Корисник:Sara Simic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Касна ноћна сцена на Међународном фестивалу балона у Албукеркију

Међународни фестивал балона у Албукеркију је годишњи фестивал врућих ваздушних балона који се одржава у Албукеркију, Новом Мексику, током почетка октобра. Фестивал балона је деветодневни догађај који се дешава у првој пуној недељи октобра, и има преко 500 врућих ваздушних балона сваке године, далеко од својих почетака са само 13 балона 1972. године.[1] Овај догађај је највећи фестивал балона на свету, следи га Велики мондијал ваздуха у Француској и Међународни фестивал балона у Леону, у Мексику.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Фестивал балона почео је 1972. као врхунац прославе 50. рођендана радија 770 КОБ. Менаџер радијске станице, Дик Меки, питао је Сида Катера, власника службе летења резача и првог човека који је имао врући ваздушни балон у Новом Мексику, да ли би КОБ могао користити његов нови врући ваздушни балон као део прославе. Њих двојица су почели да разговарају о балонима, уз разговор и помоћ од Оскара Краца, и Меки је питао колико је било највеће окупљање врућих ваздушних балона до тада (било је 19 балона у Енглеској). Крац је питао: „Можемо ли довести 19 овде?” Катер је пристао да покуша. Добио је обећања од 21 пилота, али лоше време је спречило неке од њих да стигну на време. Први фестивал на крају се завршио као окупљање 13 балона 8. априла 1972, који је спонзорисао КОБ. Први догађај одржан је на паркингу тржног центра Коронадо са 20.000 посетилаца и са балонима из Аризоне, Калифорније, Ајове, Мичигена, Минесоте, Неваде и Тексаса који су учествовали. Меки, Катер и Крац су три човека који су првобитно започели трке балона. Први фестивал је укључивао „Трку балона птица тркачица - којот" са 1 балоном који је био „птица тркачица", а остали су били „којот" балони (балон „птица тркачица" је заправо био осликан ликовима оба Варнер Брос. лика). Победник трке - „којот" који је слетео најближу птицу тркачицу - био је Дон Пикард, који је летео балоном своје компаније. Ова трка се наставља као део фестивала балона и данас.

Велика зелена мачка, фестивал 2007

Наредне године Албукерки је домаћин првог светског првенства у врућим ваздушним балонима у фебруару и фестивал постаје међународни догађај. 1975. године Албукерки је разматрао поновно домаћинство светског првенства, али је догађај био заказан за октобар. Зато је фестивал померен да се поклопи са првенством. Да би одржао интересовање за Албукеркијеву кандидатуру за домаћинство првенства, балон рели је одржан у фебруару те године. Будући да је јесен много боље време за летење него фебруар, догађај је остао у раној октобарској сезони до данашњих дана.

Фестивал балона је растао сваке године деценијама, и данас је највећа конвенција балона на свету. Број регистрованих балона достигао је врхунац од 1.019 у 2000. години, што је навело одбор фестивала балона да ограничи број на 750 почевши од 2001.[3] године, наводећи жељу за „квалитетом над квантитетом". Лимит је промењен на 600 у 2009. години, наводећи недавни раст у граду и губитак зона за слетање. Током фестивала, на било који дан, до 100.000 посетилаца може бити на пољу лансирања где им се пружа ретка прилика да посматрају процедуре пуњења и полетања. Безброј људи се окупља на местима за слетање широм града како би посматрали долазак балона. Лимит је повећан на 1.000 у 2011. години.

Блиски сусрет два балона, фестивал 2007

Фестивал балона 49. издање, као и већина јавних окупљања у 2020. години, одложено је за једну годину због пандемије КОВИД-19. Настављено је наредне године.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Јутарња патрола[уреди | уреди извор]

Јутарња патрола је почела на фестивалу балона 1978. године, када су два калифорнијска балонара развила системе осветљења који им омогућавају да лете ноћу. Пилоти јутарње патроле полећу пре изласка сунца и лете док није довољно светло да виде места за слетање. Остали балонари цене јутарњу патролу јер могу да посматрају балоне и рано добију представу о брзинама ветра и правцима на различитим висинама.

Масовно уздизање[уреди | уреди извор]

Масовно уздизање, 2006

Један од највећих догађаја на фестивалу, где сви учествујући балони полећу у два таласа, испуњавајући небо стотинама балона одједном. Директори лансирања, познати и као „зебре" због својих црно-белих пругастих униформи, служе као „саобраћајни полицајци", координирајући лансирање како би балони напустили поље на сигуран и координиран начин. Први талас масовног уздизања обично почиње око 7 сати ујутру, око времена изласка сунца у Албукеркију почетком октобра.

Уметничка визија[уреди | уреди извор]

Многи локални уметници користе балоне као омиљену тему за своје слике. Балони често слећу у квартове Албукеркија. Многи становници посматрају балоне из удобности својих дворишта.

Родео специјалних облика[уреди | уреди извор]

Многи необични, јединствено обликовани балони се истовремено лансирају. Неке од најпознатијих фигура укључују краву музару, кочију, близанце пчеле и многе друге као што су лименке сока и животиње. Ово је најпопуларнији део догађаја јер породице могу видети како балони могу бити различити по облицима и величинама.

Сјајни балон[уреди | уреди извор]

Главни чланак: Светлост балона

Велики број балона осветљен је ноћу својим пропан горионицима. Они стоје мирно и не узлијећу током ових догађаја. „Гловио" је ноћно осветљење за балоне специјалних облика. Вечерња светлосна осветљења балона често прате ватромети.

Родео специјалних облика, 2008

Специјални догађаји и такмичења[уреди | уреди извор]

Различити догађаји попут:

  • Фестивал изазов, игра у којој балонисти покушавају да спусте маркер што ближе циљу.
  • Трка гасних балона „изазов Америке", где се специјални гасни балони за дуготрајне летове напуне и затим лансирају. Победник трке је балон који пређе најдужу удаљеност. Неки балони у трци су отишли чак до Канаде и источне обале САД-а.
  • „Лет нација масовног уздизања", где балонари из сваке државе лансирају, један по један, уз своју националну химну и махање заставом своје земље.
  • Друга такмичења у управљању, вештини и брзини.
  • Музички фестивал, фестивал позива уметнике за концерте и представе.[4]
  • Јахач дуге, званични балон вожње које људи могу резервисати и уживати.[5]

Локални утицај[уреди | уреди извор]

Конвенција је такође постала значајан приказ културе и историје Новог Мексика и обухвата бројне културне изложбе. Фестивал је једна од највећих туристичких атракција у Албукеркију и представља главни извор прихода за град и локалне бизнисе. Албукерки такође има највише балонара који су становници државе, преко 300 људи.[6] 2015. године, фестивал је забележио 955.703 посетилаца.[7] Типично, туристи и посетиоци фестивала праве хиљаде фотографија балона, па није изненађујуће што је фестивал годинама спонзорисана од стране Кодака и добила назив, Кодак међународни фестивал балона у Албукеркију, иако се тај назив обично користио само у штампаним огласима и на званичним сувенирима.[8] 2018. године, фестивал је представио Канон, јапанска компанија за камере и сликање.[9]

Албукерки кутија[уреди | уреди извор]

Дијаграм ефекта кутије Албукерки када су услови оптимални

Успех фестивала делом зависи од хладних јутарњих температура у Албукеркију у октобру и Албукерки „кутије". „Кутија" је скуп предвидивих ветрова који се могу искористити за навигацију балонима. На ниским надморским висинама ветрови обично дувају северно (са севера), али на већим висинама обично дувају јужно.[10] Балонари користе ове ветрове да навигирају у вертикалним „кутијама": лагано се уздижу са места лансирања, крећу се на југ, даље се уздижу, крећу се на север, спуштају се, и понављају „кутију" или слете назад на место лансирања или веома близу њега. Током догађаја који укључују циљеве на терену, као што је „ухвати кључ" (где пилоти покушавају да ухвате награде, укључујући сет кључева за нови аутомобил, са врха високих, флексибилних стубова), није необично видети исти балон како пролази 5 или 6 пута поред циљева, једноставно користећи „кутију" да се враћа на поље.

Локација[уреди | уреди извор]

Парк фестивала балона, са ког се балони лансирају, налази се на северном рубу града. Парк је поливалентно поље и домаћин је многих других догађаја током године.[11] Године 2005. отворен је Музеј балона Андерсон - Абрузо у Албукеркију на истом месту.[12] Музеј је посвећен историји, науци, спорту и уметности балонарења и другим иновативним облицима летења.

Узлетање балона, 2019

Организација[уреди | уреди извор]

Фестивал балона организује Међународни фестивал балона у Албукеркију, инц - непрофитна организација по члану 501(ц)(3).[13]

Заштитни знак[уреди | уреди извор]

Међународни фестивал балона у Албукеркију, инц поседује заштитни знак за име „фестивал балона".[14]

Колизија са радио торњем 2004[уреди | уреди извор]

9. октобра 2004. године, приликом слетања, балон са сликом димног медведа сударио се и заплео у један од радио предајних торњева КОБ-а. Троје путника успело је да се попне из корпе на торањ. Међутим, торањ је био под напоном и могао је довести до струјног удара чим путници стану на земљу, па је КОБ искључио свој предајник након несреће како би им омогућио да се спусте безбедно. Ова несрећа је забележена од стране неколико локалних телевизијских станица, а снимак је постао стандардна прича у неколико телевизијских риалити програма који се баве инцидентима забележеним камером.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Albuquerque International Balloon Fiesta”. balloonfiesta.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  2. ^ „Video. Balloon extravaganza in France misses out on world record”. euronews (на језику: енглески). 2019-07-30. Приступљено 2024-05-13. 
  3. ^ „AIR SPORTS INTERNATIONAL”. web.archive.org. 2010-01-09. Приступљено 2024-05-13. 
  4. ^ „Music Fiesta”. balloonfiesta.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  5. ^ „Balloon Rides”. balloonfiesta.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  6. ^ „Ballooning Culture & History | Visit Albuquerque”. www.visitalbuquerque.org. Приступљено 2024-05-13. 
  7. ^ „BALLOONING CULTURE & HISTORY”. www.bizjournals.com. Приступљено 2024-05-13. 
  8. ^ Collector, Senator Pete V. Domenici-- (2000). „Kodak Albuquerque International Balloon Fiesta”. lcweb2.loc.gov. Приступљено 2024-05-13. 
  9. ^ „2007 Albuquerque International Balloon Fiesta”. web.archive.org. 2007-09-12. Приступљено 2024-05-13. 
  10. ^ „The ‘Albuquerque Box’ explained”. KRQE NEWS 13 - Breaking News, Albuquerque News, New Mexico News, Weather, and Videos (на језику: енглески). 2016-09-28. Приступљено 2024-05-13. 
  11. ^ „Balloon Fiesta Park - Multi-Use Facility”. www.visitalbuquerque.org (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  12. ^ „THE SKY IS THE LIMIT”. City of Albuquerque (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  13. ^ „Albuquerque International Balloon Fiesta”. balloonfiesta.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 
  14. ^ USPTO. „BALLOON FIESTA - Albuquerque International Balloon Fiesta, Inc. Trademark Registration”. USPTO.report (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-13. 

Спољне везе[уреди | уреди извор]