Корисник:Radaec/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Осмерац (Веслање)[уреди | уреди извор]

Осмерац је веслачки чамац који се користи у такмичарском спорту, веслању. Дизајниран је за осам веслача, који брод покрећу веслима, а њиме управља кормилар.

слика осмерца

Сваки од осам веслача има по једно весло. На левој страни су четири веслача (десна страна весала) и четири на десној страни (лева страна весала).[1] Кормилар управља бродом помоћу кормила и обично седи на крми брода. Због брзине чамца, генерално се сматра несигурним веслати без кормилара. Тркачки чамци су дуги, уски и широко полукружног пресека како би смањили отпор на минимум. Првобитно направљени од дрвета, чамци су данас готово увек израђене од композитног материјала (обично пластике ојачане карбонским влакнима) ради предности у погледу чврстоће и тежине. Осмерци имају пераје на задњем делу, како би се спречило окретање и нагињање и да би се олакшала употреба кормила. Опрема се распоређује наизменично дуж чамца, тако да силе делују асиметрично на сваку страну чамца. Ако се весла "скул" чамац, сваки са по два весла, комбинација се назива осмерац скул. У скул чамцу, ауслегери респоређени су са обе стране, да би се силе на чамцу распореде. Римен чамац мора бити тврђи да би поднео неизједначене силе, па захтева веће чврстину, што значи да мора бити тежи и спорији од скул чамца. Међутим, скул осмерци се не користе на главним такмичењима.

Осмерци на крају трке Оксфорда и Кембриџа 2002. године

„Осмерац“ је једна од класа коју је признала Међународна веслачка федерација и једна од дисциплина на Олимпијским играма.[2] Прва трка олимпијских осмераца одржана је 1900. године, а победиле су Сједињене Америчке Државе.

Осмерац на реци Северн

Такође види[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]