Пређи на садржај

Корисник:Nemanja Neskovic

С Википедије, слободне енциклопедије

Adam Goldberg[уреди | уреди извор]

Adam Goldberg
Goldberg 2023. godine.
Datum rođenja25. oktobar 1970.
ZanimanjeGlumac - režiser - scenarista
Aktivni period1990 - danas
SuprugaRoxane Daner (m 2014)
Deca3

Da ne dođe do mešanja sa Adamom F. Goldbergom ili Adamom Goldbergom (američki fudbal).

Adam Goldberg (rođen 25. oktobra 1970.)[1] je američki glumac. Poznat po svojim sporednim ulogama u filmovima i televiziji, Goldberg se pojavio u filmovima poput Sluđeni i zbunjeni, Spasavanje redova Rajana, Blistavi Um i Zodijak. Takođe je igrao glavne uloge u nezavisnim filmovima poput The Hebrew Hammer i 2 Days in Paris. Njegovi TV nastupi uključuju serije Red i zakon: Zločinačke namere, Zovem se Erl, Prijatelji, Svita, The Jim Gaffigan Show, The Unusuals, kao i ulogu hitmena Grady Numbers u prvoj sezoni serije Fargo. Od 2021. godine, glumi nasuprot Kvin Latifa u CBS-ovoj seriji The Equalizer.

Raniji život[уреди | уреди извор]

Goldberg je sin Donne Gejbl, psihologa[2], i Earla Goldberga, bivšeg vlasnika Goldberg and Solovy Foods, veleprodajnog prehrambenog biznisa[3][4]. Njegov otac je Jevrej, dok je majka neaktivna katolitkinja nemačkog, francuskog i irskog[5] porekla, kao i malim delom meksičkog porekla[6][7][8][9].

Karijera[уреди | уреди извор]

Film[уреди | уреди извор]

Prva važna uloga Goldberga na velikom platnu bila je u filmu Bili Kristal-a Mr. Saturday NIght (1992). Njegova druga značajna filmska uloga bila je kao Majk Njhaus u filmu Ricard Linklejter-a Sluđeni i zbunjeni (1993). Njegova uloga koja je obeležila njegovu karijeru bila je možda uloga teškog, šaljivog Pešadija Stanley Mellish u filmu Spasavanje redova Rajana iz 1998. godine, reditelja Stiven Spilberg-a. Iako je igrao glavne likove u filmovima The Hebrew Hammer, 2 days in Paris i (Untitled), Goldberg je najpoznatiji po svojim karakterističnim ulogama u filmovima i televiziji.

Zapažene uloge uključuju Jerry, undead slugu Arhandđel Gavrilo-a koji tumači Kristofer Voken u nadprirodnom trileru Proročanstvo; Sola u Blistavi um-u, nasuprot Rasel Krou; i Denny-a u Deža Vi, nasuprot Denzel Vošington-a. Goldberg je takođe pozajmio glasove u filmovima Babe: Pig in the city, Homeward Bound II, i A Monster in Paris.

Goldberg se obimno pojavio u Flaming Lips-ovom dokumentarcu o The Fearless Freaks, i imao je sporednu ulogu u filmu Cristmas on Mars, naučnofantastičnom filmu koji je napisao i režirao vođa Flaming Lips-a,Wayne Coyne. U 1999. godini, pojavio se u muzičkom spotu grupe Sixpence None The Richer za pesmu "There She Goes".

Goldberg je napisao, producirao, režirao i montirao filmove Scotch and Milk, I Love Your Work i No Way Jose, kao i više televizijskih projekata, posebno uključujući filozofski putopis Running with the Bulls za IFC.

Televizija[уреди | уреди извор]

Godine 1995, Goldberg se pojavio u karakterističnoj ulozi šaljivog dostavljača Lea u televizijskoj komediji Double Rush. Goldberg se potom pojavio u tri epizode u drugoj sezoni serije Prijatelji (1996) kao ludi cimer Čandler Bing-a, po imenu Eddie. Nekoliko godina kasnije, pojavio se u devet epizoda u drugoj sezoni serije Prijatelji, Džoi, kao Jimmy, najbolji prijatelj iz srednje škole Džoi Tribijani-a. Takođe se pojavio kao glavni lik u kratkotrajnoj seriji Head Cases na Fox-u 2005. godine.

Godine 1997. dobio je ekskluzivni ugovor za razvoj serija sa ABC-jem[10].

Goldberg se pojavio u kratkotrajnoj ansambl seriji o policajcima The Unusuals, gde je igrao detektiva iz Njujorka koji boluje od raka mozga i odbija lečenje zbog svoje antipatije prema lekarima. Njegov lik je opisan kao "sarkastičan", a Goldberg je opisan kao "jedan od boljih razloga za gledanje"[11]. Nakon toga se pojavio u kratkotrajnoj ansambl seriji o policajcima NYC 22.

Adam Goldberg u Bruklinu, NJ, 2016. godine.

Godine 2014, tumačio je lik gospodina Numbersa, polovinu tima plaćenih ubica u prvoj sezoni serije Fargo na FX-u. Ovo je bio drugi put da je radio sa tvorcem Noom Holijem, koji je Goldberga angažovao i u seriji The Unusuals iz 2009. godine. Za tu ulogu je morao da nauči američki znakovni jezik i počeo je sa produkcijom samo nekoliko dana nakon što je završio snimanje svoje glavne uloge u filmu No Way Jose. Tokom snimanja Fargo-a, Goldberg je takođe montirao svoj film, a veliki deo toga je bio sastavljen u njegovoj hotelskoj sobi u Kalgariju.

Goldberg je igrao lik Dejva Marks-a, komičara u nevolji i najboljeg prijatelja Jim Gaffigan-a, tokom dve sezone TV Land-ove sitkom serije The Jim Gaffigan Show. Pilot epizodu je snimio tokom pauze u produkciji serije Fargo.

U 2017 . godini, Goldberg se pridružio glumačkoj ekipi NBC-jevog Taken-a kao stalni član glumačke postave tokom druge sezone serije. Tumačio je Kilroja, veštog hakera.

U 2019. godini, Goldberg je imao sporednu ulogu u glumačkoj postavi serije God Friended Me na CBS-u kao tehnički preduzetnik, Simon Hejz-a.

U 2020. godini, Goldberg je započeo produkciju na CBS-ovom The Equalizer-u, restauracija originalne serije. Igrao je još jednog hakera, ovog puta nasuprot Kvin Latifa-i.

Ostale aktivnosti[уреди | уреди извор]

Kao višestruki instrumentalista i tekstopisac, Goldberg je komponovao i aranžirao muziku za film I Love Your Work sa Stiven Drozd-om iz grupe The Flaming Lips, kao i za svoj najnoviji film No Way Jose i putopisnu seriju Running with the Bulls na IFC-u. Takođe je pripremio muziku za film The Hebrew Hammer.

Goldberg je objavio svoj prvi album pod imenom Eros and Omissions pod pseudonimom LAND-i. Objavljen je 23. juna 2009. godine. Bubnjar grupe Flaming Lips, Stiven Drozd, sa kojim je Goldberg sarađivao na muzici za film I Love Your Work, svirao je na albumu, kao i članovi benda The Black Pine. Aaron Espinoza iz benda Earlimart se pripisuje kao osoba koja je uradila finalni miks i inženjering za mnoge od novijih pesama[12]. Goldberg je kasnije promenio svoj muzički pseudonim u The Goldberg Sisters, pod kojim je izdao tri albuma, od kojih je za poslednja dva svirao sve instrumente osim gudača (koji su izvedeni od strane njegove supruge Roxanne Daner i muzičarke Merritt Lear) i duvača (koji su izvedeni od strane njegovog inženjera i ko-producenta Andrew Lynch-a).

Dana 7. juna 2011. godine, Goldberg je okupio bend kako bi izveo singl "Shush" grupe The Goldberg Sisters u emisiji The Late Late Show with Craig Ferguson.

Goldberg je takođe fotograf, uglavnom snima na filmu i isteklom Polaroid-u. Njegova prva knjiga je bila zajedničko izdanje izdavačkih kuća Hat and Beard Press i sadržala je ograničenu verziju albuma Home: A Nice Place to Visit grupe The Goldberg Sisters. Naknadne izložbe fotografija iz knjige takođe su uključivale uživo nastupe pesama Goldberg Sisters, izvođene od strane Goldberga i Lyncha, koristeći nekoliko petlji i specijalnih efekata. Kao rani korisnik sada ugašene Vine aplikacije, Goldberg je bio poznat po tome što je u svoje šestosekundne "filmove" uključivao mnoge analogne filmske elemente. Angažovan je da napravi četrdeset filmova za francusku telekomunikacionu kompaniju Orange tokom 2013 Cnnes Film Festival-a, tokom kojeg je napravio šestosekundni Vine zasnovan na svakom filmu u takmičenju. On je strastveni korisnik Instagram-a; njegov nalog sadrži mnogo njegovih fotografija, dok takođe predstavlja filmsku priču o njegovom porodičnom životu.

Lični život[уреди | уреди извор]

Goldberg ima troje dece sa svojom suprugom, umetnicom i dizajnerkom Roxanne Daner[13]. Njihovo prvo dete zajedno, sin, bio je rođen mrtav[14]. Par otvoreno govori o tom iskustvu. Njihov sledeći sin rođen je neposredno nakon toga, u novembru 2014.[15][16][17] Goldberg i Daner su se venčali na Noć veštica 2014. godine. Dobili su još jednog sina u septembru 2018.[18]

Filmografija[уреди | уреди извор]

Film[уреди | уреди извор]

Year Title Role Notes
1992 Mr. Saturday Night Eugene Gimbel
1993 Sluđeni i zbudnjeni Mike Newhouse
Son in Law Indian
1995 Higher Learning David Isaacs
Proročanstvo Jerry
1996 Homeward Bound II: Lost in San Francisco Pete Davanje glasa
1998 Scotch and Milk Jim
Some Girl Freud
Spasavanje redova Rajana Pvt. Stanley Mellish
Babe: Pig in the City Flealick Davanje glasa
1999 EDtv John
2000 Sunset Strip Marty Shapiro
2001 Waking Life One of Four Men
All Over the Guy Brett Miles Sanford
Fast Sofa Jack Weis
According to Spencer Feldy
Blistavi Um Sol
2002 The Salton Sea Kujo
2003 The Hebrew Hammer Mordechai Jefferson Carver
Kako izgubiti dečka za 10 dana Tony
2005 The Fearless Freaks Sam on Dokumentarac
I Love Your Work Režiser i pisac
2006 Čovek iz grada Phil Balow
Stay Alive Miller Banks
Keeping Up with the Steins Neimenovan
Deža Vi Dr. Alexander Denny
2007 2 Days in Paris Jack
Zodijak Duffy Jennings
Nensi Dru Arogantni Direktor Andy
2008 From Within Roy
Christmas on Mars Dr. Scott Zero (Psihijatar sa Marsa)
Kate Wakes Jared Kratak
2009 (Untitled) Adrian Jacobs
Landy's BFF Himself
2010 Miss Nobody Bill Malloy
Norman Mr. Angelo
2011 A Monster in Paris Raoul Davanje glasa
2012 Lost Angeles Deepak
2015 No Way Jose Jose Režiser
2016 Rebirth Zack
Between Us Liam
2017 Once Upon a Time in Venice Lou the Jew
2019 Running with the Devil The Snitch
2024 The Exorcism Peter Post-produkcija

Televizija[уреди | уреди извор]

Year Title Role Notes
1990 Designing Women Student 1 epizoda
1995 Double Rush Leo Glavna uloga
Urgentni centar Joshua Shem 1 epizoda
1996 Njujorški plavci Reporter Dave Bloom 1 epizoda
Space: Above and Beyond Sgt. Louie Fox 1 epizoda
Prijatelji Eddie Menuek 3 epizode
1996–1997 Relativity Doug Kroll Glavna uloga
2000 The Outer Limits Sid Camden / Chad Warner 1 epizoda
2000–2001 The $treet Evan Mitchell Glavna uloga
2001 Vil i Grejs Kevin Wolchek 1 epizoda
2004 Frankenstein Detectiv Michael Sloane TV film
2005 Red i zakon: Zločinačke namere Victor Garros 1 epizoda
Head Cases Russell Shultz 2 epizode
2005–2006 Džoi James "Jimmy" Costa 9 epizoda
2006 Zovem se Erl Philo 1 episoda
2007 Medijum Bruce Rossiter 1 episoda
Svita Nick Rubenstein 4 epizode
2009 The Unusuals Detective Eric Delahoy Glavna uloga
2009 Brojevi Chris McNall 1 epizoda
2011 Kriminalci u odelima Jason Lang 1 epizoda
2012 NYC 22 Ray "Lazarus" Harper Glavna uloga
2013 Animal Practice Himself 1 epizoda
Franklin & Bash August West 1 epizoda
The Anna Nicole Story Howard K. Stern TV film
2014 Fargo Grady Numbers 5 epizoda
2015 Maron Jack Ross 1 epizoda
2015–2016 The Jim Gaffigan Show Dave Marks Glavna uloga
2017 Graves Christopher Sachs Obična uloga: 2 epizode
Lore Peter Stumpp Epizoda: "The Beast Within"
2018 Taken Harden Kilroy Obična uloga
2019 God Friended Me Simon Hayes 8 epizoda
2021–present The Equalizer Harry Keshegian Obična uloga[19]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Mike Rose, cleveland com (2023-10-25). „Famous birthdays list for October 25, 2023 includes celebrities Craig Robinson, Ciara”. cleveland (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ Patterson, John (2007-08-31). „Up'n'Adam!”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-20. 
  3. ^ „Interview: Adam Goldberg and LANDy - My Jewish Learning”. web.archive.org. 2021-03-03. Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ „- YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Tugend, Tom (1998-08-07). „The Arts”. Jewish Journal (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ „Adam Goldberg talks 'The Hebrew Hammer vs Hitler" | Inside Movies | EW.com”. web.archive.org. 2014-12-07. Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ Sternbergh, Adam (2005-09-01). „Adam Goldberg Stars in Head Cases on Fox - Fall Television Preview 2005 - Nymag”. New York Magazine (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  8. ^ „SuicideGirls”. SuicideGirls. Приступљено 2024-05-20. 
  9. ^ „Five Fits With: Actor, Musician, and All-Around Creative Adam Goldberg”. Esquire (на језику: енглески). 2022-09-30. Приступљено 2024-05-20. 
  10. ^ „Broadcasting & Cable” (PDF). 29. 09. 1997. Приступљено 1. 11. 2021. 
  11. ^ Star-Ledger, Alan Sepinwall/The (2009-04-22). „The Unusuals, "One-Man Band": The murder store”. nj (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  12. ^ Thill, Scott. „Gear Fetish Energizes Landy's Eros and Omissions Space Pop”. Wired (на језику: енглески). ISSN 1059-1028. Приступљено 2024-05-20. 
  13. ^ „Roxanne Daner”. Приступљено 11. 08. 2015. 
  14. ^ „x.com”. X (formerly Twitter). Приступљено 2024-05-20. 
  15. ^ „Instagram”. www.instagram.com. Приступљено 2024-05-20. 
  16. ^ Webber, Stephanie (2014-12-28). „Adam Goldberg Welcomes Baby With Girlfriend Roxanne Daner”. Us Weekly (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  17. ^ „Fargo's Adam Goldberg is a Father.”. Архивирано из оригинала 20. 08. 2019. г. Приступљено 11. 8. 2015. 
  18. ^ „Instagram”. www.instagram.com. Приступљено 2024-05-20. 
  19. ^ Andreeva, Nellie (2020-11-11). „Adam Goldberg Joins Queen Latifah In ‘The Equalizer’ CBS Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Adam Goldberg na IMDb-u.

LANDy website