Корисник:Kosmonaut Kosmonaut/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Ana Ljubinković[уреди | уреди извор]

Ana Ljubinković, umetnica i modna dizajnerka

Ana Ljubinković[1] je umetnica i modni dizajner iz Beograda (Srbija). Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nakon što je zavrsila fakultet, Ana je odlučila da realizuje svoje modne skice, nastale u toku studija slikarstva. Prvu kolekciju je predstavila 2004. godine na Beogradskoj nedelji mode[2]. Tada je nastala i modna etiketa koja nosi ime Ane Ljubinković.


Karijera[уреди | уреди извор]

Ljubinkovićeva redovno predstavlja svoje kolekcije na Beogradskoj nedelji mode, ali u svojoj bogatoj karijeri se bavila i filmskom kostimografijom, modnim stajlingom a bila je i modna urednica srpskih izdanja magazina L`Officiel i Cosmopolitan.

Dobitnica je brojnih nagrada za modni dizajn, između ostalih i prestižne nagrade "Ones to Watch" koju dodeljuje Fashion Scout London[3]. Septembra 2016. predstavila je nagrađenu kolekciju na Londonskoj nedelji mode[4]. Takođe, iste godine je dobila nagradu Elle Style Award[5] za najboljeg dizajnera.

Lady Gaga i Miley Cyrus su neke od svetskih zvezda koje nose kreacije Ane Ljubinković.

2014. je sa rođenom sestrom, Ivom Ljubinković osnovala modni brend ABO[6], koji se bavi dizajniranjem i proizvodnjom cipela. Cipele ABO su za veoma kratko vreme postale omiljene dizajnerske cipele u regionu.

Estetika[уреди | уреди извор]

Ana Ljubinkovic AW 17-18 sa ABO cipelama

Ana Ljubinković od samog početka hrabro eksperimentiše bojama, krojevima, materijalima i detaljima, a svoj modni izraz naziva "maksimalizam". Anine kolekcije predstavljaju kombinaciju najboljih elementa kiča koji se može prepoznati u kombinacijama boja, u prisutnom humoru, u razigranosti njenih kreacija.

Kada predstavlja kolekcije, Ljubinkovićeva uvek ima izraženu centralnu priču ali nikada nije sigurno gde će nas ta priča odvesti. Doživljaj koji umetnica stvara je neobičan, izazovan i zbunjujući, sve dok se publika ne navikne na ono što posmatra. Na momente, atmosfera koju dočarava postaje previše sladunjava i snena, ali onda posmatrač shvata da tako treba da izgleda savršen svet. Kolekcije koje proizilaze iz ovog kreativnog kovitlaca spajaju u jedno maštu i stvarnost koliko god to nemoguće zvučalo. Dizajnerkina promišljena i slobodna igra modnim pravilima čvrsto se zasniva na njenom znanju iz vizuelnoj umetnosti. Kreiranje originala je uvek bila polazna i završna tačka Aninog kreativnog stvaranja.

Butik[уреди | уреди извор]

Butik Ana Ljubinković i ABO se nalazi na prelepom Kosančićevom vencu (Kneza Sime Markovića 10) u autentičnom starom delu Beograda.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ana Ljubinkovic zvaničan sajt”. 
  2. ^ „Belgrade Fashion Week”. 
  3. ^ „Fashion Scout London”. 
  4. ^ „Vogue UK”. 
  5. ^ „Elle Style Awards Serbia”. 
  6. ^ „ABO Shoes zvaničan sajt”. 
Ana Ljubinkovic pearl dress SS12