Far Cry 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Far Cry 2
Far Cry 2
Девелопер(и)Ubisoft Montreal
Издавач(и)Ubisoft
СеријаFar Cry
Погон(и)Dunia Engine
ПлатформеMicrosoft Windows

PlayStation 3

Xbox 360
Излазак21. октобар 2008.
Жанр(ови)Пуцачина из првог лица
Режисер(и)Клинт Хокинг
Програмер(и)Доминик Гвај, Патрис Цинк
УмјетнициАлександре Амансио
ПисциАрманд Константин, Клинт Хокинг, Кевин Шорт, Патрик Рединг, Сузан О’Конор
Композитор(и)Марк Канхем

Far Cry 2 је пуцачина из првог лица из 2008. коју је развио Ubisoft Montreal, а објавио Ubisoft за Microsoft Windows, PlayStation 3 и Xbox 360. Верзију пуцања одозго надоле за мобилне телефоне развио је и објавио Gameloft. То је друга главна игра у Far Cry серији. Смештен у измишљену источноафричку земљу захваћену грађанским ратом, прича прати плаћеника коме је додељено да убије Шакала, трговца оружјем који распламсава сукоб. Играч се креће отвореним светом, завршавајући мисије за фракције и савезнике зване Buddies, док управља својим здрављем и опремом. Такмичарски режим за више играча омогућава играчима да се боре у тимовима или као појединци.

Прича[уреди | уреди извор]

У јеку побуне против старе владе неименоване источноафричке нације, бесни грађански рат између две политичке фракције побуњеничких снага, Уједињеног фронта за ослобођење и рад (УФЛЛ) и Алијансе народног отпора (АПР). Иако сваки тврди да представља народ, они су подједнако брутални и експлоататорски према цивилном становништву. Ситуацију погоршава Шакал, трговац оружјем који дистрибуира ефикасно оружје по ниској цени обема странама кршећи Заједнички потписнички оквир осмишљен да заустави ескалацију сукоба. Протагониста је један из тима плаћеника који је послат у земљу да убије Шакала.

Плаћеник стиже у локални град, само да би подлегао маларијској грозници. Шакал га суочава са својим претпостављеним неуспехом, али га не убија, остављајући плаћеника да буде онеспособљен током заседе на град. Плаћеника спасавају чланови једне од фракција, а на крају иде на мисије за обе стране у нади да ће сустићи Шакала. Такође упознаје Рубена Олувагембија, новинара који извештава о сукобу, и након што му је помогао добија приступ леку против маларије преко мреже Подземље, која ради на спасавању цивилног становништва од активности УФЛЛ-а и АПР-а. Током једне мисије убиства вође једне стране, послодавац плаћеника га издаје и умало убије, да би му Шакал помогао да побегне. Интеракције са Шакалом, заједно са тракама интервјуа које се могу наћи у игри, откривају његово разочарање сукобом.

Шакал се на крају суочава са плаћеником, предлажући да раде заједно на спасавању цивила, а плаћеник добија задатак да убије вође УФЛЛ и АПР. Након што је убио вође, плаћеник се састаје са Шакалом, који открива да фракције још увек лове цивиле да би их убили или заробили у земљи. Намерава да подмити граничаре да пропусте цивиле, користећи експлозив како би спречио потеру војника. Плаћенику је дат избор да детонира експлозив по цену свог живота или да подмити чуваре и потом изврши самоубиство, а Шакал преузима други посао. Дијалог након кредита открива да земља пада у анархију упркос покушајима мировних преговора, Рубенову причу игнорише штампа и он почиње да је објављује на свом блогу, Подземље је хваљено због акције спасавања цивила, а Шакалово тело никада није пронађено.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Гејмплеј видео игре.

Фар Цри 2 је пуцачина из првог лица у којој играчи преузимају контролу над плаћеником у неименованој измишљеној источноафричкој држави усред грађанског рата. Лик за игру се бира из групе од девет доступних плаћеника; преосталих осам и неки други ликови плаћеника који се не могу играти дистрибуирају се по свету када игра почне.[1] Окружење покрива различите терене, од пустиње преко саване до џунгле.[2] Плаћеник има приступ избору од тридесет комада ватреног оружја укључујући пиштоље, јуришне пушке, ракетне бацаче, снајперске пушке и минобацаче. Такође може да користи мачету. Многе мисије у Фар Цри 2 укључују јуриш или инфилтрирање у логоре, од којих многи садрже залихе. Плаћеник може усвојити фронтални напад, или приступити и извршити своју мисију користећи стелт, поред тога што у оквиру ових приступа постоји низ различитих опција за завршетак мисије.[3]

Плаћеник може да се креће по свету пешке, да путује између сигурних зона користећи аутобуске руте и да користи возила за путовање укључујући џипове и квадбицикле, чамце за реке и змајаре. Навигација се помаже коришћењем мапе и ручног ГПС-а, поред других уређаја као што је локатор за кеш крви дијаманата валуте у игри. Ако је возило оштећено током борбе, мора се поправити. Изван сигурних зона, плаћеник ће бити нападнут када је у домету било које непријатељске групе. Значајан елемент отвореног света је реалистична физика и утицаји на животну средину, као што су ватра која се шири кроз подручје ако је осветљена и прашне олује које узрокују смањену видљивост. Непријатељи су такође дизајнирани да реагују и прилагођавају се на основу тактике плаћеника и њихове тренутне репутације. У игри се може срести неколико врста животиња, које су у стању да одвуку пажњу непријатељу, као и да га учине свесним присуства играча. Опрема и оружје се могу купити само помоћу дијаманата, иначе их је потребно извући из околине и победити непријатеље. Коришћено оружје ће се временом деградирати, на крају ће се накратко заглавити и мораће да се поправи да би поново радило, или трајно и мора да се одбаци.

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Убисофт Монтреал је наставио као главни програмер за серију, започевши производњу наставка под називом Far Cry 3, који је објављен 2012. Овај наставак би се вратио на тропско окружење прве игре, било одбацивање или полирање елемената игре који су имали помешану реакцију Far Cry 2 док побољшавате језгро игре.[4][5] Шакал је, упркос његовој мешаној репутацији међу фановима серијала, био почетак тренда да водећи харизматични антагонисти заузимају истакнуту улогу у причи и маркетингу.[6] Far Cry 2 је било прво велико издање које је користило Убисофтову коначно уобичајену филозофију дизајна одрживих франшиза са великим отвореним световима на хардверу за игре следеће генерације. Ова формула ће бити прихваћена у каснијим Far Cry играма, Assassin's Creed франшизи и некретнинама заснованим на раду Тома Кленсија.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Far Cry 2 Console Hands-On”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-17. 
  2. ^ Osborn, Chuck (October 2007). "Far Cry 2: Survival Guide to Africa". PC Gamer. Vol. 14, no. 10. Future plc. p. 24. ISSN 1080-4471.
  3. ^ „Far Cry 2 Interview: Ubisoft's Clint Hocking on Missions, Multiplayer Maps and Discarded Features | Shacknews”. web.archive.org. 2014-10-11. Архивирано из оригинала 11. 10. 2014. г. Приступљено 2022-08-17. 
  4. ^ Dyer, Mitch (2013-01-30). „The Development Secrets of Far Cry 3”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-16. 
  5. ^ а б „House of Dreams: The Ubisoft Montreal Story - IGN”. web.archive.org. 2014-03-02. Архивирано из оригинала 02. 03. 2014. г. Приступљено 2022-08-16. 
  6. ^ Driver, Dale; Purslow, Matt (2021-10-03). „How Far Cry's Iconic Villains Were Created”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2022-08-16.