Корисник:Sandrakrsman/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Библиотека у 21. веку је књига аутора Питера Брофија. Књига је подељена у два дела. У првом, аутор настоји да да могуће одговоре на питање: Шта је библиотека?

У другом делу, бави се библиотекама будућности. Почетна забринутост над судбином библиотека као и библиотекара и информационих стручњака у будућности, током поглавља ове књиге прераста у оптимизам. Дакле библиотека ће преживети тако што ће омогућити коегзистенцију традиционалних и електронских извора информација и саму себе утолико трансформисати.

Концепт хибридне библиотеке или сложене библиотеке која је у стању да пружи подједнако квалитетне услуге на пољу аналогних и дигиталних информационих објеката (термин уведен у књизи), једини је одржив и уједно модел библиотеке будућности. У проналажењу места у информационом свету будућности, библиотеци би доста требало да помогну мерење успешности као и менаџмент квалитета, процеси са којима се полако упознаје и наше библиотекарство. Технолошке претпоставке са којима би требало да се суочи библиотека у 21. веку подразумевају: интероперабилност, проширење постојећих библиотечких система, HML, RDF, системе метаподатака, е-пословање и друго.

Овладавање овим технологијама библиотеку чини спремном за посредовање између универзума информација и универзума корисника, што јој потенцијално нуди средишње место у друштву будућности. Да ли ће то бити тако, највише зависи од библиотекара, њихових знања и вештина, као и спремности да препознају и одговоре на захтеве два околна универзума.

Можда је ово и најзначајнија порука књиге, да је пут библиотека у рукама библиотекара и да се итекако може утицати на његов ток и брзину кретања.[1]

  1. ^ Brofi, Piter. [www.nb.rs „Biblioteka u dvadeset prvom veku”] Проверите вредност параметра |url= (помоћ).