Корисник:Sasha1811/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Watch Dogs[уреди | уреди извор]

Овај чланак је о серијалу видео игара. За прву игру у серијалу, посетите Watch Dogs(видео игра).

Watch Doga
Жанр(ови)Акциона авантура
Развијач(и)Ubisoft Montreal Убисофт Торонто
Издавач(и)Убисофт
ПлатформеАмазон Луна

Microsoft Windows PlayStation 3 PlayStation 4 PlayStation 5 Stadia Xbox 360 Xbox One Xbox Series X/S

Wii U
Прва играWatch Dogs
27. мај 2014.
Последња играWatch Dogs: Legion
29. октобар 2020.

Watch Dogs (уређено као WATCH_DOGS) је франшиза акционо-авантуристичких видео игара коју је објавила компанија [[Ubisoft]], а коју су углавном развили њени студији у Монтреалу и Торонту користећи Disrupt game engine.[1] Први наслов у серији, чије је име исто као и име саме франшизе, објављен је 2014. године, а укупно је издато три игре, при чему је најновија Watch Dogs: Legion. Такође је објављено и неколико књига и стрип мини-серија које се одвијају у истом свету као и игре.

Процес играња у Watch Dogs играма се фокусира на отворени свет у којем играч може прелазити мисије како би напредовао у целокупној причи, као и учествовати у разним споредним активностима. Основно играње се састоји од вожње, пуцачине и делова у којима се користи тактика прикривености, са повременим елементима играња улога и решавања загонетки. Watch Dogs игре су смештене у измишљене верзије стварних градова, у различитим временским периодима и прате различите протагонисте хакере који, иако имају различите циљеве за постизање, нађу се укључени у криминалне светове својих градова. Антагонисти су обично корумпиране компаније, вође криминалних банди и непријатељи хакери који искоришћавају ctOS (централни оперативни систем, енгл. central Operating System), фиктивну рачунарску мрежу која повезује сваки електронски уређај у граду у јединствени систем и чува личне податке о већини грађана. Играч такође има приступ ctOS-у, који се може користити за контролу разних уређаја како би им помогао у борби, скривању или решавању загонетки.

Игре су углавном позитивно оцењене због својих елемената играња, структуре мисија и дизајна света, али су критиковане због честих техничких проблема, док су наративи и ликови изазвали различите реакције. Серија је постигла финансијски успех, са укупном продајом прве две игре укупно преко 20 милиона пута.[2]

Игре[уреди | уреди извор]

Watch Dogs (2014)[уреди | уреди извор]

Смештена у измишљену верзију чикашког градског подручја 2013. године, прва игра у серијалу прати Ејдена Пирса, "[[Grey hat haker|grey hat]]" хакера и осветника, у његовој потрази за осветом након убиства сестричине. Развој игре започео је 2009. године са буџетом од 68 милиона долара[3][4]. Watch Dogs је изведен из потенцијалног наставка из серијала Driver који се развијао у Убисофт Монреал-у паралелно са игром Driver: San Francisco у Ubisoft Reflections и објављен је 2011. године. Driver: San Francisco није имао велики комерцијални успех, што је довело до прераде Driver игре у Монреалу у игру која се фокусирала на хаковање, али је и даље укључивала елементе вожње[5]. Ubisoft Montreal био је водећи развојни студио за Watch Dogs, уз додатну подршку Ubisoft Reflections, Ubisoft Paris, Ubisoft Quebec и Ubisoft Bucharest. Игра је била с великим очекивањима након приказа гејмплеја на Е3 2012, иако је коначна игра, која је оптужена за смањење квалитета графике, изазвала контроверзе[6]. Игра је објављена за Windows], PlayStation 3, Xbox 360 и Xbox Onе у мају 2014, а верзија за Wii U објављена је у новембру 2014[7].

Додатни садржај за преузимање (енгл. Downloadable Content-DLC), под називом Watch Dogs: Bad Blood, објављен је у септембру 2014. године. У главној улози је Рејмонд "T-Bone" Кени, главни лик из основне приче игре, уз могућност играња као он. DLC додаје десет мисија, нове "Street Sweep" уговоре, као и ново оружје, одећу, споредне мисије и радио контролисани аутомобил[8].

Watch Dogs 2(2016)[уреди | уреди извор]

Смештена у измишљену верзију залива Сан Франциска 2016. године, Watch Dogs 2 прати причу хакера Маркуса Холовеја, који је кажњен за кривицу коју није починио преко ctOS 2.0, и придружује се хакерској групи ДедСек у њиховим напорима да повећају свест о опасностима које представља ctOS 2.0 и открију корупцију његових креатора, компаније Bloome. Ова инсталација проширила је могућности мултиплејера из прве игре и увела ново оружје и направе. За разлику од Watch Dogs, игра има више виталан и оптимистичан тон[9]. Ubisoft Montreal био је водећи развојни студио за игру, а помоћ у развоју пружили су Ubisoft-ови студији у Торонту, Паризу, Букурешту, Кијеву и Њукаслу[10]. Watch Dogs 2 је изашао у новембру 2016. године за Windows, PlayStation 4 и Xbox One[11].

За игру је изашло пет пакета додатног садржаја: "T-Bone Content Bundle", "Human Conditions", "No Compromise", "Root Access Bundle" и "Psychedelic Pack"[12]. Као део ексклузивног договора са Sony Interactive Entertainment, сви садржаји су временски ексклузивни за PlayStation 4[13].

  • Пакети "Root Access Bundle" (доступан у децембру 2016. године)[14] и "Psychedelic Pack" (доступан на дан изласка) укључују мисију Убице Зодијака као и нове одеће, автомобиле, скинове и оружје.
  • "T-Bone Content Bundle" је изашао за ПлаѕСтатион 4 22. децембра 2016[15]. године и укључује нови мод за сарадњу "Mayhem", као и одећу и камион Рејмонда "Т-Bone" Кенија.
  • "Human Conditions" је изашао 21. фебруара 2017. године за PlayStation 4 и 23. марта за Xbox One i PC[16] и укључује три нове приче смештене у научне и медицинске индустрије Сан Франциска. Пакет такође укључује нове мисије за сарадњу са новом класом непријатеља под називом "Jammer", технолошки мајстор који може да блокира сву хакерску опрему играча, чинећи их рањивим на прекомерне нападе.
  • "No Compromise" је изашао 18. априла 2017. године за PlayStation 4, а за Xbox One и Microsoft Windows је убачен у продавнице 18. маја. Садржи нову причу, одећу и оружје.

Watch Dogs Legion (2020)[уреди | уреди извор]

Смештена у измишљену верзију будућег, дистопијског Лондона, Watch Dogs: Legion прати локалну грану DedSec-а како покушавају да очисте своје имена након што их оптуже за низ терористичких бомбашких напада. DedSec такође покушава да ослободи грађане Лондона из контроле компаније Albion, приватне војне компаније која је претворила град у зону надзора након бомбашког напада. Игра уводи систем са вишеструко играбилних карактера, омогућавајући играчима да рекрутују буквално било ког NPC-а (енгл. Non Played Character-карактер ког није могуће изабрати за игру) који се налази у отвореном свету игре. Сваки карактер има своје посебне вештине и позадину и може бити изгубљен трајно ако играчи омогуће опцију трајне смрти пре почетка нове игре. Постоји више начина за завршетак мисија, у зависности од тога који играбилни карактер је изабран[17]. Ubisoft Toronto је водио развој игре, а Клинт Хокинг је био креативни директор[18]. Legion је изашао за Windows, PlayStation 4, Xbox One и Stadia-у 29. октобра 2020. године; верзије за PlayStation 5 и Xbox Series X/S такође су постале доступне када су конзоле изашле[19].

Мултиплејерскa онлајн компонентa игре, којa је одложенa са заказаног изласка 3. децембра на март 2021. године[20], омогућава до четири играча да заједно прелазе ексклузивне кооперативне мисије, учествују у различитим конкурентним играчким модовима или једноставно истражују Лондон заједно. Након изласка, Legion је подржан са неколико бесплатних ажурирања која су додала нове мисије, играчке модове и карактере, укључујући неколико посебних оперативаца, као што су Мина Сидху, бивши испитивачки предмет који је стекао моћ контроле умом; Ејден Пирс, који се враћа из оригиналног Watch Dogs; Вренч, главни подршка из Watch Dogs 2; и Дарси Кларксон, члан Братства Убица, као део ванканонске сарадње са Ubisoft-овом франшизом Aсасинс Крид[21]. Плаћено проширење приче под називом Watch Dogs: Legion - Bloodline, које приказује догађаје после претходних игара, али пре догађаја из главне кампање Legion-a, изашло је 6. јула 2021. године[22].

Уобичајени елементи[уреди | уреди извор]

Процес играња[уреди | уреди извор]

Watch Dogs серијал је део жанра познатог као "игре песка". Серијал комбинује елементе акције, авантуре, скривања и игре са возилима. Играч може слободно истраживати виртуелни свет пешке или користећи возила и користити низ оружја и борбених покрета. Незаконите активности, као што је напад на "неиграјуће карактере" карактере (NPC-ове), узроковаће реакцију власти која је често насилна и летална. У случају смрти, играч се поново појављује у игри најближе месту где је убијен.

У свакој игри, играч преузима контролу над хакером који може хаковати различите електронске уређаје повезане са фикционалним системом ctOS помоћу својег игриног смартфона. Иако су већина способности које додељује ctOS корисне за решавање загонетки или у скривеним деловима, играч може их користити у било ком тренутку игре да би створио различите сценарије, као што је хаковање саобраћајних светала да би створио саобраћајну гужву или позивање полиције на непретпазливе NPC-ове. У свакој игри, играч може надоградити ниво и откључати нове хакерске способности и гаджете. У Watch Dogs 2, уведено је више оружја и хакерских гаджета, као што је тејзер и квадкоптер.

Подешавања[уреди | уреди извор]

Watch Dogs игре се одвијају у фикционализованим верзијама стварних градова у којима је уведен ctOS. Watch Dogs се одвија у чикашком подручју, Watch Dogs 2 у подручју Сан Франциска, а Watch Dogs: Legion у Великом Лондону. Иако прве две игре се одвијају у савременом времену, Легион је смештен у "блиску будућност" (отприлике 2030. године), која приказује значајан напредак у технологији.

Пријем[уреди | уреди извор]

Watch Dogs је добио углавном позитивне критике упркос критикама усмереним ка одређеним техничким проблемима,неуслогом у графичком квалитету између маркетинга и стварне игре, наративу и протагонисту. До краја 2014. године продао је више од 10 милиона копија.

Watch Dogs 2 је добио углавном позитивне критике при објављивању, при чему су критичари генерално сматрали да је унапређење у односу на

оригиналну игру. Иако је игра имала комерцијалне потешкоће при покретању, до 2020. године продато је више од 10 милиона примерака.

Watch Dogs: Legion је добио углавном помешане критике. Критичари су били подељени у вези са аспектом више игривих ликова, при чему су неки ценили разноврсност и укључивање трајне смрти као начина за емотивну везу играча, док су други критиковали ликове због недостатка личности и неравнотеже у њиховим способностима. Критике су додатно усмерене на свет игре, механику вожње, недоследну тежину, понављајуће мисије, онлајн функције и техничке проблеме.

Други медији[уреди | уреди извор]

Електронска књига, "Тамни облаци" Џона Ширлија као наставак прве игре Watch Dogs, издата је истовремено са игром. Мини-серија стрипова Watch Dogs: Повратак у Росинију, објављена је од стране издавачке куће Титан Комикс 2019. године; касније је спојена у једну књигу. Преднаставак Watch Dogs: Legion, под насловом Нулти дан, и пратећа књига под насловом Извештај о отпору, објављени су од стране издавача Аконит Бук и Инсајт Едишнс, респективно, пре изласка игре. Спиноф стрип серијала објављиван је месечно, првим објављивањем у новембру 2021. године од стране издавачке куће "Бехемот" у Сједињеним Америчким Државама, а затим је објављено у два збирна издања у Француској од стране издавачке куће "Гленат". Прднаставак за експанзију Watch Dogs: Legion - Bloodline, под насловом "Звезде и пруге", који следи Ајдена Пијрса и премошћава период између догађаја из игaрa Watch Dogs и Legion, објављен је од стране издавачке куће Аконит Букс у априлу 2022. године.

2013. године, постојала је гласина о развоју филмске адаптације прве игре Watch Dogs од стране [[Ubisoft Motion Pictures]], [[Sony Pictures Entertainment]] и [[New Regency]]. 2014. године, Пол Верник и Рет Рис су ангажовани да напишу сценарио за филм. 2016. године, [[Engadget]] је објавио чланак да је филм још увек у развоју и да Ubisoft}- планира да направи филмске верзије свих својих франшиза. Иако је [[Assassin's Creed (филм из 2016)|филмска адаптација]] најпопуларније Ubisoft}--ове франшизе, Асасинс Крид, изашла исте године, није било вести о филму Watch Dogs од тада, и пројекат остаје у пакленој фази развоја.

2019. године, речено је да се развија анимирана телевизијска серија "кјубермистерија" инспирисана игром Watch Dogs. За разлику од видео игара, које су оцењене као игре за одрасле, серија би била усмерена младим особама и пратила би причу о тинејџерки "супер хакерки" која решава злочине у својој средњој школи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „How the new Disrupt engine gives life to Watch Dogs}-”. Destructoid (на језику: енглески). 2013-05-10. Приступљено 2023-05-20. 
  2. ^ Partleton, Kayleigh; Writer, Staff (2020-05-15). „Ubisoft has 11 current generation titles that have sold 10 million copies”. pcgamesinsider.biz. Приступљено 2023-05-20. 
  3. ^ Contributor, Dave Cook (2014-01-16). „Watch Dogs: pre-delay budget was $68 million, producer claims”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ https://blog.playstation.com/author/fdutton (2013-05-16). „Watch_Dogs: Behind the scenes with 2013’s rule-breaking action epic”. PlayStation.Blog (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ Contributor, Jeremy Peel (2021-05-24). „Inside the Driver game that died so that Watch Dogs could live”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „Watch Dogs visuals have not been downgraded, Ubisoft says”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ „Watch Dogs Wii U gets a November release date”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2014-09-10. Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ „Watch Dogs: Bad Blood stars a different playable character”. Destructoid (на језику: енглески). 2014-09-03. Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ „Watch Dogs 2 walkthrough: Guide and tips to everything you can do in the open-world sequel”. Eurogamer.net (на језику: енглески). 2016-11-28. Приступљено 2023-05-21. 
  10. ^ „Ubisoft's Watch Dogs 2 looks at the sunnier side of Big Brother”. financialpost (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ Writer, Sherif Saed Staff (2016-06-07). „Watch Dogs 2 November release date and San Francisco setting confirmed”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ „The $40 'Watch Dogs 2' Season Pass includes new stories, clothes”. Engadget (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ Kuchera, Ben (2016-06-13). „Watch Dogs 2 DLC to be exclusive to PlayStation 4 for 30 days”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  14. ^ „Watch Dogs 2 Root Access Bundle Available Now - Hardcore Gamer”. hardcoregamer.com (на језику: енглески). 2016-12-08. Приступљено 2023-05-21. 
  15. ^ „Watch Dogs 2's First DLC Pushed Back Due to Time Spent on Patches”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  16. ^ Editor, Stephany Nunneley-Jackson News (2017-02-17). „Watch Dogs 2 Human Conditions DLC adds five hours of content, video takes a look at two new missions”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  17. ^ Sheridan, Connor; published, GamesRadar Staff (2020-07-17). „Who would make the best Watch Dogs: Legion NPC?”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  18. ^ „Watch Dogs: Legion Director Clint Hocking On Embracing Its Political Themes”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  19. ^ Nov 21, Matt PurslowUpdated:; Oct 31, 2019 12:33 amPosted:; Pm, 2019 2:16 (2019-10-31). „Watch Dogs Legion, Rainbow Six Quarantine, and Gods and Monsters Are Now Next-Generation PS5 and Xbox Scarlett Games”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  20. ^ „Watch Dogs Legion’s online mode has arrived on PC”. PCGamesN (на језику: енглески). 2021-12-22. Приступљено 2023-05-21. 
  21. ^ Editor, Stephany Nunneley-Jackson News (2020-10-06). „Watch Dogs: Legion trailer focuses on story, post-release content detailed”. VG247 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  22. ^ Good, Owen S. (2021-06-12). „Watch Dogs: Legion’s first premium expansion, Bloodline, launches in July”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21.