Корисник:Nina2922/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Новајлија
Nina2922/песак
Ориг. називThe Rookie
ЖанрКриминалистичка драма Акција
Аутор
Улоге
Уводна тема„Kings & Queens” -ChinChin
ЗемљаСједињене Државе
ЛокацијаЛос Анђелес, Калифорнија
Језикенглески
Број сезона6
Број епизода106
Време трајања42–45 минута
Продукција
Извршни продуцент
  • Алекси Холи
  • Нејтан Филион
  • Марк Гордон
  • Николас Пепер
  • Мишел Чепмен
  • Џон Штајнберг
  • Лиз Фридлендер
  • Вилијам Норкрос
Продуцент
  • Мишел Греко
  • Патрик Маки
  • Марко Блек
  • Хелен Паи
  • Дијана Мендез Бушеј
ДистрибуцијаABC Signature
Perfectman Pictures
Lionsgate Television
Емитовање
ЕмитерABC
Премијерно
приказивање
16. октобар 2018. (2018-10-16) — још траје
НаследникНовајлија: Федералци (2022)

Новајлија (енгл. The Rookie) је америчка криминалистичка телевизијска серија. Аутор серије је Алекси Холи (енгл. Alexi Hawley). Серија прати Џона Нолана (енгл. John Nolan), човека у четрдесетим годинама, који постаје најстарији новајлија у Полицијској управи Лос Анђелеса (ЛАПД). Продуценти серије су ABC Signature i Lionsgate Television. Серија је заснована на стварном полицајцу Вилијаму Норкросу (енгл. William Norcross), који се преселио у Лос Анђелес 2015. године и придружио одељењу у својим средњим 40-им.

У серији глуме Нејтан Филион (енгл. Nathan Fillion), Алиса Дијаз (енгл. Alyssa Diaz), Ричард Т. Џонс (енгл. Richard T. Jones), Тајтус Мејкин (енгл. Titus Makin Jr), Мелиса О'нил (енгл. Melissa O'Neil), Мекиа Кокс (енгл. Mekia Cox), Шон Ешмор (енгл. Shawn Ashmore), Џена Деван (енгл. Jenna Dewan) и Ерик Винтер (енгл. Eric Winter). Серија се на ABC приказује од 16. октобра 2018. године.[1] У априлу 2024. године, потврђено је да ће серија имати седму сезону.[2]

Радња[уреди | уреди извор]

Серија прати Џона Нолана, 45-годишњег тек разведеног мушкарца из Пенсилваније, који се, девет месеци након што је помогао полицајцима током пљачке банке у свом родном граду, Фоксбургу, сели у Лос Анђелес да настави нову каријеру као полицајац у Полицијској управи Лос Анђелеса. Након што је дипломирао на Полицијској академији као најстарији новајлија у полицији, Нолан мора да се носи са опасном, непредвидивом природом свог посла и одлучан је да то учини у својој новој каријери, упркос изазовима.[3]

Главни глумац серије Нејтан Филион изјавио је током интервјуа да је драма инспирисана истинитом причом, јер је ЛАПД једна од само две агенције које примају нове официре старије од 37 година.[4]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Сезона Епизоде Оригинално емитовање Просечна гледаност

(у милионима)

Премијера Финале
1. 20 16. октобар 2018. 16. април 2019. 7.79[5]
2. 20 29. септембар 2019. 10. мај 2020. 8.19[6]
3. 14 3. јануар 2021. 16. мај 2021. 7.11[7]
4. 22 26. септембар 2021. 15. мај 2022. 6.44[8]
5. 22 25. септембар 2022. 2. мај 2023. 6.47[9]
6. 10 20. фебруар 2024. 21. мај 2024. Још није одређено

Улоге[уреди | уреди извор]

Нејтан Филион - главни глумац серије Новајлија

Главни ликови[уреди | уреди извор]

  • Нејтан Филион као Џон Нолан (енгл. John Nolan), nајстарији новајлија у Полицијској управи Лос Анђелеса (ЛАПД).[3] Студирао је на универзитету у Пенсилванији, али је одустао и почео да се бави грађевинским послом када је сазнао да је Сара (енгл. Sarah), његова девојка и касније супруга, трудна. У 45. години, Нолан је затворио своју грађевинску компанију у Пенсилванији и након што је ухватио осумњиченог за пљачку у банци у свом родном граду Фоксбургу у Пенсилванији, преселио се на запад да постане полицајац. Разведен је и има сина Хенрија (енгл. Henry). Нолан постаје официр за обуку, у каснијим сезонама, да подучава следећу генерацију полицајаца. Оженио се Бејли Нуне (енгл. Bailey Nune) у шестој сезони.
  • Алиса Дијаз као Анђела Лопез (енгл. Angela Lopez), ЛАПД детектив. Додељена је као официр за обуку Џексону Весту (енгл. Jackson West). Удаје се за Веслија Еверса (енгл. Wesley Evers) и постаје инспиративна детективка и мајка у каснијим сезонама.
  • Ричард Т. Џонс као Вејд Греј (енгл. Wade Grey), наредник и командир. Греј у почетку верује да Нолан можда мења каријеру због могуће кризе средњих година и сумња да је погодан за полицијски посао, али касније увиђа његов потенцијал. Греј је служио у војсци Сједињених Држава пре него што се придружио ЛАПД-у.
  • Мелиса О'Нил као Луси Чен (енгл. Lucy Chen), амбициозна новајлија која се бори да се докаже Тиму Бредфорду (енгл. Tim Bradford), свом официру за обуку. Она има 29 година, а родитељи су јој психолози који се противе њеном избору каријере. О'Нил такође глуми Лусиног двојника „Ђуиси” (енгл. „Juicy”) у каснијим сезонама. Касније се квалификује да постане тајни службеник и почиње да излази са Тимом.
  • Ерик Винтер као Тим Бредфорд (енгл. Tim Bradford), строг официр за обуку. Додељен је Луси као новајлији, задаје јој проблеме, али се понаша поштено према њој. Био је вођа одреда маринаца који је служио у Ираку и Авганистану пре него што се придружио ЛАПД-у. Винтер такође глуми Тимовог двојника „Дима” (енгл. „Dim”) у каснијим сезонама. Одустаје од патролних дужности да би имао везу са Луси и постаје службеник метроа.
  • Мекиа Кокс као Најла Харпер (енгл. Nyla Harper), Ноланов нови официр за обуку, чврста, искусна детективка која иза себе оставља четири године тајног рада да би се вратила патролном послу. Након тренинга Нолана и Арона, она се враћа детективском послу и склапа партнерство са Лопезовом.
  • Шон Ешмор као Весли Еверс (енгл. Wesley Evers), Адвокат са којим се Анђела у почетку сукобљава, али касније почиње да излази. Њих двоје се на крају венчају и имају сина по имену Џек (енгл. Jack) и ћерку. Касније се запослио као помоћник окружног тужиоца.
  • Џена Деван као Бејли Нуне (енгл. Bailey Nune), ватрогасац који се први пут појављује као Ноланов пратилац на Анђелином венчању, а касније постаје његова жена у шестој сезони. Пре него што се придружила Ватрогасној управи Лос Анђелеса, служила је у америчкој војсци.
  • Тру Валентино као Арон Торсон (енгл. Aaron Thorsen), новајлија који је био умешан у случај убиства у којем је проглашен невиним. Он долази из богате породице и био је интернет славна личност пре хапшења и суђења.
  • Лисет Чавез као Селина Хуарез (енгл. Celina Juarez), Ноланов нови новајлија.[10] Придружила се Академији како би решила убиство и нестанак своје сестре.

Бивши ликови[уреди | уреди извор]

  • Ејфтон Вилијамсон као Талија Бишоп (енгл. Talia Bishop), новопромовисани официр за обуку чији је први задатак Нолан. Амбициозна, труди се да постане детективка и нада се да ће на крају доћи до позиције шефа полиције. Она напушта ЛАПД након што су се појавиле информације о њеној прошлости, које је претходно скривала, и прете да ће зауставити њену каријеру.
  • Мерцедес Мејсон као Зои Андерсен (енгл. Zoe Andersen), капетан. Ноланов комадант,[11] веома брзо је напредовала, до тачке у којој је неки од њених официра виде више као шефицу него као колегу официра. Убијена је на дужности покушавајући да заштити Нолана од осветољубивог вође банде.
  • Тајтус Мејкин као Џексон Вест (енгл. Jackson West), новајлија и син команданта Персија Веста (енгл. Percy West), шефа Одељења за унутрашње послове ЛАПД-а. Врхунац своје класе на Полицијској академији, он је чврсто привржен ЛАПД-у и настоји да буде најбољи полицајац који може, јер жели да одржи традицију своје породице. Убијен је док је покушавао да заштити Анђелу.

Ликови по сезонама[уреди | уреди извор]

Лик Глумац Сезона
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Џон Нолан Нејтан Филион Главна
Анђела Лопез Алиса Дијаз
Вејд Греј Ричард Т. Џонс
Луси Чен Мелиса О'Нил
Тим Бредфорд Ерик Винтер
Најла Харпер Мекиа Кокс Главна
Весли Еверс Шон Ешмор Споредна Главна
Бејли Нуне Џена Деван Гост Главна
Арон Торсон Тру Валентино Споредна Главна
Селина Хуарез Лисет Чавез Споредна Главна

Продукција[уреди | уреди извор]

ABC је 26. октобра 2017. године издао непосредни налог за серију Новајлија (енгл. The Rookie), где главну улогу игра звезда Касла, Нејтан Филион.[3] Нејтан Филион и Алекси Холи су извршни продуценти, заједно са Марком Гордоном, Николасом Пепером, Мишел Чепмен и Џоном Штајнбергом.

Премијера серије била је 16. октобра 2018. године.[1] 10. маја 2019. серија Новајлија је добила другу сезону која је премијерно приказана 29. септембра 2019. године.[12] Трећа сезона серије настала је 21. маја 2020. године, а премијерно је емитована 3. јануара 2021. године.[13][14] 14. маја 2021. серија је добила четврту сезону која је премијерно приказана 26. септембра 2021. године.[15][16] Пета сезона серије настала је 30. марта 2022. и премијерно је приказана 25. септембра 2022.[17][18] 17. априла 2023. серија је добила шесту сезону која је премијерно приказана 20. фебруара 2024.[19][20] Дана 17. фебруара 2024. извршни продуцент Алекси Холи потврдио је у интервјуу да ће шеста сезона садржати десет епизода.[21] У априлу 2024. године, потврђено је да ће серија имати седму сезону.[2]

Са захтевом серије у октобру 2017, Филион је добио улогу Џона Нолана.[3] 7. фебруара 2018., Ејфтон Вилијамсон и Ерик Винтер добили су улоге Талије Бишоп и Тима Бредфорда.[22] Убрзо су их пратили Мелиса О'Нил као Луси Чен,[23] Ричард Т. Џонс као наредник Вејд Греј,[24] Тајтус Мејкин као Џексон Вест,[25] Алиса Дијаз као Анђела Лопез[26] и Мерцедес Мејсон као капетан Зои Андерсен.[11]

Пратећи пројекат[уреди | уреди извор]

ABC је 8. фебруара 2022. године наручио пилот епизоду за планирани ФБИ спиноф серије у којој глуми Ниси Неш (енгл. Niecy Nash).[27] 9. марта 2022., Кат Фостер (енгл. Kat Foster) и Феликс Солис (енгл. Felix Solis) придружили су се глумачкој екипи сипинофа.[28] Истог месеца се придружио и Френки Фејзон (енгл. Frankie Faison).[29] ABC је 13. маја 2022. године дао захтев за серију под насловом Новајлија: Федерлаци (енгл. The Rookie: Feds).[30]

Новајлија: Федерлаци су емитовани од 27. септембра 2022. до 2. маја 2023. године.[31] Новајлија: Федерлаци је отказан 9. новембра 2023., након једне сезоне као последица штрајкова.[32]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б The Rookie, Nathan Fillion, Alyssa Diaz, Richard T. Jones, eOne Television, Perfectmon Pictures, ABC Signature, 2018-10-16, Приступљено 2024-05-12 
  2. ^ а б „The Rookie season 7 release date”. The Economic Times. 2024-04-17. ISSN 0013-0389. Приступљено 2024-05-12. 
  3. ^ а б в г Andreeva, Nellie (2017-10-26). „Nathan Fillion To Star In ‘The Rookie’: ABC Lands Cop Dramedy From Alexi Hawley & The Mark Gordon Co. With Series Order”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  4. ^ Nathan Fillion Talks ABC's "The Rookie" (на језику: енглески), Приступљено 2024-05-12 
  5. ^ Moraes, Lisa de (2019-05-21). „2018-19 TV Season Ratings: CBS Wraps 11th Season At No. 1 In Total Viewers, NBC Tops Demo; ‘Big Bang Theory’ Most Watched Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  6. ^ Porter, Rick (2020-06-04). „TV Ratings: 7-Day Season Averages for Every 2019-20 Broadcast Series”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  7. ^ Porter, Rick (2021-06-08). „2020-21 TV Ratings: Complete 7-Day Ratings for Broadcast Network Series”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  8. ^ Porter, Rick (2022-06-09). „2021-22 TV Ratings: Final Seven-Day Numbers for Every Network Series”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  9. ^ Porter, Rick (2023-06-07). „TV Ratings 2022-23: Final Seven-Day Averages for Every Network Series”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  10. ^ Garrison, Anna (2022-09-25). „Celina Juarez Is John Nolan's New Trainee in 'The Rookie' — What to Know”. Distractify (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  11. ^ а б Petski, Denise (2018-02-27). „‘The Rookie’: Mercedes Mason Cast In Nathan Fillion’s ABC Light Drama Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  12. ^ Mitovich, Matt Webb (2019-05-10). „The Rookie Renewed for Season 2”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  13. ^ Andreeva, Nellie (2020-11-19). „ABC Sets 2021 Scripted Series Premiere Dates; ‘The Rookie’ & ‘Call Your Mother’ Join Schedule, ‘Grey’s’-Led Thursday Returns In March, ‘Black-ish’ Back On Tuesday”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  14. ^ White, Peter (2020-05-21). „ABC Renews 13 Series, Including Freshmen ‘Stumptown’ & ‘Mixed-ish’, For 2020-21 Season”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  15. ^ Petski, Denise (2021-05-14). „‘The Rookie’ Renewed For Season 4 By ABC”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  16. ^ Pedersen, Erik (2021-07-15). „ABC Fall Premiere Dates: New ‘Wonder Years’ & ‘Queens’ Join ‘Grey’s Anatomy’, ‘Good Doctor’, ‘Bachelorette’, ‘Goldbergs’ & More”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  17. ^ Rosario, Alexandra Del (2022-03-30). „‘The Rookie’ Renewed For Season 5 By ABC”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  18. ^ Rice, Lynette (2022-06-16). „ABC Sets Fall Premiere Dates; Tom McCarthy’s New Drama ‘Alaska Daily’ To Follow ‘Grey’s Anatomy. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  19. ^ Rice, Lynette (2023-04-17). „‘The Rookie’ Renewed For Season 6 By ABC”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  20. ^ Mitovich, Matt Webb (2023-11-16). „ABC Announces Post-Strike Return Dates for Grey’s Anatomy, 9-1-1, Abbott Elementary, The Rookie and 10 Others”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  21. ^ Mitovich, Matt Webb (2024-02-17). „The Rookie Boss Teases Harper/Lopez as ‘Cagney & Lacey,’ a Hidden Season 6 Pregnancy and More”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  22. ^ Otterson, Joe (2018-02-07). „ABC Drama ‘The Rookie’ Casts Afton Williamson, Eric Winter”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  23. ^ Petski, Nellie Andreeva,Denise; Andreeva, Nellie; Petski, Denise (2018-02-08). „‘The Rookie’: Melissa O’Neil To Co-Star In Nathan Fillion’s ABC Light Drama Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  24. ^ Andreeva, Nellie (2018-02-13). „‘The Rookie’: Richard T. Jones Cast In Nathan Fillion’s ABC Light Drama Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  25. ^ Petski, Denise (2018-02-15). „‘The Rookie’ ABC Casts Titus Makin; Xavier De Guzman In ‘Take Two. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  26. ^ Petski, Denise (2018-02-23). „‘The Rookie’: Alyssa Diaz Cast In Nathan Fillion’s ABC Light Drama Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  27. ^ Andreeva, Nellie (2022-02-08). „‘The Rookie’ Gets FBI Spinoff Starring Niecy Nash With Two-Episode Backdoor Pilot At ABC”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  28. ^ Andreeva, Nellie (2022-03-09). „Kat Foster & Felix Solis Join ‘The Rookie’ Spinoff, Will Appear In ABC’s Two-Episode Backdoor Pilot”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  29. ^ Andreeva, Nellie (2022-03-15). „Frankie Faison Joins ‘The Rookie’ Spinoff, Will Guest Star In ABC’s Two-Episode Backdoor Pilot”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  30. ^ Goldberg, Lesley (2022-05-13). „‘The Rookie’ Spinoff, Hilary Swank Drama and Gina Rodriguez Comedy a Go at ABC”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  31. ^ Rice, Lynette (2022-06-16). „ABC Sets Fall Premiere Dates; Tom McCarthy’s New Drama ‘Alaska Daily’ To Follow ‘Grey’s Anatomy. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 
  32. ^ Cordero, Rosy (2023-11-10). „‘The Rookie: Feds’ Canceled By ABC After One Season”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-12. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]