Resource description framework

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са RDF)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

RDF (engl Resource description framework) je frejmvork za opisivanje Web resursa kao sto su titl, autor, promena datuma, sadržaj, informacije o autorskim pravima Web strane. RDF je stvoren da se čita i razume od strane kompjutera, a ne da se prikazuje ljudima. RDF/XML je definisan od strane W3C-a (World Wide Web Consortium). RDF/XML nam omogućava da predstavimo RDF graf u obliku XML dokumenta. RDF identifikuje stvari koristeći Web identifikatore (URI-e) i opisuje sredstva pomoću svojstva i vrednosti property-a.

Uvod u RDF[уреди | уреди извор]

Model RDF podataka obezbeđuje apstraktni, konceptualni okvir za definisanje i upotrebu metadata podataka. Konkretna sintaksa je od velikog značaja kada kreiramo i kasnije rezmenjujemo metadatu. Specifikacija RDF koristi Extensible Markup Language [XML] enkoding kao sopstvenu sintaksu za razmenu podataka. Sintaksa uptrebljena u ovom dokumentu je proširena Bakus-Naur notacija izraza (Extended Backus-Naur Form ili skraćeno EBNF) notacije dokumenta specifikacije RDF-a, EBNF je ovde upotrebljena zbog ljudske čitljivosti koda. Sve sintaksne fleksibilnosti XML-a su takođe implictno uključene kao na primer pravila razmaka pri pisanju koda, upotreba (') ili navodnika ("), osetljivost na mala i velika slova i slično.

Graf[уреди | уреди извор]

RDF graf sadrži čvorove i označene usmerene lukove koji povezuju parove čvorova. Sve ovo je predstavljeno kao skup RDF trojki gde svaka trojka sadrži čvor subjekat, predikat i čvor objekat. Čvorovi su: RDF URI reference, RDF literali ili su prazni čvorovi. Predikati su RDF URI reference i mogu biti interpretirani ili kao veza izmedju dva čvora ili kao definisane vrednosti atributa za neke subjekte čvora.

Da bi kodirali graf u XML-u, čvorovi i predikati moraju biti predstavljeni preko XML termina - imena elementa, imena atributa, sadržaj elementa i vrednost atributa. RDF/XML koristi XML Qnames-ove koji su definisani u Namespace-ovima u okviru XML-a kako bi se predstavile RDF URI reference. Svi Qnames-ovi imaju ime namespace-a koje je URI referenca i kratko (skraćeno) ime.

Dodatna literatura[уреди | уреди извор]

  • W3C's RDF at W3C: specifications, guides, and resources
  • RDF Semantics: specification of semantics, and complete systems of inference rules for both RDF and RDFS

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]