "sledeći logican korak su bili specijalni operativci" za igre koje je odobrio Clancy.

Grafika i tehnologija[уреди | уреди извор]

Prva igra u serijalui je modifikovala Unreal Engine da bi omogućila mehaniku igre zasnovanu na svetlu i tami. Druge igre su nastavile sa ovim, koristeći ažurirane verzije Unreal Engine-a.Do objavljivanja najnovije igre – Blacklist – Engine je nadograđen na novi LEAD engine, jako modifikovanu verziju Unreal Engine-a 2.5. Igra je imala aktivne senke na svim konzolama ne samo kao grafičku funkciju – kao u većini igara – već kao mehaniku stelt igre. To je značilo da je bilo potrebno više kodiranja za igru i sveukupno je bio potreban moćan desktop računar kako bi se postigla najbolja jasnoća i performanse.

Prodaja[уреди | уреди извор]

Do kraja 2004. godine, prodaja Splinter Cell serijala iznosila je 9,6 miliona primeraka.[19] Do oktobra 2005. globalna prodaja serijala je premašila 12,5 miliona primeraka. Do maja 2008. serija je prodata u 19 miliona jedinica.[20]

Filmska adaptacija[уреди | уреди извор]

Prvobitno najavljena kao specijalni dodatak za igru Splinter Cell: Chaos Theory, potvrđeno je da je filmska adaptacija za serijal u razvoju već 2005. godine.

2011. godine, Ubisoft je objavio da serijali Tom Clancy's Splinter Cell, Tom Clancy's Ghost Recon i Assassin's Creed planirani da dobiju filmske adaptacije. Kompanija je zvanično izjavila: "Želimo da zadržimo vlasništvo, zautorsak prava nad filmskim sadržajem, i otvoreni smo da radimo sa studijima na razvoju naših projekata, i na kraju castingu, budžetu i scenariju".[21] Sledeće godine je objavljeno da su Warner Bros i Paramount Pictures prednjače u nadmetanju oko snimanje filma Splinter Cell.[22]U novembra je objavljeno da je britanski glumac Tom Hardy dobio ulogu Sema Fišera,[23] dok je Eric Warren Singer angažovan kao scenarista. 2013. godine, Ubisoft je najavio da će film snimiti New Regency, a Basil Iwank y je potpisao ugovor kao producent preko svoje producentske kuće Thunder Road Films.[24]

U martu 2014. godine , Doug Liman se pridružio produkciji kao reditelj, sa Jean-Julien Baronnet i David Bartisom kao producentima.[25] Kasnije tog meseca, Sheldon Turner je doveden u produkcijski tim, da napiše novi scenario.[26] Hardy je na intervjuu za Collider izjavio da se studio nada da će snimanje krenuti u avgustu.[27] Do juna te godine, Liman je izjavio da su i on i Hardy radili na scenariju filma, koji će se fokusirati na mladog Sema Fišera, u najboljim godinama, za razliku od prikaza iskusnog špijuna u video igricama.[28] U oktobru iste godine, Iwanyk je izjavio da će snimanje početi početkom 2015. godine.[29]

U aprilu 2015, Liman je napustio mesto direktora, uz izveštaje da studio pregovara sa Josephom Kahnom kao njegovom zamenom.[30] Do jula, Ubisoft je angažovao Frank John Hughes da prepravi scenario za film.[31] U januaru 2017, Iwank je potvrdio da je scenario završen i poslat Hardyu da ga pročita. Producent je objasnio da film treba da ima svoj stil unutar žanra akcionih filmova i da produkcijski tim ima za cilj da snimi „oštri“ film sa ocenom PG-13.[32]

Adaptacija animirane serije[уреди | уреди извор]

Krajem jula 2020. godine, kompanija Netfflix objavila je da je adaptacija animirane serije u toku. Pisac John Wick-a Derek Kolstad će biti izvršni producent za seriju[33], dok će animaciju kreirati Sun Creature i Fost.[34]




  1. ^ Contributor, Matt Martin (2008-05-28). „Tom Clancy series tops 55 million units sold”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-17. 
  2. ^ Nov 19, Ryan LestonUpdated:; Nov 17, 2022 3:54 amPosted:; Pm, 2022 9:22 (2022-11-17). „Ubisoft Shares Very Early Look at Splinter Cell Remake”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-17. 
  3. ^ „Splinter Cell exclusive to Xbox only in 2002”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  4. ^ „Splinter Cell Chaos Theory golden”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  5. ^ „Trust System”. Splinter Cell Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  6. ^ Jun 13, Alex OsbornUpdated:; Jun 13, 2017 12:45 pmPosted:; Am, 2017 12:12 (2017-06-13). „E3 2017: Ubisoft 'Not Forgetting Splinter Cell,' Says CEO”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  7. ^ TheNastyJ (2017-06-13). „Any word on a splint…”. r/IAmA. Приступљено 2023-05-19. 
  8. ^ „Ubisoft creative director casually confirms a new Splinter Cell on Twitter”. PCGamesN (на језику: енглески). 2019-05-14. Приступљено 2023-05-19. 
  9. ^ „Update: Ubisoft Says Creative Director Was 'Obviously Joking' When He Announced A New Splinter Cell Game”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  10. ^ „Assassin’s Creed and Splinter Cell coming to Oculus VR”. news.ubisoft.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  11. ^ „Splinter Cell VR and Ghost Recon Frontline cancelled”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2022-07-21. Приступљено 2023-05-19. 
  12. ^ „Splinter Cell Remake Begins Development at Ubisoft Toronto”. news.ubisoft.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  13. ^ „Splinter Cell remake’s director has left Ubisoft”. VGC (на језику: енглески). 2022-10-16. Приступљено 2023-05-19. 
  14. ^ Clancy, Tom; Michaels, David (2004). Tom Clancy's splinter cell. Internet Archive. New York : Berkley Books. ISBN 978-0-425-20168-8. 
  15. ^ „News”. Raymond Benson (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  16. ^ „‘Firewall: A Tom Clancy's Splinter Cell Novel’ Launches March 15”. news.ubisoft.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  17. ^ „Tom Clancy’s Splinter Cell: Firewall by James Swallow – Aconyte Books” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-19. 
  18. ^ „GameSpy: Guinness Ranks Your 50 Favorite Video Game Characters of All Time - Page 1”. web.archive.org. 2011-02-21. Приступљено 2023-05-20. 
  19. ^ „Tom Clancy's Splinter Cell for Series - Sales, Wiki, Release Dates, Review, Cheats, Walkthrough”. VGChartz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  20. ^ Contributor, Matt Martin (2008-05-28). „Tom Clancy series tops 55 million units sold”. GamesIndustry.biz (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  21. ^ Hopewell, Elsa Keslassy,John; Keslassy, Elsa; Hopewell, John (2011-05-16). „Gallic vidgamer Ubisoft lines up 3 features”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ Jr, Mike Fleming (2012-06-15). „Ubisoft Vidgame 'Tom Clancy's Splinter Cell' In Play For Film”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  23. ^ Nov 14, Scott ColluraPosted:; Pm, 2012 9:06 (2012-11-14). „Tom Hardy to Play Sam Fisher in Splinter Cell Movie”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  24. ^ Jr, Mike Fleming (2013-06-10). „New Regency, Ubisoft Set Producer Basil Iwanyk To Steer ‘Splinter Cell. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  25. ^ Kit, Borys (2014-03-19). „Doug Liman in Final Talks to Direct ‘Splinter Cell’ (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  26. ^ Jr, Mike Fleming (2014-03-31). „New Regency & Ubisoft Hire ‘Everest’ Scribe Sheldon Turner For ‘Splinter Cell. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  27. ^ „Tom Hardy & Steven Knight Talk LOCKE, SPLINTER CELL and More”. Collider (на језику: енглески). 2014-04-25. Приступљено 2023-05-21. 
  28. ^ May 2, Chris TillyUpdated:; Jun 1, 2017 2:15 pmPosted:; Am, 2014 8:05 (2014-06-01). „Splinter Cell Movie "A Great Take" on Series”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  29. ^ „Basil Iwanyk Talks John Wick, Sicario, Splinter Cell, Gods of Egypt, and More”. Collider (на језику: енглески). 2014-10-27. Приступљено 2023-05-21. 
  30. ^ TBA (2015-04-22). „{TB EXCLUSIVE} Doug Liman Out, Joseph Kahn Targeted To Direct Tom Hardy In "Splinter Cell". The Tracking Board (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  31. ^ Jr, Mike Fleming (2015-07-10). „Ubisoft’s ‘Splinter Cell’ Gets New Scribe For Tom Hardy Film: Comic Con”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  32. ^ „Splinter Cell Movie Updates: Rating & Tom Hardy's Approach”. Collider (на језику: енглески). 2017-01-30. Приступљено 2023-05-21. 
  33. ^ Özdiyar, Yunus Emre (2020-08-03). „Splinter Cell anime series coming to Netflix”. Chaospin (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20. 
  34. ^ Leri, Michael (2021-06-11). „Splinter Cell and Far Cry 3: Blood Dragon Animated Series Get First Images”. ComingSoon.net - Movie Trailers, TV & Streaming News, and More (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-20.