Корисник:Saisai9777/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Какегуруи- компулзивни коцкар[1] (јапански: 賭 ケ ク ル イ) је јапанска серија манги коју је написао Хомура Кавамото, а илустровао Тору Наомура. Започела је сериализацију у Скуер Еникс-овом Ганган Џокеру[2] у марту 2014. Издвојена манга, Какегуруи Близанац, започела је серијализацију у Ганган Џокеру у септембру 2015. године.

Аниме телевизијска адаптација МАПА[3] емитована је у Јапану од јула до септембра 2017. године, а драмска адаптација уживо у Јапану 2018. Друга сезона, под називом Какегуруи ××, емитована је од јануара до марта 2019. године.

Логотип манга и аниме серије Какегуруи

У Северној Америци, манга је лиценцирана за издање на енглеском језику од стране Јен Преса. Аниме је лиценцирао и стримовао Нетфликс[4] ван Јапана.

Садржај[уреди | уреди извор]

Дешавање[уреди | уреди извор]

Радња је смештена у приватној академију Хјакау,школу високе класе у којој су смештена деца најбогатијих и најутицајнијих људи Јапана и која има бројне будуће вође и професионалце међу студентима. Међутим, хијерархију ученика у овој школи не одређују академске перформансе или спортске способности, већ коцкање. Студенти су рангирани према новчаним доприносима савету ученика, који подстичу замршени систем коцкања у којем се студенти слободно кладе један у други након наставе. Они који победе зарађују популарност, престиж и везе, док они који губе и упадају у дугове постају „кућни љубимци“ робови хировима остатка студентског тела, надимка „Псић“ или „Маца“ („Фидо“ или „Рукавице ”У синхронизацији) у зависности од пола и идентификоване огрлицом око врата. Кућни љубимци који до матуре не могу да измире дугове добијају „Животни распоред“ који им диктира будућност,будући да животима плаћају дугове.

Заплет[уреди | уреди извор]

Студент друге године Јумеко Јабами,на први поглед је весела и интелигентна средњошколка, али дубоко у себи је компулзиван коцкар који се коцка за узбуђење, за разлику од ученика који то чине због финансијске или друштвене користи. Необуздана правилима или логиком и са изузетном способношћу посматрања да види кроз коцкарске преваре, она брзо нарушава хијерархију школе, скрећући пажњу студентског већа који махнито покушава да је затвори.

Медији[уреди | уреди извор]

Манга[уреди | уреди извор]

Кавамото и Наомура покренули су мангу у антологијском часопису ГанганЏокер Скуер Еникса. марта 2014. Скуер Еникс је своја поглавља објединио у појединачне томове.Први том је објављен 22.октобра 2014 године.Од 22.јуна 2020. објављено је тринаест томова.

На Аниме Изложби 2015,Јен Прес је објавио да су лиценцирали мангу за издање на енглеском језику у Северној Америци.

Одзив[уреди | уреди извор]

Од фебруара 2019. године, манга[5] је имала више од 5 милиона примерака у штампи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Kakegurui - Compulsive Gambler Anime's Video Confirms Summer Debut, TECHNOBOYS PULCRAFT GREEN-FUND Music”. Anime News Network (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-30. 
  2. ^ „Kakegurui Manga Gets 4-Panel Comedy Spinoff Series”. Anime News Network (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-30. 
  3. ^ Inc, Natasha. „学園ギャンブル「賭ケグルイ」TVアニメ化!制作はMAPPA”. コミックナタリー (на језику: јапански). Приступљено 2020-12-30. 
  4. ^ „Netflix to Premiere Kakegurui Anime Outside of Japan in 2018”. Anime News Network (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-30. 
  5. ^ „Roundup of Newly Revealed Print Counts for Manga, Light Novel Series - February 2019 (Updated)”. Anime News Network (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-30.