Корисник:Nikolaepo1216/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Far Cry 3
Лого
Девелопер(и)Ubisoft Montreal
Издавач(и)Ubisoft
СеријаFar Cry
ПлатформеMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Xbox Оne
PlayStation 4
Излазак29. новембар 2012.
Жанр(ови)пуцачина из првог лица
Модификацијеза једног играча, за више играча
Режисер(и)Патрик Плоурде
Патрик Мете
Продуцент(и)Дан Хеј
Програмер(и)Седрик Десел
УметнициЖан Алексис Дајон
ПисциЏефри Јохалем
Луциен Соулбан
Композитор(и)Брајан Тајлер
ПретходникFar Cry 2
НаследникFar Cry 4

Far Cry 3 је пуцачина из првог лица из 2012. године коју је развио Убисофт Монтреал, а објавио Убисофт. То је трећи главни део серије Far Cry после Far Cry 2. Игра се одвија на измишљеним Роок острвима, тропском архипелагу који играчи могу слободно да истражују. Игра се фокусира на борбу и истраживање. Играчи могу да користе различита оружја да победе људске непријатеље и непријатељске дивље животиње, а игра садржи елементе који се налазе у играма улога као што су стабла вештина и искуство. Након што одмор пође по злу, протагониста Џејсон Броди мора да спасе своје пријатеље, које су отели пирати, и да побегне са острва и његових непоколебљивих становника.

Убисофт Монтреал је сарађивао са Убисофтовим глобалним развојним тимом, укључујући Масив Ентертејнмент, Убисофт Шангај, Убисофт Букурешт, Убисофт Рефлекшнс и Ред Сторм Ентертејнмент. Развој игре је делимично поново покренут 2010. године након одласка неколико кључних креативних кадрова. Тим је проценио повратне информације за Far Cry 2 и идентификовао области које је требало побољшати или уклонити. Тим је провео доста времена дизајнирајући острво, које су описали као „други најважнији лик“ у игри. Инспирације су преузете из филмова и ТВ емисија као што су Апоцалипсе Нов и Лост, као и из видео игрица Тхе Елдер Сцроллс В: Скирим и Ред Деад Редемптион. Мајкл Мандо је ангажован да осликава Ваас Монтенегро, антагонисте који је тим упоредио са Дартом Вејдером.

Игра је најављена у јуну 2011. и Убисофт је промовисао игру разним пратећим апликацијама, веб серијама и кросовером. Објављена је за Мицрософт Виндовс, Плејстејшн 3 и ИИксбоксс 360 у новембру 2012. Игра је добила признање критике по објављивању, уз похвале упућене њеним ликовима (посебно Ваасу), светском дизајну, визуелном приказу, напредовању и игри, иако је игра имала режиме за више играча добио критику. Упркос слабој продаји у претпродаји, продато је скоро 10 милиона примерака игре. Био је номинован за вишеструка признања на крају године, укључујући награду за игру године и награду за најбољег стрелца од стране неколико издавачких публикација. Такође је цитирана као једна од највећих видео игара икада направљених. Убисофт је подржао игру садржајем за преузимање и објавио Far Cry 3: Блоод Драгон, самосталну експанзију игре, 2013. Наследник, Far Cry 4, објављен је у новембру 2014. Игра је поново објављена за Плејстејшн 4 и Иксбокс Оне у јуну 2018.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Far Cry 3 - Лого

Far Cry 3 је пуцачина из првог лица смештена на измишљеним острвима Роок, тропском архипелагу негде у Пацифику, под контролом пирата и плаћеника.[1] Играчи приказују Џејсона Бродија и могу приступити мисијама и циљевима на различите начине. Они могу да убијају непријатеље користећи ватрено оружје као што су јуришне пушке, снајперске пушке, бацаче граната, ракетни бацачи и експлозиви попут нагазних мина и граната.[2] Алтернативно, играчи могу да користе скривање да избегну непријатеље. На пример, играчи могу да извиђају непријатељску испоставу користећи камеру да обележе локације непријатеља,[3] или да бацају камење да би одвратили непријатеље.[4] Притајени приступ, који се може урадити коришћењем оружја са пригушивачем и борбених ножева,[5] може спречити непријатеље да активирају аларме који позивају на појачање.[6] Вештине се прикупљају стицањем искуства у извршавању мисија и убијању непријатеља, а откључавају се у три стабла вештина, са темама паук, чапља и ајкула. Свако стабло вештина надограђује различите аспекте Џејсонових способности, при чему Паук надогради своје скривене нападе и вештине лова, Ајкула надограђује нападе и здравље, а Чапља унапређује своја далекосежна уклањања и мобилност.[7] Како се вештине прикупљају, племенска тетоважа на Џејсоновој подлактици расте сходно томе.[8]

Роок Исландс је отворен свет у коме играчи могу слободно да истражују. Џејсон може да путује користећи различита возила, укључујући багије, ​​теренска возила, теретне камионе, џет скије, чамце и змајеве. Касније у игри, играчи ће пронаћи одело ѕа летење које Џејсон може да носи. Џејсон ће се сусрести са различитим пријатељским насељима где може да купује оружје и материјале[9] и да заврши споредне мисије укључујући ловачке мисије и мисије атентата. Острва Роок насељавају велики број дивљих животиња, укључујући леопарде и ајкуле, а вештачка интелигенција (АИ) игре омогућава дивљим животињама да међусобно комуницирају како би симулирали реалистичан екосистем.[10] Ловом на различите животиње и бербом њихових лешева,[11] играчи добијају материјале неопходне за прављење нових предмета као што су футроле за оружје и торбе за муницију.[12] Играчи могу да гомилају зелене биљке за производњу шприцева, који лече Џејсона када му се здравље исцрпи током борбених сценарија или дају друге предности играња.[13] Играчи се могу пењати на различите радио торњеве и уклањати своје скремблере. [14]Када се уклоне, области мапе се отварају, различите тачке интересовања су истакнуте и играчи ће откључати ново оружје и добити приступ споредној мисији коју води снабдевање, темпираној мисији у којој играчи треба да испоруче лекове што је брже могуће са једног места на друго. Како пирати контролишу острво, играчи могу да се инфилтрирају и ослободе бројне непријатељске испоставе. Када се предстража поново заузме, она постаје база за побуњенике што откључава додатне споредне мисије за играче.[15] Такође постаје локација где играчи могу брзо да путују до продаваца и тргују са њима. Касније је објављена закрпа која омогућава играчима да ресетују испоставе.[16] Када истражујете свет игре, могу се десити догађаји без сценарија, као што је напад на Џејсона од стране дивљих животиња или пиратске патроле. Играчи могу да заврше мисије Искушења Ракјата, које су темпирани борбени изазови; могу се придружити различитим мини играма, укључујући изазове покера, бацања ножева и пуцања; и скупљати различите колекционарске предмете као што су реликвије, писма, и меморијске картице.

Игра има кооперативни режим за више играча за четири играча, који је постављен шест месеци пре догађаја главне игре. Режим садржи пет различитих класа: Ратник, Јуриш, Дедај, Саботер или Tелохранитељ. Играчи могу прилагодити опрему и оружје сваке класе. У мултиплejер-у, играчи могу да активирају „борбени поклич“, који повећава здравље, прецизност и брзину трчања тима. Игра укључује такмичарске модове за више играча укључујући Тим Детхмеч и Доминација, у којима се два тима такмиче један против другог да би освојили контролне тачке. Постоји и Трансмисија, варијанта Доминације у којој су контролне тачке радио предајници који мењају локацију. У Фиресторм-у, тим треба да запали две депоније горива које држи други тим, истовремено штитећи своје од запаљења. Убијање непријатеља узастопно, оживљавање чланова тима и коришћење поена за подршку за тим играчима, који се могу користити за откључавање погодности као што је „психички гас“ који доводи до тога да непријатељи халуцинирају све играче као сенке. Игра садржи уређивач мапа који омогућава корисницима да креирају и деле прилагођени садржај. Играчи могу креирати своје мапе прилагођавањем пејзажа и постављањем зграда, дрвећа, возила и јединица које контролише АИ.

Заплет[уреди | уреди извор]

Џејсон Броди (Ђанпаоло Венута) је на одмору са групом пријатеља на измишљеним острвима Рук између Индијског и Тихог океана, прослављају добијање пилотске дозволе његовог млађег брата Рајлија (Алекс Харуч). На падобранском излету, они несвесно слете на острво окупирано од стране пирата и зароби их гусарски господар Ваас Монтенегро (Мајкл Мандо), који намерава да их прода у ропство. Џејсон бежи уз помоћ свог старијег брата Гранта (Лејн Едвардс), којег убија Вас. Џејсона спасава Денис (Чарлс Малик Витфилд), усвојени члан домородачког племена Ракјат са острва. Денис препознаје Џејсонов потенцијал као ратника и даје му Татау, тетоваже Ракјатског ратника. Док помаже Ракјату, Џејсон проналази једну од својих пријатељица, Дејзи (Натали Браун), у кући ботаничара др Ернхарта (Мартин Кеван). Импресионирани Џејсоновом јунаштвом, Ракјати му дозвољавају да буде други аутсајдер који је ушао у њихов свети храм. Након што је вратио Сребрни змајев нож, реликвију Ракјата, Џејсона у племе иницира свештеница Цитра (Феј Кингсли).

Уз помоћ Ернхарта и агента ЦИА-е Вилиса Хантлија (Ален Гулем), Џејсон помаже Ракјату да поврати своје острво од пирата, док такође проналази и спасава своју девојку Лизу (Милен Дин-Робић) и његове пријатеље Кита (Џејмс А. Вудс) и Оливера (Кристиан Ходко). После неколико сусрета са Ваасом, Џејсон сазнаје да је Ваас Цитрин брат и да је издао Ракјате да би радио за Хојта Волкера (Стив Кумин), јужноафричког трговца робљем и наркобоса. Џејсон убрзо сазрева у страшног и вештог ратника и, поштован од Ракјата, почиње да ужива у свим убијањима док се све више удаљава од својих пријатеља.

Након што Цитра силује Џејсона док је он под дејством халуциногена, она га замоли да остане на острву. Одлучујући да остане, Џејсон се опрашта од својих пријатеља и одлази у Ваасову базу пирата, откривајући да му је Ваас поставио замку. Џејсон преживи, али онда улази у заблуду, стање налик сну, где мора да се бори са вишеструким дупликатима Вааса. На крају стиже до правог Вааса и убоде га Змајевим ножем, пре него што се сруши. Џејсон се буди са Цитром у храму Ракјат и обећава да ће убити Хојта за њу.

Након што је уз Хантлијеву помоћ стигао до Хојтовог острва, Џејсон упознаје Сема Бекера (Стивен Богаерт), Хантлијевог колегу оперативца, који му помаже да се инфилтрира у Хојтову личну војску. За то време, Џејсон открива да је Рајли жив и Хојтов затвореник. Док их Хојт посматра пред камером, Џејсон истуче Рајлија да би одржао превару, иако се открива када Бекер сними видео. Џејсон добија Хојтово поверење, а он и Бекер планирају да убију Хојта у игри покера. Међутим, док седну да играју, Хојт убија Бекера након што је открио да је видео снимак. Џејсон убија Хојта и његове људе у борби ножевима, изгубивши при томе пола прста, и бежи са острва са Рајлијем.

Џејсон и Рајли лете до Ернхардове куће да би пронашли да је у пламену. Доктор на самрти открива да је Ракјат напао кућу и киднаповао Џејсонове пријатеље. Џејсон се суочава са Цитром у храму Ракјат, али она га дрогира и хвата Рајлија. Цитра каже Џејсону да се заљубила у њега, верујући да је моћан ратник легенде о Ракјату и да ће га „ослободити“. Џејсон сања да хода ватреном стазом са Змајевим ножем, а Лиза се у његовом сну појављује као чудовиште. Он се буди држећи Лизу на врху ножа и добија избор да спасе своје пријатеље или дозволи да буду убијени савезништвом са Цитром.

Ако Џејсон ослободи своје пријатеље, Ситра га моли да остане на острву док се огорчени Денис спрема да убоде Џејсона због његове издаје. Цитра скочи испред њега и уместо тога је избоден; објављујући своју љубав према Џејсону док умире на његовим рукама. Џејсон и његови пријатељи напуштају острво чамцем, а Џејсон прича да упркос свим убиствима која су га претворила у чудовиште, он и даље верује да је на неком месту у свом срцу бољи од овога. Ако Џејсон убије Лизу, он и Цитра ће касније имати ритуалу секс. После тога, Цитра убоде Џејсона, говорећи му док умире да ће њихово дете довести Ракиат до славе и да је „победио“. Игра се завршава непокретном сликом чамца и Змајевог ножа на плажи док се кредити спуштају низ екран.

Развој[уреди | уреди извор]

Убисофт Монтреал је служио као водећи програмер игре и био је одговоран за креирање игре за једног играча. Била је то глобална продукција која је укључивала више Убисофт студија: Масив Ентертејнмент је креирао део игре за више играча, Убисофт Шангај је дизајнирао мисије и направио вештачку интелигенцију дивљих животиња, Убисофт Букурешт је обезбедио осигурање квалитета, Убисофт Рефлекшнс је помогао Монтреалу у дизајну возила, а Ред Сторм Ентертејнмент је био одговоран за израду PC верзије и корисничког интерфејса игре. Вест Студио је креирао рану концептуацију за игру. Претпродукција игре је почела 2008. године, и више од 90 људи је радило на игрици. Far Cry 3 је првобитно био планиран да формира јединствену кохезивну нарацију са претходним наставцима серије, иако је то напуштено када је развој игре делимично поново покренут 2010. године због одласка неколико креативног особља укључујући оригиналног креативног директора и наративног директора. Убисофт је 6. новембра 2012. потврдио да је игра пуштена у производњу. Far Cry 3 је прва игра у серији која користи Дуниа 2 гаме енџин, јако модификовану и надограђену верзију Дуниа енгина који се користи у Far Cry 2. Дуниа 2 енџин је направљен да побољша перформансе игара заснованих на Дуниа'баѕираним игрицама на конзолама и за додавање сложенијих функција рендеровања као што је глобално осветљење.

Гејмплеј дизајн[уреди | уреди извор]

Тим је избегавао стварање различитих нивоа. За разлику од традиционалног дизајна игара – у којем су дизајнери пажљиво израчунавали где и како да поставе објекте животне средине на мрежу – тим је уместо тога експериментисао са динамичким дизајном поклопца и користио алгоритам који је обезбедио Дуниа Енгине за брзо процедурално генерисање распореда велике површине. . Тим би затим ручно прилагодио постављање различитих објеката и тестирао излаз. Избегавајући понављање образаца, ово је омогућило свету да буде непредвидљив и реалистичан, и омогућило је да динамични сусрети са дивљим животињама и непријатељима остану свежи чак и када играчи поново истражују исту област. Простори су креирани да буду логични и утемељени. На пример, неке непријатељске испоставе су локације индустрије, кључне за деловање гусара на острвима Роок. Тим је желео да играчи верују да простори које истражују „[постоје с разлогом“] у игри – не само у сврху играња – и ови напори у стварању цивилизације помогли су да се повећа кредибилитет света игре. Приликом креирања светског простора, игра је инспирисана серијалом Елдер Скролс и Ред Деед Редемпшн како ове серије награђују играче напредовањем. Међутим, тим је желео да избегне понављање у игри, и створио је преко 250 различитих непријатељских сусрета и систем који памти сваки сусрет и рециклира га тек након дужег играња. Тим је веровао да је ово помогло да се повећа разноликост искуства.

Тим је проценио елементе игре из Far Cry 2 и одредио које елементе игре треба да укључе или побољшају. Деградација оружја и инфекција маларијом су уклоњени јер је тим мислио да то чини игру мање забавном. Према продуценту Дену Хеју, свет Far Cry 2 је био јалов и недостајале су реакције на поступке играча. Стога је тим одлучио да учини свет живахнијим са циљем стварања „стварне цивилизације“ са којом ће се играчи сусрести. У Far Cry 3, акције играча утичу на свет игре, при чему се Ваасов утицај постепено смањује након што Џејсон ослободи непријатељски камп. Свет Роок острва је дизајниран да буде испуњен приликама и активностима за играче, мами их да истражују како им не би било досадно док путују у свету игре. Тим је увео споредне задатке који омогућавају играчима да науче више о историји и становницима острва. Свет је дизајниран тако да оснажује, тако да су играчи били слободни да раде шта желе у свету без журбе да заврше главне задатке. Тим је такође покушао да повећа доступност путовања побољшањем механике вожње у игрици и увођењем брзих тачака путовања. У оквиру сваке мисије, играчи могу слободно да бирају свој стил игре, било да одлуче да елиминишу непријатеље користећи шуњање или ватрену моћ, Хеј је мислио да игра поштује изборе играча. Такође је веровао да је тим створио смислен отворени свет, а острво Рук се сматрало „другим најважнијим ликом“. Према речима Џејмија Кина, главног дизајнера игре, свет је био „примамљив и одбојан“ и играчи ће се „осећати заведено местом и свим људима у њему“. Инспирације су преузете из медија укључујући Апокалипсу сада и Изгубљени. Тим је одлучио да се врати на окружење острва, као што је први Far Cry, као наративна одлука донета током раног развоја игре. Тим је веровао да се окружење добро уклапа са причом коју су желели да створе, омогућило им је да створе свет испуњен разноликошћу и помогло да се инспирише осећај изолације и открића.5

Прича[уреди | уреди извор]

Дизајнер нивоа Марк Томпсон изјавио је да у игрици Far Cry моралност није апсолутна и да је увек постојао „морални сиви простор“. Тим је намерно избегавао да уведе морални систем који би проценио поступке играча. Сиви морал се посматра као Џејсон који је убио пирате да би спасао своје пријатеље и преживео на непријатељском острву. Тим је инспирисао Апокалипсу сада, Ловац на јелене и Деливеранце када су писали причу. Они су игру схватили као пуцачину из првог лица, који укључује убијање многих ликова који се не могу играти да би успели, а тим је желео причу која обухвата концепт пуцања како би се спречила наративна дисонанца која би могла да омета причу и целокупно искуство. Како Џејсон убија све више људи, постаје све толерантнији према насиљу. Хеј је изјавио да ће играчи полако видети трансформацију у Џејсону, како се он даље удаљава од онога што је био на почетку игре и почиње да се упореди са својим гусарским колегама. Џејсонове секвенце халуцинација требале су да одражавају његову дестабилизирајућу психу. Томпсон их је описао као "интроспективне секвенце" у којима Џејсонова савест доводи у питање акције играча. Када је писао ове секвенце, Џефри Јохалем је био инспирисан нивоима из снова из Принца од Персије. Џејсонови пријатељи га гледају другачије и он ће почети да доживљава посттрауматски стресни поремећај. Упркос његовом објашњавајућем завршном наративу, игра је оставила простора за тумачење. На крају, Хеј је навео да је прича била о цени постајања херојем и о томе колико тежак може бити данак на нечијем путовању.

Јохалем је осмислио причу која испитује умове играча. Игра је описана као "самосвесна", реагујући на стил игре играча. Јохалем је посебно желео да упореди разлику између играча и карактера који се може играти, у којем се играчи забављају играјући игру, док је Џејсон приморан на ужасно путовање убијајући људе. Могућност да слободно истражујете свет игре и уживате у активностима које он може да понуди, уз игнорисање хитности да се спасу Џејсонови пријатељи, требало је да одражава унутрашњи начин размишљања играча. Према Јохалему, игра може открити личну перспективу играча2 и питати да ли су играчи вољни да „убију ове ликове у игри како би завршили вашу забаву“.1 Ово ствара осећај нелагодности код играча. Јохалем је, стварајући причу и свет, био инспирисан Пулп Фицтион, Историја насиља, Реквијем за снове и Излаз кроз продвницу поклона. За разлику од опресивног света Far Cry 2, игра је инспирисана Алисом у земљи чуда; Јохалем је навео да се у игрици поставља питање зашто би се играчи вољно заробили у лепо направљеном, али виртуелном свету уместо да проводе време са стварним људима. Прича је била нашироко критикована због расизма и колонијализма, иако ју је Јохалем бранио називајући игру „супротном од Аватара“ јер локалном домородачком народу није била потребна Џејсонова помоћ и био је изманипулисан да ради оно што људи желе. Он је инсистирао на томе да играчи треба да приступе игри као загонетки како би разумели подтекст и трагове које игра нуди.

У почетку се главни негативац игре звао Бик, ћелав и мишићав човек који је личио на „псу плавог мастифа од 300 фунти, шест стопа високог“. Лик је редизајниран након што се Мајкл Мандо пријавио на аудицију за улогу, пошто је његова физичка структура била веома различита од онога што су програмери планирали. Бикова физичка жестина трансформисала се у емотивну и променљиву личност негативца. Друга итерација лика названа је Пиро и представљала је тешко унакажено тело, иако су такве карактеристике касније уклоњене пошто је Мандов портрет Вааса омогућио да се његова личност изрази кроз суптилне манире. Тим га је замислио као шармантног, али претећег негативца. Хеј је упоредио Васа са Дартом Вејдером, у коме је његово присуство ретко и кратко, али када се појави, привлачи пажњу и подстиче сећања играча. Хеј је описао Васа као лика који вам је био „врло у лицу“, што је помогло да се учврсти Џејсонов рани статус „жртве“. Јохалем је додао да је Ваасова смрт на средини игре инспирисана романом То the Lighthouse, у којем је протагониста умро усред приче, а остатак радње истражује њено одсуство. Да би креирао нијансиране ликове, тим је користио снимање покрета како би глумци могли да пренесу компликованије емоције на екран. Непријатеље контролише вештачка интелигенција која је дизајнирана да буде уверљива, на пример када би необучени непријатељи правили грешке током борбе. Елијас Туфексис је првобитно изабран да гласи Џејсона Бродија, али га је две године касније заменио Ђанпаоло Венута.

Мултиплејер[уреди | уреди извор]

Масиве Ентертејнмент се бавио развојем игре за више играча. Према Дејвиду Полфелду, генералном директору Масива, тим је био укључен у раној фази развоја и прилика је помогла да се диверсификује њихов портфолио, пошто је тим имао само искуство рада на стратешким играма у реалном времену као што је Свет у Конфликту. Магнус Јенсен, креативни директор дела за мултиплејер, изјавио је да мултиплејер носи тему лудила из игре за једног играча. Да би се ово постигло, такмичарски мултиплејер омогућава играчима да користе натприродне елементе за борбу против непријатеља, док кооперативни мултиплејер садржи ликове који су „независни као и било који лик“ у режиму за једног играча.Такође је речено да мултиплејер укључује елементе који се обично налазе у независним играма и друштвеним играма.

Промоција[уреди | уреди извор]

Far Cry 3 је најављен у јуну 2011. током Убисофтове конференције за штампу на Е3 2011. Затворена бета верзија игре за више играча је покренута за играче који су купили Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier на ГамеСтоп-у пре 22. маја 2012. године. Пратећа апликација под називомFar Cry The Outpost је објављена за иОС и Андроид како би омогућила играчима да управљају својим оптерећењем за више играча и прате њихов напредак. Ексклузивна пратећа апликација за УК под називом „Инсенити Мирор“ замишља како би играчи изгледали да су заробљени на острву. Фацебоок апликација под називом „Холидеј Фром Хел“, која омогућава играчима да креирају и прилагоде сопствену разгледницу, објављена је у септембру 2012. Првих 2.000 учесника је бесплатно одштампало и испоручило своју Ројал Мејл разгледницу. Да би промовисали игру на ПАX Ист-у, играчи који су обријали главу или добили трајну трибал тетоважу добијали би бесплатну копију игре. На ПАКС Приме-у, учесници могу да обријају главу у чирокану како би изгледали као Ваас. Убисофт је наручио Мајкла Ламберта, ентузијасту Минецрафт-а, и уметнике Аксела Јансена и Јохана Делкура да креирају прилагођену мапу и пакет текстура који опонашају поставку и ликове Far Cry 3 у оквиру популарне индие игре Минецрафт. Пакет текстура за Минецрафт је објављен, заједно са Far Cry 3-Минецрафт прилагођеном авантуристичком мапом, 26. октобра 2012. године. Објављена је четвороделна веб-серија под називом Far Cry: The Experience, у којој Мандо глуми Ваас и Кристофер Минц-Пласе'а као себе самог.

Игра је првобитно требало да буде објављена 4. септембра 2012. за Мицрософт Виндовс, Плејстејшн 3 и Иксбокс 360. Ово је одложено до 29. новембра у регионима Европе, Блиског истока и Африке (ЕМЕА) и 4. децембра у САД, да би се дало додатно време да се игра заврши. На датум лансирања, Виндовс верзија игре је имала проблеме са сервером који су привремено довели до тога да игра није могла да се игра. Играчи који су унапред наручили игру добили су приступ пакету „Изгубљене експедиције“ који укључује две мисије за једног играча под називом The Forgotten Experiment and Ignition in the Deep и сигнални пиштољ за више играча. Играчи који су унапред наручили игру на ГамеСтоп-у добили су приступ „Monkey Business Pack“, који игри додаје четири мисије. Европски играчи би такође могли да купе Insane Edition које укључује све бонусе за претпродају и све друге облике садржаја који се може преузети (ДЛЦ), заједно са Ваас боблехедом и приручником за вештине преживљавања за коришћење у стварним ситуацијама опасности. Корисници Уплеј-а могу откључати бонус садржај у распону од нове мисије до прилагодљивих ставки. "Monkey Business Pack" и "The Lost Expeditions" су касније упаковани у још два ДЛЦ пакета, односно "The Warrior" у "The Predator Pack" у Deluxе пакету, који је објављен 17. јануара 2013. године. У пакет нису укључени „High Tides“, ексклузивни ДЛЦ за Плејстејшн 3 који закључује кооперативне режиме за више играча са две мисије, и Far Cry 3: Blood Dragon, самостална експанзија игре. Blood Dragon је била пародија на акционе филмове, цртане филмове и видео игрице из 1980-их и одвија се на ретро-футуристичком острву отвореног света са играчима који преузимају акциону улогу војног киборга наредника Рекса „Повер“ Колта. Far Cry 3 и Blood Dragon су касније били у пакету са Far Cry 2 и Far Cry Класик у игрици компилације под називом Far Cry: The Wild Expedition за Плејстејшн 3, Иксбокс 360 и РС. Почевши од 29. маја 2018, играчи који су купили сезонску пропусницу за Far Cry 5 или златну едицију на рачунару могу да добију приступ класичном издању, поновном издању игре за Плејстејшн 4 и Иксбокс 1. Класично издање је постало доступно за самосталну куповину 26. јуна 2018. године.5

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Успех игре је помогао да се подигне статус франшизе, која се сада посматра као блокбастер серија са снажним идентитетом. Дом Пепиат из ГамесРадар-а је написао да су Far Cry 3 и његова експанзија Блад Драгон помогли да се учврсти Убисофт-ова доминација у жанровима пуцача отвореног света у првом лицу и његова позиција као програмера и издавача.Многе карактеристике из Far Cry 3, као што су присуство торњева и лов на дивље животиње, касније су коришћене у другим Убисофт играма које нису Far Cry.

Убисофт је првобитно планирао да направи директан наративни наставак за Far Cry 3, који је укључивао повратак Џејсона као протагонисте игре и других споредних ликова и васкрсење Вааса. Од плана се брзо одустало.20 Наставак, Far Cry 4, смештен у региону Хималаја, објављен је 18. новембра 2014. за Виндовс, Плејстејшн 3, Плејстејшн 4, Иксбокс 360 и Иксбокс Оне. Садржи нову поставу ликова и нову мапу.21

Спољашњи линкови[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McElroy, Griffin (2012-11-16). „Far Cry 3 dev diary takes a tour of the Rook Islands”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ „The Weapons In Far Cry 3 Are Great, But The Weapon Descriptions Are Even Better”. Kotaku (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  3. ^ published, Mikel Reparaz (2013-01-17). „Why Far Cry 3 is the best Assassin's Creed of 2012”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  4. ^ „Everything You Need To Know About Far Cry 3's Vast, Exhilarating Open World”. Kotaku (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  5. ^ Splechta, Mike (2012-12-04). „Game Guide: Tips to get the most out of Far Cry 3”. GameZone (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  6. ^ „The wonderful mistakes of Far Cry 3”. Engadget (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „Review: Far Cry 3”. Destructoid (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ Hilliard, Kyle. „Far Cry 3 Preview - Tattoos And Hallucinogenic Drugs”. Game Informer (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  9. ^ Houghton, David; Holl; published, er Cooper (2012-10-10). „Far Cry 3: 14 things we didn't expect to be doing in the first three hours”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  10. ^ „10 Things You Can Do In ‘Far Cry 3’ That Will Totally Piss Off PETA”. Complex (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  11. ^ „Before You Start: Tips For Playing Far Cry 3 The Best Way”. Kotaku (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  12. ^ published, Ryan Taljonick (2012-12-04). „10 lies Far Cry 3 tells us about normal people in extreme situations”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  13. ^ „Far Cry 3 Syringe Crafting Guide”. GameRevolution. 2012-12-05. Приступљено 2022-05-15. 
  14. ^ „Far Cry 3 Game Guide”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  15. ^ published, Tom Francis (2012-11-21). „Far Cry 3 review”. pcgamer (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  16. ^ „Far Cry 3 patch that resets outposts is out now on all platforms”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2013-03-06. Приступљено 2022-05-15. 

Литература[уреди | уреди извор]