Корисник:JohnyShke/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Friza (フリーザ, Freeza, Furiza) je izmišljen lik u stripu manga serije Dragon Ball, koju je napravio Akira Torijama. Friza debituje u poglavlju # 247: Dark Clouds Swirl Over Planet Namek (暗雲うずまくナメック星 An'un Uzumaku Namekkusei)), prvi put objavljen u časopisu Weekly Shōnen Jump 6. oktobra 1989. godine[1], kao galaktički tiranin koji je važio za najmoćnije biće u univerzumu.

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Uprkos tome što se ne pojavljuje do druge polovine mange, Friza se široko smatra najtalentovanijim antagonistom franšize Dragon Ball zbog toga što je efektivno služio kao katalizator mnogih događaja prikazanih u priči, kao što je dolazak Gokua na Zemlju, sletanje Sajanaca na Zemlju, a potom i odlazak glavnih likova na planetu Namek. On je takođe direktno odgovoran za ubistvo Bardoka (Gokuovog oca), genocida nad sajijanskom rasom i drugu smrt Krilina, verovatno ga sve to čini najvećim neprijateljem Gokua.

Stvaranje i koncepcija[уреди | уреди извор]

Frieza, negativac koji prisilno preuzima planete kako bi ih preprodao, nastao je u vremenu japanske ekonomske krize i bio je inspirisan nekom vrstom trgovaca nekretninama, koje je Torijama nazvao "najgore vrste ljudi". Torijama namerno ne crta loše momke da budu tako okrutni da to utiče na psihu, iako priznaje da je Friza blizu. Stoga je posvetio posebnu pažnju na to kako je Frieza govorio; jer negativci uglavnom govore ružno, podario mu je učtiv i ljubazan govor zbog uznemirujućeg kontrasta sa njegovom okrutnošću. Frizino ime ima veze sa zamrzivačem verovatno zbog njegovog hladnog srca, a zbog toga se članovi Giniu Force-a (Frizina specijalna vojska) imenuju po predmetima koji bi se normalno nalazili u frižideru. Frieza poseduje četiri transformacije ili četiri forme, od kojih je svaka sasvim drugačija i moćnija od prethodne. Podrazumeva se da je četvrta forma Frize zapravo njegova osnovna, dok su tri druge transformacije koje potiskuju njegovu moć kako bi ga očuvale. Torijama je otkrio da on nije mislio da Friza ima transformaciju sve do sredine. Rekao je da ima naviku da likove postepeno pravi čvršćim i složenijim, dok ih konačno ne učini vrlo elegantnim.

Sposobnosti[уреди | уреди извор]

Friza je sposoban da se kreće nadljudskom brzinom, da leti i poseduje brze reflekse. Kao i većina likova u seriji, on može iskoristiti natprirodnu energiju poznatu kao Ki i manipulisati je u moćne i razarajuće talase pomenute energije, s kojom je sposoban da uništi planete relativno lako. Neke Frizine tehnike uključuju Death Beam (Desu Bimu), oštar snop energije iz prsta koji on naziva Death Ball (Desu Boru), veliku energetsku sferu koja je uništila planetu Namek. On je sposoban da preživi u vakuumu svemira, a takođe izgleda da poseduje neku vrstu telekineze, da može podizati protivnike bez dodira i izazvati da eksplodiraju.

Friza je posedovao ogromnu snagu, toliku da njegovo telo nije moglo da ga sačuva pa je napravio niz fizičkih transformacija koje ograničavaju njegovu stvarnu snagu. Menjajući oblik iz svog "prvog oblika", svaka izmena se nadograđuje na prethodnu. U svemu, Friza ima tri transformirana stanja, od kojih svaka ima sve veću moć, a neke su veće od drugih, a svaka rezultira različitim fizičkim atributima, kasnije saznajemo da je njegova treća transformacija zapravo njegova prava forma, dok četvrta dalja transformacija koju je otkrio nakon četiri meseca obuke (Dragon Ball Super), zapravo drastično povećava Frizinu moć tj. pokazuje njegovu istinsku snagu.

Prva forma[уреди | уреди извор]

U najslabijem obliku, Friza je relativno kratak humanoid sa velikom lobanjom u obliku kestena i dva roga. Takođe ima rep sa završenim krajem, kao i sa tri prsta na rukama i nogama. Friza nosi isti oklop gornjeg tela i šortsa za koje se pokazalo da su mnogi njegovi potčinjeni obučeni, jedina slabost mu je dok se kreće, isključivo koristeći svoj specijalni prevoz koji je nalik neke stolice koja lebdi, ostavljajući svoje pristalice da se bave njegovim "prljavim radom". Friza, iako slab u poređenju sa njegovim narednim formama, još uvek ima dovoljno sile da uništi planete. Prilikom prelaska na njegovu sledeću formu, Friza lomi svoje borbeno odelo, otkrivajući prirodni beli oklop koji pokriva njegove grudi i ramena.

Druga forma[уреди | уреди извор]

Njegova druga forma je mnogo veća, i po visini i mišićnoj masi. On dobija duže rogove, koji sada umesto da izlaze bočno iz njegove glave, krive se naglo nagore. U ovom obliku, Friza nema problema da pobedi Vegetu, Krilina i Gohana. Međutim, Friza primećuje da je Pikolov nivo energije jednak njegovom nivou, ostavljajući Frizu bez izbora osim da se ponovo transformiše. Ovaj oblik uglavnom liči na njegovog oca, kralja Kolda (Cold).

Treća forma[уреди | уреди извор]

Treća forma Frize je totalno brutalna, sa izrazito izduženom lobanjom (poput Alien-a). Njegove karakteristike lica su nagnute i promenjene, a njegov nos se meša u usta kako bi napravio sirovi kljun. Njegovi originalni rogovi se povlače unazad i sada su bele boje, pružaju se u parovima duž dužine glave. Njegov repni vrh, koji je prekinuo Krilin, nije se regenerisao i sada izgleda mnogo kraće. Iako mu se rep nije regenerisao, ostale njegove rane koje je zadobio u borbama, nestale su kao da ga ništa nije dotaklo.

Četvrta forma[уреди | уреди извор]

Drastično se razlikuje od njegovih prethodnih transformacija, u njegovoj konačnoj, istinitoj formi (u Dragon Ball Z, a ne u Dragon Ball Super), treći oblik Frize (više kao školjka) za ovaj konačni oblik pukne i razbija svoju spoljašnost, otkrivajući kraći i manje obiman izgled. Njegovi rogovi i šiljci nestaju, a njegova koža je sada čista, čvrsta, bela, sa ljubičastim odeljcima na glavi, ramenima, podlakticama, grudima i listovima. Sve povrede zadobijene u prethodnim oblicima su nestale. Ovo je oblik koji mu dozvoljava puštanje svog punog potencijala. Friza je takodje u stanju da postigne 100% od svoje snage u ovoj formi, a njegova mišićna masa postaje angažovanija u poređenju sa njegovim ranijim izgledom. Ovo je vrhunac Frizinog prirodnog potencijala, a maksimalna moć njegovog tela može da izađe. Međutim, za dobijanje ove moći, njegovo telo je podvrgnuto ogromnom mišićnom naprezanju, koji polako snižava njegovu energiju i usporava ga dok više ne može da se bori sa Super Sajancem Gokuom. Ova transformacija stoga nije pogodna za produženu borbu, dok Friza pokušava da završi borbu što je pre moguće uništenjem planete Namek.

Zlatni Friza[уреди | уреди извор]

Friza dobija još jednu transformaciju u filmu Dragon Ball Z: Resurrection 'F' i Dragon Ball Super. Prema Frizi, njegova peta transformacija postiže se nakon četiri meseca intenzivnog treninga, omogućavajući mu da stekne snagu i da napreduje izvan svih njegovih mogućnosti tako što će iskoristiti svu svoju latentnu moć (jer nikada do sada nije trenirao nijedan dan). U ovom obliku Frizina fizika slična je njegovom prethodnom četvrtom obliku, osim što je njegova koža sada zlatne boje za razliku od belog, sa ljubičastim delovima na glavi, grudima, podlakticama, tako da je poznat kao "Zlatni Friza" (ゴールデンフリーザ Gōruden Furīza) u ovom obliku. U ovom obliku u vrhunskoj moći, Friza je u stanju da prevlada Gokua u svojoj Super Sajanac Plavi Bog formi sa relativno lakoćom. Ovaj oblik, međutim, potrošio je njegovu energiju vrlo slično kao kada je u svom četvrtom obliku iskoristio 100% svojih moći zbog toga što se nije istrenirao dovoljno i nije navikao na novu formu, pa je tako neprikladan za dužu borbu, jer se uskoro nalazi u nesposobnosti da se takmiči sa Gokuom i Vegetom. Nakon svog drugog preporoda, Friza otkriva da je savladao svoju zlatnu formu zbog intenzivne meditacije u paklu. Ova "prava zlatna Friza forma" se može koristiti bez ograničenja bez uticaja na Frizinoj izdržljivosti. Frizin glasovni glumac, Riusei Nakao (Riusei Nakao), šokirao je kad aje objavio nivo snage zlatnog Frize, procenio je na "stotinu kvintiliona" (ili 1,2 milijardi puta jači od četvrtog oblika).

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „週刊少年ジャンプ 1989/10/06 表示号数47”. Media Arts Database (на језику: Japanese). Agency for Cultural Affairs. Приступљено 7. 11. 2017. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]