Пређи на садржај

Корисник:SavaL88/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Гургусовачки Школски Фонд

[уреди | уреди извор]

Гургусовац

[уреди | уреди извор]

"Гургусовац" је било име града Књажевца до 1859. године, под којим је први пут записан у турским пописима из 1455. (Гургусовац) и 1560. год. (Гургушевац). Град је по легенди име добио по голубима гургусанима или у неким случајевима по светој Ђурђевој води, наиме прича се да је у близини насеље где се данас налази Милтеина црква, у турско време постојао хан и уз њега чесма која се звала Ђурђева вода, а коју су Турци звали "гјургу-су" (Гургу-ђорше, су- вода), постоје и неколико тврдњи да је име добио по Гргну, најстаријем сина деспота Ђурђа Бранковића, међутим у скорије време се све више сматра тумачење да у основи ојканима лежи латинска реч gurus-gurgustium, прва реч значи "долиница", gurgustium значи "колиба".

Гургусовачка кула

[уреди | уреди извор]

Подигнута у периоду од 1842-1844. на узвишењу изнад града, служила је турској посади као гарнизон и ради одбране паланке, план за преуређење ове грађевине у војничке сврхе урадио је инжењер Франц Јанко и поднео га Правитељству Кнежевине 1842., мада су радови на изградњи почели и пре добијања дозволе, градња је завршена 1844. и одмах је пренамењена њена функција: уместо да буде војни објекат, постала је тамница за политичке кривце и то све до 1859. када је по одобрењу Кнеза Милоша Обилића запаљена и порушена.

Гургусовачки Школски Фонд

[уреди | уреди извор]

Основан 1. абгуста 1838. призашао је из већ годину дана постојећег школског фонда округа гургусовачког, а имао је сврху за издржавање школа у округу, фонд је добијао новчана средства од родитеља и помагача, као и оно што су ученици сами остварили (приредбе и учешћа у погребним поворкама), средства су коришћена за поправку зграда, набавку школских средстава и претплату на Србске новине, овај фонд је био мање-више добровољан, али је септембра 1840. мером владе Кнежевине је било издржавано државним буџетом, тако ће наредне 1841. бити установљен Главни школски фонд за финансирање школа и општег народног просвећивања, средства су обезбеђивала од пореза и донаторства.

[1]

  1. ^ Стојадиновић, Бранислав (1999). Књажевац у 1000 појмова : завичајни лексикон. Србија: Књажевац : Јавно информативно предузеће "Књажевац". ISBN 86-7054-003-7.