Корисник:ProCredit a.d. Beograd/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

PROCREDIT BANK SRBIJA[уреди | уреди извор]

ProCredit Bank a.d. Srbija je razvojno orijentisana komercijalna banka, koja pruža kompletnu uslugu najvišeg kvaliteta stanovništvu, kao i malim i srednjim preduzećima.  Kroz odgovorno bankarsko poslovanje trudi se da doprinese održivom razvoju.  Članica je ProCredit grupe, koja posluje u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, kao i u Južnoj Americi, te je predvođena matičnom kompanijom ProCredit Holding, sa sedištem u Frankfurtu, koji je ujedno i jedini akcionar banke.

ProCredit Srbija - Centrala na Novom Beogradu, Milutina Milankovića 17
Tip Akcionarsko društvo/ Banka
Osnovana 2001.
Matična kuća Frankfurt, Nemačka
Kapital/ aktiva € 1,258,374,762 (2022)
Broj zaposlenih 400
Proizvodi Finansijske usluge
Matična kuća ProCredit Holding
Website www.procreditbank.rs

Biznis model – misija[уреди | уреди извор]

ProCredit Bank a.d. Belgrade na tržištu Republike Srbije posluje od 2001. godine, kao deo ProCredit grupe, te pruža finansijske usluge najvišeg kvaliteta mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i stanovništvu. Jedna je od prvih banaka, u Srbiji, koja je sa tradicionalnog načina poslovanja prešla na digitalni, te je ProCredit sada prepoznata kao 100% online banka za fizička lica. Banka se u svom poslovanju pridržava osnovnih principa: negovanje transparentne komunikacije sa klijentima, ne promoviše se potrošačko kreditiranje, te se pružanje usluga zasniva na razumevanju situacije svakog klijenta ponaosob, kao i na temeljnoj finansijskoj analizi.

ProCredit je u Srbiji prepoznata kao prvi izbor privrednika. U svom poslovanju najviše se fokusira na mala i srednja preduzeća, zbog uverenosti da upravo taj sektor doprinosi otvaranju novih radnih mesta i daje ključni doprinos privrednim granama u kojima posluje. Takođe, banka je prepoznata i u finansiranju poljoprivrednog sektora, s obzirom da je skoro 1/3 agro kredita u Srbiji isplaćena od strane ProCredita.

Nudeći razumljive i dostupne štedne, elektronske bankarske usluge, te ulaganjem u finansijsku edukaciju, ProCredit ima za cilj promovisanje kulture štednje i finansijske odgovornosti, koje doprinose većoj stabilnosti i odgovornosti. Banka se fokusira na održiv prinos, a ne na kratkoročno povećanje profita.

Odgovornim poslovanjem ProCredit se trudi da doprinese održivom razvoju, a aktivno se zalaže za upotrebu energetski efikasnih i održivih rešenja, kao i promociju cirkularne ekonomije. Banka aktivno učestvuje u finansiranju zelenih projekata, a o tome jasno govori portfolio – „green portfolio“ banke iznosi 14% od ukupnog portfolia.

Akcionari banke[уреди | уреди извор]

ProCredit Holding, iz Frankfurta,  matična je kompanija i jedini akcionar ProCredit banke Srbija sa 100% akcija.

ProCredit Holding osnovan je 1998. godine kao razvojno orijentisana investiciona kompanija, sa željom  da uspostavi nove standarde u mikrofinansiranju. Kompanija je osnovana od strane jedne od prvih konsultantskih firmi za razvoj finansija Zeitinger Invest GmbH, kao i bankarske grupe KfW, DOEN fodacije, IFC-a, TIAA i drugih.

Rukovodstvo banke[уреди | уреди извор]

Rukovodstvo ProCredit Bank a.d. Beograd čine:

·        Igor Anić – predsednik Izvršnog odbora

·        Ivan Smiljković – član Izvršnog odbora

·        Nemanja Tomić – član Izvršnog odbora

Predsednik Skupštine akcionara ProCredit Bank a.d. Beograd:

·        Ms Sandrine Massiani

Članovi Upravnog odbora ProCredit Bank a.d. Beograd:

·        Dr. Gian Marco Felice, predsednik

·        G-din Goran Živkov, član

·        G-din Hubert Spechtenhauser, član

·        G-din Rainer Ottenstein, član

·        G-đa Suzannah Herring Carr, član


Organizaciona struktura ProCredit Bank Srbija prikazana je putem sledeće šeme.

Poslovna etika i korporativne vrednosti[уреди | уреди извор]

ProCredit banka ima za cilj da napravi razliku ne samo u segmentu kvaliteta finansijskih usluga, već pre svega u pogledu poslovne etike i ekoloških pitanja koja su potpuno integrisana u poslovni model banke.


Korporativne vrednosti imaju ključnu ulogu u tome, te se banka vodi sa pet ključnih principa, prema kojima posluju sve banke u okviru ProCredit grupe:


1.       Transparentnost

Klijentima, zaposlenima i javnosti banka pruža transparentne informacije, te se trudi da klijenti razumeju sve pojedinosti ugovora. Takođe, banka je angažovana na polju finansijske edukacije, a sve u cilju podizanja svesti o netransparentnosti finansijskih ponuda.

2.       Kultura otvorene komunikacije

Komunicira  se na fer, otvoren i konstruktivan način.

3.       Društvena odgovornost i tolerancija

Banka posmatra celokupnu finansijsku situaciju klijenta, kako bi se izbegla prezaduženost, te kako bi se pružile odgovarajuće finansijske usluge. Sa klijentima se komunicira uz uvažavanje i toleranciju.

ProCredit ne pruža finansijske usluge pojedincima ili kompanijama ukoliko se sumnja da praktikuju nebezbedan rad, po ljude ili životnu sredinu ili se kosi sa moralnim principima. Ovaj deo poslovanja regulisan je uz listu isključenih aktivnosti.

4.       Visoki profesionalni standardi

Zaposleni preuzimaju ličnu odgvornostza kvalitet svog rada, te konstantno rade na profesionalnom usavršavanju.

5.       Lični integritet i posvećenost

Poptuna iskrenost očekuje se od svih zaposlenih, a to je osnova korporativne kulture na nivou cele grupe.

Na nivou ProCredit grupe utemeljeni su standardi ponošanja, a sve je obuhvaćeno u kodeksu ponašanja,  a svaki zaposleni je dužan da se odnosi u skladu sa tim.

Online pristup[уреди | уреди извор]

ProCredit je među prvima prepoznala potrebe savremenog društva, te je 2020. godine postala jedna od prvih online banaka na tržištu Republike Srbije.

Banka je danas  okrenuta digitalnim kanalima, dok klijenti imaju mogućnost korišćenja Zona 24/7, kojih trenutno u Srbiji ima 16. U ProCreditu se sve obavlja potpuno online – otvoranje računa, podnošenje zahteva za kredit, dozvoljeni minus, otvoranje štednje i sl.

Komunikacija sa klijentima[уреди | уреди извор]

Novi način poslovanja iziskivao je i promene u komunikaciji sa klijentima. Tako je danas ProCredit banka klijentima dostupna na gotovo svim društvenim mrežama – Facebook, Instagram, LinkedIn, Viber community.


Iako su Online centar i zvanični sajt banke prepoznati kao prvi kanali komunikacije, klijenti sve češće upite postavljaju i preko društvenih mreža.

Ekološki pristup[уреди | уреди извор]

Sve banke koje pripadaju ProCredit Grupi primenjuju visoke standarde po pitanju uticaja svojih poslovnih aktivnosti na životnu sredinu, kako kroz internu edukaciju i informisanje zaposlenih, tako i kroz sve ostale aktivnosti banke. Principi zaštite životne sredine koje banka svakodnevno primenjuje sadržani su i u Politici zaštite životne sredine.

Energetski efikasno vozilo ProCredit banke

U svom radu ProCredit primenjuje interni pristup očuvanja životne sredine, a koji čine tri stuba –interni sistem upravljanja životnom sredinom, upravljanje ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju i zeleno finansiranje.

Interni sistem podrazumeva praćenje potrošnje električne energije i drugih resursa u banci (papir, voda…), njihovo plansko i sistemsko smanjivanje, te podizanje svesti među zaposlenima, ali i saradnju sa „zelenim“ dobavljačima.  ProCredit je prvi veliki kupac „zelene“ struje, sa garancijom porekla, zahvaljujući ugovoru koji je banka potpisala sa Elektro-privredom Srbije. Banka je na krovu svoje centrale u Beogradu postavila solarnu elektranu, dok se vozni park sastoji isključivo od ekološki automobila. Takođe, Služba za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, koja je odgovorna za upravljanje i praćenje naših rezultata u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i zeleno kreditiranje klijenata, predstavlja veoma važan deo banke. Takođe, kroz Impact report ProCredit grupa prikazuje svoje godišnje rezultate na polju održivog poslovanja.

Upravljanje ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju predstavlja stalnu procenu kreditnog portfolija prema kriterijumu zaštite životne sredine, ali i socijalnu odgovornost klijenata. Ovaj deo obuhvata dubinsku analizu svih privrednih aktivnosti koje nose potencijalni rizik po životnu sredinu.

Zeleno finansiranje predstavlja niz proizvoda i usluga, a što podrazumeva kredite za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ostale mere zaštite životne sredine za preduzeća, gazdinstva i stanovništvo. ProCredit u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) promoviše GEFF kreditnu liniju, što je jedan od najpopularnijih proizvoda banke.

Zeleni portfolio banke iznosi 14%, od ukupnog portfolia banke, što je oko 200 mio €.

ProCredit banka finansirala je izgradnje solarnih elektrana Solaris 1 i Solaris 2, a takođe je finansirala i prvu bifacijalnu elektranu na zemlji u Srbiji – DelaSol, u Lapovu.

Saradnja sa finansijskim institucijama[уреди | уреди извор]

ProCredit banka sarađuje sa brojnim finansijskim institucijama, kao što su: EBRD, EIB, CEB, Proparco, EFSE, GGF, EIF, BlueOrchard I druge.

Kampanje i zanimljivi projekti[уреди | уреди извор]

Tokom dve decenije poslovanja u Srbiji, ProCredit se uvek trudila pre svega da odgovori na potrebe klijenata, ali i da podigne svest o značajnim društvenim i ekonomskim pitanjima, te je svojim kampanjama uvek imala za cilj da pošalje određenu poruku.

Tvoja online banka[уреди | уреди извор]

TV kampanja pod sloganom „Tvoja online banka – Banka koju ne vidiš, a uvek je tu!“, izašla je krajem 2021. godine, baš u trenutku prelaska na digitalni način poslovanja. Glavnu ulogu tumačila je poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić, pored koje su se u spotu pojavljivali i Vesna Čipčić, Bojana Ordinačev i Lazar Dubovac. Svrha kampanje bila je da kroz porodične odnose prikaže jednostavnost korišćenja bankarskih usluga – online bankarstvo je toliko jednostavno da će ga čak i starije, digitalno manje pismene, generacije razumeti.

ProBudi uspeh[уреди | уреди извор]

Početkom 2023. godine ProCredit je predstavila novu kampanju pod sloganom „ProBudi uspeh“, gde glavnu rolu ima Nikola Jokić. TV kampanja prikazuje jednog od najuspešnijih košarkaša sveta i banku kao partnere koji dele iste vresnosti.  

PROvozaj se[уреди | уреди извор]

U toku 2022. godine banka je imala akciju pod nazivom „Provozaj se!“, u kojoj je svojim pratiocima na društvenim mrežama dodeljivala bicikle nekoliko puta mesečno. Ova akcija je imala za cilj da podigne svest među građanima o zagađenju životne sredine, te da ih podstakne da umesto automobila koriste druge vrste prevoza.