Dragon Ball Super

С Википедије, слободне енциклопедије
Zmajeva kugla Super
Dragon Ball Super.png
Logo serije "Zmajeva kugla Super"
ドラゴンボール (スーパー)
(Doragon Bōru Sūpā)
Genre
Manga
AutorAkira Torijama
IlustratorTojotaro
IzdavačShueisha
Engleski izdavačViz Media
Ciljna grupaŠonen
ŠtampaJump Comics
ČasopisV Jump
Prvo izlaženje20. jun 2015.prezent
Tomovi16
TV anime
Režiser
 • Kimitoši Ćioka (#1–46)
 • Morio Hatano (#28–76)
 • Kohei Hatano (#47–76)
 • Tacuja Nagamine (#77–131)
 • Rjota Nakamura (#77–131)
Producent
 • Acuši Kido (#1–76)
 • Osamu Nozaki (#1–46)
 • Naoko Sagava (#1–27)
 • Tomosuke Teramoto (#28–76)
 • Satoru Takami (#47–131)
 • Šunki Hašizume (#77–131)
 • Hirojuki Sakurada (#77–131)
Scenarista
 • Akira Torijama (mangaka)
 • Jošifumi Fukušima
 • King Rju
 • Yošitaka Tošio
 • Makoto Kojama
 • Acuhiro Tomioka
Kompozitor Norihito Sumitomo
Studio Toei Animation
Mreža Fuji TV
Premijerno prikazivanje 5. jul 2015.25. mart 2018.
Epizode 131
Anime filmovi
 • Dragon Ball Super: Broly (2018)
 • Dragon Ball Super: Super Hero (2022)
Franšiza "Zmajeva kugla"
Portal-puzzle.svg Портал Anime and Manga

Zmajeva Kugla Super (ドラゴンボール (スーパー), Doragon Bōru Sūpā) japanska je anime i manga serija koju je napisao Akira Torijama, a ilustrovao Tojotaro. Manga je počela sa serijalizacijom 20. juna 2015. godine u časopisu V Jump, izdavačke kuće Shueisha. Anime adaptacija je počela da se prikazuje 5. jula 2015 godine u Japanu na kanalu Fuji TV. Zmajeva Kugla Super je prva anime serija iz serijala Zmajeva kugla u proteklih 18 godina, i direktan nastavak Zmajeve Kugle Z i istoimenog stripa.[3] Film-nastavak, Dragon Ball Super: Broly izašao je decembra 2018. godine i predstavlja najuspešniji film ove franšize. Drugi film, Super Hero planiran je za 2022. godinu.

Anime[уреди | уреди извор]

Ova sezona nastavlja od „Zmajeve kugle Z,” a ne od „Zmajeve Kugle GT” koja mu hronološki prethodi. Ima ukupno pet saga:[4][5][6]

1. Bitka Bogova/Bog Uništenja Birus (1-14)

2. Povratak Friza/Zlatni Friza (15-27)

3. Turnir borilačkih veština Šestog Univerzuma (28-46)

4. Tranks iz Budućnosti (47-76)

5. Preživaljavanje Univerzuma (77-131)

Radnja[уреди | уреди извор]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Priča počinje nedugo nakon što su Goku i Vegeta ubili Madžin Bua. Na Zemlji vlada mir, ali je kratkog veka.

Bitka Bogova[уреди | уреди извор]

Goku je sada farmer i uživa u porodičnom životu. U međuvremenu, Bog Uništenja po imenu Birus se budi iz svog dugog sna, žudeći da se bori protiv Super Sajonskog Boga. Birus pita svog mentora Visa da li zna nešto o njemu, na šta on odgovara da zna za Sajonce koji mogu da povećaju svoju snagu i postanu Super Sajonci. Vis potom vodi Birusa kod Gokua. Birus ga pobeđuje jednim udarcem. Nezadovoljan, Birus odlazi kod Vegete i govori mu da će uništiti Zemlju ako niko ne postane Super Sajonski Bog. Goku priziva Božanskog Zmaja Šenrona koji mu govori da, ako želi da postane Bog, mora da izvede ritual u kome mu pet Sajonaca daju svoje moći. Gohan, Vegeta, Tranks, Goten i Videl (koja je trudna i nosi Gohanovu ćerku koja je Sajonac) uspešno izvode ritual. Goku postaje dovoljno jak da se suoči sa Birusom. Međutim, Birus odlučuje da će Vis trenirati Gokua i Vegetu kako bi postali još jači. Goku okleva, ne želeći da se oslanja na ostale Sajonce.

Povratak Frize[уреди | уреди извор]

Goku i Vegeta uspevaju da dostignu sopstvenu Bog varijantu − Super Sajanac Plavi, za koju ne treba tuđa pomoć da bi se aktivirala. U međuvremenu, Sorbet oživljava Friza pomoću Zmajevih kugli Friza provodi sledećih četiri meseca trenirajući i dostiže evoluciju koju naziva Zlatni Friza. Sada jači, Friza ubija Pikoloa u borbi i pobeđuje Gohana. Pokušava da ubije i Tranksa i Gotena, ali ga Goku i Vegeta zaustavljaju. Međutim, Goku biva ranjen u borbi, pa Vegeta nastavlja sam da se bori protiv Friza. Taman kad se čini da će ga Vegeta dokrajčiti, Friza uništava planetu Zemlju. Bog Uništenja, Birus i njegov mentor Vis vraćaju vreme tri minuta unazad, Goku se vraća na noge, ubija Friza i oživljava Pikoloa pomoću Zmajevih Kugli. U ovoj sagi se pojavljuju i Ginju u Tagominom telu.

Turnir borilačkih veština Šestog Univerzuma[уреди | уреди извор]

Birusov brat, Šampa, Bog Uništenja u Šestom Univerzumu, saznaje od svog brata da Zemlja ima ukusnu hranu. Ljut što je Zemlja u njegovom, Šestom Univerzumu, opustošena, Šampa izaziva Birusa na turnir u kome će učestvovati po pet predstavnika iz Šestog i Sedmog Univerzuma. Ako Birus pobedi, dobiće šest Super Zmajevih Kugli koje mogu da ispune svaku želju; a ako Šampa pobedi, Birus će mu dati planetu Zemlju iz Sedmog Univerzuma. Predstavnici Šestog univerzuma su: Botamo, Frost, Mageta, Kabe i Hit; a Sedmoog: Goku, Pikolo, Vegeta, Monaka i Madžin Bu (koji neće učestvovati). Birusov tim pobeđuje na turniru. Šampa mu daje obećane Zmajeve kugle. Birus veoma lako nalazi nestalu sedmu kuglu, i pravi velikodušnu želju − da Božanski Zmaj popravi Zemlju u Šestom Univerzumu. Po završetku turnira pojavljuje se i Kralj Svega, glavni i odgovorni za sve Univerzume kojih ima 12. On planira da u bliskoj budućnosti drži još jedan turnir u kome će učestvovati borci iz svih 12 univerzuma.

Tranks iz budućnosti[уреди | уреди извор]

Tranks iz budućnosti se nakon duže vremena ponovo pojavljuje u sadašnjosti sa pričom kako svetu u budućnosti preti potpuno istrebljenje, a glavni uzrok svega toga je neprijatelj koji izgleda apsolutno isto kao Goku. Tranks i ostali u budućnosti su ga nazvali Crni jer nosi crnu uniformu.

Na putu sa vremenskim brodom Crni je uspeo da proprati Tranksa kroz vreme i pojavi se u sadašnjost. Borba se prekida i samo vreme uvlači Crnog nazad u budućnost. Pre nego što je odvučen nazad, Crni uništava vremenski brod sa kojim je Tranks došao te Bulma pronalazi stari vremenski brod sa kojim je Tranks ranije dolazio. Bulma uspešno popravlja brod, Goku i ostali odlaze u budućnost i bivaju skoro na smrt prebijeni od strane Crnog i Zamasa, Kaja Desetog Univerzuma koji ima za plan da uništi sve ljude i time stvori svoj idealni svet bez ljudi. Goku i ostali uspevaju da se vrate u sadašnjost, te zajedno sa Birusom i Visom odlaze kod sadašnjeg Zamasa, koji je inače učenik Vrhovnog Kaja, Govasa za kog su saznali da želi da ubije Govasa i time stekne tron Vrhovnog Kaja i dobije kontrolu nad vremenskim prstenom koji će mu omogućiti putovanje kroz vreme, u budućnost tačnije.

Birus, Bog Uništenja, nakon što su se uverili u Zamasove planove, uništava Zamasa jednim udarcem.

Na taj način i na osnovu reči Birusa, trebalo bi da je Zamas nestao u budućnosti. U nepoverenju Goku i ostali odlučuju da ponovo odu u budućnost.

Ali tamo ih ipak dočekuje kako Crni, tako i Zamas.

Zamasu iz ovog vremena je besmrtan, dok je Crni dostigao transformaciju Super Sajanac Rozi. Oni su veoma moćan tim, jer je Crni zapravo Zamasu iz Gokuove alternativne prošlosti, u kojoj je Zamasu ubio Govasua, ukrao Gokuovo tijelo i ubio Či Či i Gotena. U origalnom timeline Birus je ubio Zamasua. Kada su Trunks, Goku i Vegita ponovo pošli u budućnost bivaju ponovo poraženi, Trunks se transformiše u Super Sajanca Polu-Boga(Super Saiyan Demigod) ili drugačije poznata kao Super Saiyan Rage, to je transformacija slična običnom, ali ima božansku plavu auru. Goku i Vegeta se vraćaju u prošlost, dok Tranks nastavlja da se bori. Kasnije Goku dolazi kod Omni-kralja i obećava mu da će sljedeći put kad bude dolazio pozvati nekoga ko će se igrati sa njim i Omni mu daje dugme da ga pozove kad god bude želio. Ubrzo zatim Goku dolazi kod Rošija koji ga uči Mafuba talas pomoć kojeg se zarobljavljaju zla bića.

Vraćaju se u budućnost, tu se pominju Đajrobi i ostali građani koji su preživjeli.Borba se nastavlja, Trunks nije uspio da zarobi Zamasua Mafubom. Vegita postaje jači od Crnog i pobjeđuje ga. Goku dobija Zamasua u borbi. Kada uoče da ne mogu pobijediti Zamasu i Crni se spajaju pomoću Kai minđuša i postaju užasno moćni. Udružene snage Tranksa, Goku i Vegite nisu bile dovoljne. Goku i Vegita se spajaju pomoću minđuša od Šina i Govasua u borca koji se zove Vegeto. Oni su spojeni veoma kratno,ali u toku borbe masakriraju Zamasua. Goku i Vegita se razdvajaju. Trunks veoma bijesan stvara duhovni mač sastavljen od ljubavi i snage svih peživljelih zemljana napada i ubija Zamasua koji nije bio besmrtan skroz zbog Bleka sa kojim se spojio.Nakon toga prikazuje lik Zamasua na nebu koji nije još uništen, Zamasu uništava sve i pokušava da postane univerzum, Goku pretiska dugme i poziva budućeg Omni-kralja koji uništava sve. Goku, Vegita, Tranks, Mai i Bolma bježe u prošlost. Borba je završena i Transovo vrijeme je uništeno, jedno što može da uradi je da se vrati u vrijeme prije nego što je Zamasu napao njegov svijet. Goku i Tranks iz budućnosti nalaze budećeg Zena zarobljenog u vremenu i prostoru i kasnije ga Goku dovodi da bi se družio sa Zenom iz sadašnjosti. Ubrzo Trunks se pozdravlja sa svima, posebno sa Gohanom koji je trenirao u tom momentu sa Pikolom i izgledao je kao da je povratio svoju mističnu formu. Nakon ove epizode slijede fileri i epizode koji prikazuju igranje bejzbola šestog i sedmog univerzuma, Arale, borbu Gokua i Hita, Gohanova gluma u filmu, Gohanov trening, Krilinov trening, skupljanje boraca za Turnir Univerzuma(Multiverse tournament) u kojem će onaj univerzum koji izgubi biti uništen.

Turnir moći[уреди | уреди извор]

Ova saga je smještena oko godinu nakon Tranks sage, predstavlja početak turnira univerzuma,kojih ima 12,ali će se 8 takmičiti. Trunks i Goten neće moći da se bore, jer imaju samo oko 14 i 13 godina i previše su neiskusni,iako su moćni, Jamču neće zvati, jer nije trenirao mnogo godina i boje se da ne bude uništen na turniru. Umjesto njega će se boriti Roši koji je počeo da trenira i ojačao. Tim univerzuma 7 čine Goku, Vegita, Gohan, Dobri Bu, Pikolo, Android 17, Android 18, Tien , Krilin i Roši. Svi su oni trenirali i postali mnogo jači pogotovo Gohan,to su uradili da bi bili u potpunosti spremni..Kasnije će Bua zamijeniti Friza kao 10ti član tima,jer će Bu zaspati i niko ga neće moći probuditi.U ovoj sagi će se pominjati novorođena ćerka Bolme i Vegete Bula. U svaki tim će biti po 10 boraca. Što znači da će biti ukupno 80 boraca na turnir,jer se 4 najjača univerzuma neće takmičiti. Pojaviće se i Legendarni Super Sajanac , koji je predstavljen kao mlada djevojka koja kada se transformiše veoma podsjeća na Brolia iz DBZ filmova koji nisu kanon, što znači da je LSJ postao kanon konačno.

 • Goku je tražio od Omni-Kralja da formira turnir,jer Omni kralj zaboravio na to i Goku ga je posjetio na to.Svaki poraženi univerzum će biti uništen.Onaj pobijedi će moći da poželi želju sa Super Zmajevim kuglama.Goku mora da sakupi još 9 boraca,i imaće vremena da treniraju za turnir.Prije samog početka turnira Omni kralj je tražio od Gokua da dovede sa sobom još 2 borca da bi se borili sa Univerzumom 9, 3 na 3,kako bi budući Zeno vidio kako se oni bore.Goku je pozvao Gohana i Mađžin Bua.Gohan prihvata,jer je saznao da će svi univerzumi biti uništeni i da mora zaštiti Videl i Pan.Gohan se naljutio na svoga oca,jer je neodgovoran i mnogi će da umru zbog njegovog narcisoidnog ponašanja.Trojica boraca dolaze na borilište i tamo se pojavljuju svi bogovi koje žele da gledaju borbu.Borci iz 9tog univerzuma su braća Bergamo,Lavenda i Bazil.Prva borba je Mađžin Buu protiv Bazila,pobjeđuje Buu,nakon njega će se boriti Gohan,za koga Goku tvrdi da je i dalje veoma moćan..Gohan biva otrovan od strane Lavenda na početku epizode i ne vidi ništa,ipak njegova čula su se vratila i dokazao je da je veoma snažan.Pretvorio se u Super Sajanca 2 i izjednačio.Grand Prist je rekao da su borbe zabavne za Zenoa i ako su ovo 2 najslabija univerzuma.Svi su šokirani.Nivo moći smrtnika u U7 je 3.15 prosječni po statistici Zenoa a u U9 1.86.U1 i U12 i U5 i U8 neće biti uništeni ,njihov nivo moći smrtnika je u prosjeku preko 7.Nakon ove borbe slijedi borba Gokua i Bergama,Bergamo je dao uslov Zenou ako pobijedi Gokua,da nijedan univerzum neće biti uništen na turniru.Goku koristi svu snagu i brutalno ga dobija.Poslije toga Topo kandidat za Boga uništenja iz univerzuma 11 koji je član tima superheroja izaziva Gokua,jer je ogorčen njegovim ponašanjem.Prikazano je da su veoma slične snage.Borili su se i Grand Priest ih je prekinuo da ne bi ubili jedan drugoga.Goku i njegovi prijatelji imaju još 37 sati da prikupe još 7 boraca za turnir.Turnir će se održavati tako što će se članovi jednog univerzuma boriti sa drugim u isto vrijeme.Svi se vraćaju na zemlju u nadi da će prikupiti borce.Odlučuju da u tim stave još Vegetu,Pikola,Krilina,Androida 18,Androida 17 i Rošia zbog iskustva,Trunks i Goten se neće boriti,jer iako su moćni nemaju iskustva,Tiena će pokupiti u narednim epizodama,i Jamča se pojavio io želju za turnir ,ali smatraju da je postao mnogo slab.Bula se konačno rodila.Bog Stvaranja Šin ide u potragu za borcima sa drugih planeta i ostalo je samo 28 planeta koje su razvijene slično kao

Zemlja u univerzumu koje imaju razvijene životne forme,ali neće naći nikoga ,jer su svi najjači borci uništeni od strane Z boraca u prošlosti i mnoge najjače planete uništene od Frize davno. I nakon toga Goku i Gohan idu da treniraju sa Android 18(Lazuli) i Krilinom.Gohan se borio sa Krilinom koji je smislio novi veoma moćan napad zvani Solar Frame ×100.Krilin i njegova žena prihvataju da se bore na turnir.Ne znajući da će U7 biti uništen ako izgube.Goku se boreći sa Krilinom shvatio da je bitan timski rad.Nakon toga Goku je pošao kod Dendea čuvara Zemlje da mu kaže lokaciju gdje se Android 17 nalazi.Dende mu kazuje lokaciju gdje se nalazi Android 17(Lapis).U toku razgovora Dende Gokuu pominje dječaka koji živi na tropsko ostrvo blizu Indije koji je veoma moćan i talentovan za borilačke vještine,rekao je Gokuu da će morati da ga trenira kad bude malo stariji,jer je on reinkarnacija Kid Bua,taj dječak je Uub i njega će Goku kasnije upoznati.U manga verziji ove scene Uib je direktno prikazan kako radi za svoju porodicu i sad ima 6 godina i imenovan je od strane Dendea pred Gokuom i ukazao mu je da ga morati trenirati za par godina (kao u anime). The Lookout dolazi direktno iznad otoka gdje 17 je, a Goku zahvaljuje Dendeu i leti dole. Goku kaže da će biti teško pronaći 17 na tako velikom ostrvu, jer on ne može osjetiti njegov ki, a uoči eksplozije u blizini. Goku nailazi 17 koji se bori sa velikom grupom lovokradica, a njihova Oružje i raketnim bacačima imati nikakvog utjecaja na Android. Goku upoznaje 17, a 17 ga ne prepoznaje. Goku upoznaje njega, a 17 kaže da prepoznaje njegov glas (zbog njegovog programa). Bataljon više lovokradica će stići, a 17 traži pomoć Gokua.Goku i 17 će lako uništiti vozila krivolovaca ,prisiljavajući ih da se povuku.Kasnije pojavljuje lovokradica iz svemira koja želi veoma rijetku vrstu koja se nalazi na ostrvu.Android 17 će se kasnije boriti sa Gokuom i prikazana je velika moć ovog borca koji je trenirao preko 10 godina post.17 odlučuje da se pridruži U7 timu,jer želi da zaštiti porodicu.Takođe je Gohan povratio svoju mističnu formu treningom sa Pikolom ,ali je mnogo jači nego ikad do sad i bori se sa Gokuom.Takođe se pridružuju Tien I Roši koji su vrijedno trenirali.

Nakon toga se ispostavlja da je Bu zaspao, i nikako ne uspevaju da ga probude. Goku dolazi na ideju da kao desetog člana povedu Friza, tako što će ga proročica podići iz pakla na 24h. Ostali negoduju ali ipak na kraju popuštaju i Goku kreće u Frizov pakao.Friza prihvata da se pridruži ekipi za turnir,pod uslovom da nakon turnira ako pobijede ga ožive.Friza je postao mnogo snažniji,zbog mentalne kontrole koju je stekao u Paklu,pri torturi koju je dužan da trpi cijelu vječnost.Kada je turnir počeo vidjela se dominacija boraca univerzuma 7,tu vidimo dosta epskih borbi.Takođe su se veoma dobro borili borci univerzuma 6,pogotovo Hit,Kale i Kalifa koje su super sajanke koje su se kasnije fuzijom spojile u Keflu,namekijanci Saolen i Pirina su imali epsku borbu sa Gohanom i Pikolom.Android 17 je po fanovima MVP ,jer je on eleminisao najviše boraca,pogorovo iz univerzuma 2 koji su smatrani jednim od najjačih univerzuma.Roši zamalo umire u toku turnira.Na turniru najjači borac je Đžiren iz univerzuma 11,kojeg se svi plaše,jer je jači od svog Boga uništenja Belmonda,koji je među najjače bogove koji postoje.Đžiren je veoma lako porazio svakoga koga je napao čak i Hita.Gokua je Đžiren toliko uništio u borbi ,da je otključao Ultra Instikt,tehniku koji imaju svi anđeli i pojedini bogovi uništenja znaju da je koriste,ali samo na kratko.To je stanje savršenosti kada tijelo počne da reaguje bez razmišljanja i moć postaje užasavajuća,ali kratko traje.Kasnije se forma povratila kad se borio sa Keflom.Kaba SS2 se borio sa Frizom.Nakon što su Goku,Gohan,Vegita,Friza i Android 17 ostali jedini od boraca iz U7,borili su se Anilazom fuzijom svih najjačih robota univerzuma 4.Njega uspijevaju da poraze.Onda ostaje 9 minuta do kraja turnira Goku,Vegita,Friza,Gohan i Android 17 se bore protiv Đžirena,Dispoa i Topoa.Topo je kandidat za Boga uništenja i zadaje problema Gohanu i Androidu 17.Užasno je moćan.Dispo je takođe veoma jak ,čak je ranije tukao Hita i biojači od SSG Gokuom.Sa njim se bori Friza.Dispo koristi finalnu tehniku Light Speed Mode i najbržiji je borac u sve univerzuma niko ga ne može uhvatiti.Đžiren prebija Vegita i Gokua.Gohan smisli plan da poraze Dispoa i pomaže Frizi koji je napravio energecki kavez u kojem se Gohan i Dispo bore.Gohan je jači u borbi jedan na jedan,jer je ograničio kretanje Dispou uz pomoć Frize.Kada je kavez prestao da radi Gohan hvata Dispoa da ne bi pobjegao i žrtvuje sam sebe i uz pomoć Frize porazi Dispoa. U ringu su ostali Goku,Vegeta,Friza i Android 17 iz U7, Dziren i Topo iz U11. Topo postaje isporvociran od strane Frize i postaje Bog uništenja. Topo uništava ring na pola i brutalno prebija Android 17 i Frizu. Vegeta izbacuje Topoa iz ringa uz svoju novu transformaciju SSB Evolution. Goku, Vegeta i Android 17 se bore protiv Dzirena. Na kraju bivaju poraženi, Android 17 izvršava samouništenje i daje mali odmor Gokuu i Vegeti. Vegeta se bori protiv Dzirena i biva poražen i izbačen iz ringa, kada je ispadao dao je Gokuu preostalu energiju. Goku se borio protiv Dzirena i taman kad se činilo da će ispasti u Gokuu se budi Usavršeni Ultra Instinkt i prebija Dzirena, ipak Gokuu trpi posledice Ultra Instinkta i biva oboren na zemlju. Činilo se da će Dziren izbaciti Gokua iz ringa, ali njega spašavaju Friza i Android 17 (ipak se nije samouništio). U Dzirenu se budi skrivena moć i U7 je bio pred brisanjem, ali Goku uspeva da stane na noge i pomaže Frizi i Sedamnaestici. Goku i Friza izbacuju Dzirena iz ringa zajedno sa sobom (Videli smo odličan timski rad dva neprijatelja). Pobednik turnira je Android 17. Uz pomoć Super Zmajevih Kugli poželeo je da svi univerzumi koju su uništeni budu vraćeni. Kralj Svega je predvideo ovu želju, da će pobednik poželeti da ostali univerzumi budu vraćeni, da je bila neka sebična želja npr. Moć, novac itd. Kralj bi sve uništio.

Ovo je jedna od najdužih Saga u Dragonball franšizi. Ovaj turnir je smješten 4 godine prije nego što je Goku upoznao Uuba.

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Read a Free Preview of Dragon Ball Super, Vol. 1”. Viz Media. Приступљено 13. 8. 2018. 
 2. ^ „Dragon Ball Super – Volume 1 Review”. Anime UK News. 13. 6. 2017. Приступљено 12. 8. 2019. 
 3. ^ „Dragon Ball Gets 1st New TV Anime in 18 Years in July”. Anime News Network. 28. 4. 2015. Приступљено 28. 4. 2015. 
 4. ^ „Dragon Ball Super – Universe Survival Saga – Official PV 1 (SUB)”. Funimation. Архивирано из оригинала на датум 4. 2. 2017. Приступљено 3. 2. 2017. 
 5. ^ „Dragon Ball Super Universe Survival arc jump festa 17 promo video”. kanzenshuu. 20. 12. 2016. Архивирано из оригинала на датум 8. 8. 2017. 
 6. ^ „Anime Titles”. DAISUKI. Anime Consortium Japan. Архивирано из оригинала на датум 18. 9. 2017. Приступљено 10. 4. 2019.