Корисник:Kostic.ana/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Радован Трнавац Мића (17.мај 1955, Крагујевац, Србија) је познати српски сликар, вајар и новинар. Имао је преко 30 самосталних и више од 1000 групних изложби по читавом свету. Излагао је са чувеним светским уметницима XX века, као што су Пикасо, Ворхол, Лихенштајн, Раушенберг, и други. Од раних осамдесетих живи и слика у САД и Србији. Његове слике се налазе у бројним музејима и колекцијама од Јапана и Аустралије до САД.

Радован Трнавац Мића рођен је 17. маја 1955. године у Крагујевцу од оца Радослава и мајке Анђелке. Има сестру Славицу. Основну школу је завршио у Ваљеву, док је средњу електротехничку школу „Никола Тесла“ завршио у Београду. Уписао је рударско-геолошки факултет, бавио се манекенством, желео да буде пилот и озбиљно се припремао за тај позив.

Сликар је постао готово случајно, сплетом околности које само живот може да приреди.

Једног лета je, на наговор пријатеља, напунио задње седиште свог фиће сликама познаника и кренуo на Јадран, да их продаје туристима и истовремено се добро проведе. Продаја јe ишла добро, и убрзо су све слике биле распродате.

Понесен атмосфером и добрим расположењем, Мићa је решио да окуша срећу и у казину. Улагао је много, добијао малo и ретко, тако да је крај био предвидљив - остао је без пребијене паре. Потпуно сломљен чињеницом да му је Фортуна окренула леђа, враћа се за Београд.

Ни породица ни пријатељи немају да му позајме или дају толико пара, али имају занимљив предлог: купиће му платно и боје па нека сам наслика слике, поново оде на обалу и прода их. Сви верују да ће успети. Мића пристаје. За само десетак дана успева да наслика 55 слика. Поново сликама пуни задње седиште свог фиће и одлази на југ. Све слике је продао првог дана и зарадио довољно да врати дуг.

Остало је историја.

Заборавља на рударство, манекенство и пилотирање и почиње да студира сликарство, прво у Никшићу, у класи професора Николе Гроздановића, а затим на Академији у Београду, у класи професора Младена Србиновића. Сликање постаје његов живот.

Храбро кршећи тадашње конвенционалне норме рекламирања, Мића 1971. године организује прву самосталну изложбу на коју долази готово цели Београд. Изложба постаје апсолутни хит. О њој се пише и расправља у медијима, а све слике по астрономским ценама бивају продате. Тих раних седамдесетих Мића организује пет самосталних изложби које увек представљају културни догађај. Постаје и новинар. Прави серију телевизијских емисија о колегама сликарима и сликарству, укупно њих 26. Серија добија 21 награду. Почиње и да пише за тада престижни недељник Дуга.

Нa Бијеналу југословенске уметности, у Линколнцентру, 1980.год, добија другу награду - отварање самосталне изложбе у Њујорку.

Мића одлучује да се пресели у Велику Јабуку и изложбу отвара 1981.године у галерији НОХО. Уз помоћ славног хокејаша српског порекла Николе Ребраче налази стан и атеље на Вест Сајду и зарања у узбудљиву и креативну атмосферу уметника који се окупљају у кафеу Централ. Амерички Плејбој објављује репортажу о њему са фотографијама чувеног Помпеа Посара.

Упознаје чувене Њујорчане, попут уметника Ендија Ворхола, глумца Роберта Дувала, добитника Еми награда за телевизијско новинарство Пат Харпер и Стива Боша, власника Форбс магазина Малколма Форбса, а Милтон Малден (алијас Млађа Младеновић) купује 29 његових слика. Престижни Арт магазин, који се прво шаље музејима и колекционарима у свету, објављује репортажу на четири стране о њему и доноси 6 репродукција његових слика. Следе бројне изложбе и лепа дружења са познатима, али и свакодневни напорни рад. Слике продаје по читавом свету. Предаје и на факултету.

У време распада домовине, Мића 1997. г. долази у кратку посету Београду. Остаје четири године. За време боравка добија понуду коју не може да одбије. Седам месеци, са помоћницима, мукотрпно ради на осликавању цркве у Битоли (Македонија). У Ваљеву оснива Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“, који успешно излаже радове домаћих и светских уметника.

И даље слика по десет сати дневно.

Самосталне изложбе (избор):

  • 1971. КЛУБ МЛАДИХ, Нови Београд
  • 1972. GALERIA COMO, Лугано, Италија

- 1972. GALERIA FISCHETI, Милано, Италија - 1973. ГАЛЕРИЈА ФОТО САВЕЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ, Београд, Србија - 1974. GALERIA FISHETTI, Венеција, Италија - 1979. КОЛАРЧЕВ НАРОДНИ УНИВЕРЗИТЕТ, Београд, Србија - 1981. NOHO GALLERY, Њујорк, САД - 1982. MANHATTAN LABARATORIUM MUSEUM, Њујорк, САД - 1983. JOAN DEAN GALLERY, Њујорк, САД - 1984. ALTERNATIVE MUSEUM, Њујорк, САД - 1985/86. THE MAGIC ART, Торонто, Канада - 1987. MAIN STREET GALLERY, Tеритаун, САД - 1989/90/91. NEW RENAISSANCE FINE ART GALLERY, Њујорк, САД - 1990/91. GUILFORD ART CENTAR, Конектикет, САД - 1990. НАРОДНИ МУЗЕЈ, Ваљево, Србија - 1992. ODDZIAL MUSEUM TECHNIKI, Варшава, Пољска - 1994. L.D. GALLERY, Њујорк, САД - 1995. НАРОДНИ МУЗЕЈ, Београд - [ВИДЕО] - 1996. GALLERY BELLGARDE, Њујорк, САД - 1996. АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ, Скопље, Македонија - 1998. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ УМЕТНИЧКИ СТУДИО „РАДОВАН ТРНАВАЦ МИЋА”, Ваљево, Србија - 2001. KRAEVEBČESKOM МУЗЕЈ, Витебск, Белорусија - 2001. МУЗЕЈ МОДЕРНИХ УМЕТНОСТИ, Бања Лука, Република Српска - 2001. ГАЛЕРИЈА МЕЂУНАРОДНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА, Москва, Русија - 2004. МУЕЗЕЈ ГРАДА СКОПЉА, Скопље, Македонија - 2007. ГАЛЕРИЈА НИС, Београд, Србија - 2009. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ УМЕТНИЧКИ СТУДИО, Ваљево, Србија - 2012. ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ, Петровац на Млави, Србија - 2012. ГАЛЕРИЈА НОВА РЕНЕСАНСА, Београд, Србија